daskala
Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να διαλέξουν αν θα θυσιάσουν τη δουλειά τους ή τη ζωή τη δική τους και του παιδιού τους.

168 χρόνια μας χωρίζουν από τις 8 Μάρτη του 1857, όταν οι γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού βγήκαν με μια μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ίσες αμοιβές. Η διαδήλωση κτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία και πνίγηκε στο αίμα, αλλά αποτέλεσε σταθμό στην πάλη των εργατριών γυναικών που δεν σταμάτησε. 2 χρόνια μετά, την ίδια  μέρα, οι γυναίκες ξαναβγήκαν μαζικά στους δρόμους και αυτή η κίνηση αποτέλεσε την αφορμή η 8 Μάρτη να καθιερωθεί από το παγκόσμιο εργατικό κίνημα σαν Μέρα της γυναίκας, το 1910 με πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν.

Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να διαλέξουν αν θα θυσιάσουν τη δουλειά τους ή τη ζωή τη δική τους και του παιδιού τους.

Το θέμα των διακρίσεων εις βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών δεν είναι καινούργιο.

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοίμε βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δικαιούνται την λήψη άδειας για επαπειλούμενη κύηση μετ’ αποδοχών, παρά μόνο ένα ελάχιστο 15ήμερο χρονικό πλαίσιο για την παραμονή τους στο σπίτι προκειμένου να επιτύχουν την ομαλή περάτωση του κρίσιμου πρώτου τριμήνου.

Η εναλλακτική που δίνεται για τις περιπτώσεις με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα κατόπιν ιατρικής διάγνωσης, είναι η λήψη μηνιαίας άδειας άνευ μορίων, αποδοχών και ενσήμων, πρόβλεψη η οποία εμπεριέχει έναν σαφέστατα αποτρεπτικό και δυσβάσταχτο χαρακτήρα τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Ουσιαστικά οι γυναίκες εργαζόμενες στον εκπαιδευτικό κλάδο, οι οποίες επωμίζονται τον ήδη δύσκολο ρόλο της αναπλήρωσης των συναδέλφων τους σε σχολεία και ειδικής αγωγής, έχουν να αντιμετωπίσουν το πιεστικό δίλημμα της επιλογής μεταξύ της εργασίας τους με όσα αυτή συνεπάγεται (χρήματα, μόρια κ.λπ.) και της υγείας της δικής τους και του εμβρύου που κυοφορούν, πολλές φορές σε εντελώς αντίξοες συνθήκες μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους.

Πρωτοβουλία αναπληρωτριών απέστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τη «θέσπιση ενός δίκαιου και ισότιμου νομικού πλαισίου προστασίας» του δικαιώματος στη μητρότητα, ώστε να αρθεί η αδικία. Σε αυτά τα αιτήματα το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να κωφεύει.

Τον περασμένο Απρίλη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι μητέρες, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, θα λαμβάνουν εννέα μήνες επίδομα μητρότητας. Ωστόσο, στην απόφαση αυτή δεν εντάχθηκαν οι αναπληρώτριες μητέρες, γεγονός που προφανώς συνιστά άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των εργαζομένων και κατάφωρη αδικία για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς,

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για αναπληρώτριες καθηγήτριες που αποκτούν παιδιά - Αντιμέτωπες με το δίλημμα της άνευ αποδοχών άδειας ή της παραίτησης με ποινή να μην μπορούν να εργαστούν ξανά για 2 έτη

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί λαμβάνουν μόνο 3,5 μήνες άδεια ανατροφής τέκνου, ενώ σε περιπτώσεις αυτοδίκαιης λύσης σύμβασης λόγω καλοκαιριού και επαναπρόσληψής τους τον Οκτώβριο μπορεί να μην λάβουν και καθόλου τη συγκεκριμένη άδεια, καθώς θεωρούνται άνεργες.

Επιπλέον, μία δεύτερη διάκριση που υφίστανται οι έγκυες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί αφορά τον αποκλεισμό τους από ειδική αναρρωτική άδεια για προβλήματα κύησης. Για αυτό το λόγο αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις 15 μέρες της αναρρωτικής τους άδειας και όταν αυτές δεν επαρκούν αναγκάζονται να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών με τεράστιες συνέπειες στο οικογενειακό εισόδημα ή ακόμα και να παραιτηθούν.

Η άρνηση του υπουργείου Παιδείας στην εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στο θέμα των αδειών κύησης και μητρότητας γεννάει ερωτηματικά για το τι ακριβώς σημαίνει η αναφορά του πρωθυπουργού σε «όλες τις μανούλες». Φαίνεται πώς οι αναπληρώτριες είναι «μανούλες κατώτερου θεού».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus
Erasmus+: Επιμορφωτικό σεμινάριο του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στη Σεβίλλη της Ισπανίας
Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ομάδες, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια δημιουργίας e - portfolio, blog, padlet, quiz, ταινία...
Erasmus+: Επιμορφωτικό σεμινάριο του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στη Σεβίλλη της Ισπανίας
παιδιά
Η σημασία των ορίων στην εφηβεία και ο ρόλος των γονέων
«Ο ρόλος του γονέα δεν εξαντλείται στη φροντίδα και την προστασία, αλλά περιλαμβάνει και τη σαφή οριοθέτηση, η οποία συμβάλλει στην καλλιέργεια της...
Η σημασία των ορίων στην εφηβεία και ο ρόλος των γονέων
opekepe-arxeio.jpg
Πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα
Μπορούμε να συνεχίζουμε με την αλυσίδα των σκανδάλων; Αυτό θα είναι το μέλλον μας; Γιατί πολίτες επιδίδονται σε σκληρές, σε προκλητικές παρανομίες,...
Πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα
Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καρχιμάνης
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Χιλιάδες ευρώ σε μέλη της οικογένειας του Περιφερειάρχη Ηπείρου
Επιδοτήσεις με το... οικογενειακό όνομα: Στο φως τα ποσά που έλαβαν συγγενείς του Περιφερειάρχη Ηπείρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Χιλιάδες ευρώ σε μέλη της οικογένειας του Περιφερειάρχη Ηπείρου