epidoma_mitrotitas
Το ΠΑΣΟΚ επανακατάθεσε την Ερώτηση για τα «Αναγκαία Μέτρα Στήριξης για τις Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς σχετικά με τις Άδειες Μητρότητας και Επαπειλούμενης Κύησης», μετά την άρνηση και αδιαφορία της Κυβέρνησης να απαντήσει στην Βουλή

Στη Βουλή έφερε ξανά το ζήτημα της καθυστέρησης εξομοίωσης της άδειας μητρότητας αναπληρωτριών εκπαιδευτικών με αυτές των μονίμων, το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ανισότητας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην χορήγηση άδειας μητρότητας και αναρρωτικής άδειας, οφείλει να επιλύσει άμεσα η χώρα μας αν δε θέλει να παραπεμφθεί για μια ακόμα φορά στο Ευρωδικαστήριο. Αυτό καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα [INFR(2024)4013], λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ επανακατάθεσε την Ερώτηση για τα «Αναγκαία Μέτρα Στήριξης για τις Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς σχετικά με τις Άδειες Μητρότητας και Επαπειλούμενης Κύησης», μετά την άρνηση και αδιαφορία της Κυβέρνησης να απαντήσει στην Βουλή.

Οπως αναφέρει, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν ένα από τα πιο απαραίτητα κομμάτια της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εξασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας. Ωστόσο, ιδιαίτερα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες και ανασφάλειες, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις άδειες μητρότητας και την επαπειλούμενη κύηση. Προσφάτως ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε την αποκατάσταση μίας αδικίας και τη διόρθωση ενός παράλογου καθεστώτος που αφορούσε την άδεια μητρότητας. Προέβη σε εξίσωση και επέκταση της άδειας μητρότητας στους 9 μήνες, υιοθετώντας τις τροπολογίες που είχε καταθέσει επανειλημμένα το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και τις απέρριπτε η Κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην περίπτωση των συμβασιούχων αναπληρωτριών εκπαιδευτικών, το πλαίσιο αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα, δεκάδες χιλιάδες αναπληρώτριες δικαιούνται μόλις δύο μήνες άδειας τοκετού και δύο μήνες άδειας λοχείας, ενώ η άδεια ανατροφής τέκνου περιορίζεται σε τρεις μήνες, ενώ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται εννέα μήνες άδεια ανατροφής τέκνου.

Επιπλέον, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια επαπειλούμενης κύησης και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την αναρρωτική τους άδεια (15 ημέρες) αλλά έτσι υφίστανται περικοπή μισού ημερομισθίου και προϋπηρεσίας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη μοριοδότησή τους και το επίδομα ανεργίας του καλοκαιριού.

Κατόπιν αυτών οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, Αικατερίνη Σπυριδάκη και Στέφανος Παραστατίδης, επανέρχονται και καλούν τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εσωτερικών, να απαντήσουν:

  1. Προτίθενται να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξίσωσης των δικαιωμάτων άδειας μητρότητας των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση και η στήριξη των μητέρων εκπαιδευτικών;

  1. Σκοπεύουν να θεσπίσουν άδεια επαπειλούμενης κύησης για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εγκύων εκπαιδευτικών και των εμβρύων τους;

  1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και να ενισχύσουν την επαγγελματική ασφάλεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι συνεισφέρουν ουσιαστικά στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία αύριο Δευτέρα 12/1 λόγω κακοκαιρίας

Πώς λέγεται το «βίντεο» στα ελληνικά;

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι εκπαιδευτικοί εισπράττουν έως 2.850 ευρώ χωρίς αίτηση

Λογαριασμοί ρεύματος 2026: Πώς θα πάρετε έκπτωση έως 70% με μία αίτηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos
Μιλάτε στον εαυτό σας; Η επιστήμη λέει ότι αυτό είναι καλό για το μυαλό σας
Η ιδέα ότι κάποιος που μιλάει μόνος του είναι παράξενος έχει καταρριφθεί. Αντίθετα, η αυτο-ομιλία αποδεικνύεται μια ένδειξη ισχυρών νοητικών...
Μιλάτε στον εαυτό σας; Η επιστήμη λέει ότι αυτό είναι καλό για το μυαλό σας
kalorifer.jpg
Θέρμανση τη νύχτα και έντονο κρύο: βοήθεια ή εμπόδιο για τον ύπνο;
Κανείς δεν θέλει να ξυπνά τρέμοντας ή να δυσκολεύεται να κοιμηθεί επειδή κρυώνει. Το ερώτημα όμως παραμένει: είναι σωστό να μένει η θέρμανση ανοιχτή...
Θέρμανση τη νύχτα και έντονο κρύο: βοήθεια ή εμπόδιο για τον ύπνο;
κλειστά σχολεία λόγω χιονιού
Νέα λίστα με κλειστά σχολεία: Στα "λευκά" Ήπειρος, Μακεδονία, Πελοπόννησος
Ενώ μεγαλώνει η λίστα με τα κλειστά σχολείο για αύριο 12 Ιανουαρίου στα λευκά ντύνονται περιοχές στην Μακεδονία ,η Ήπειρος, η Πελοποννησο και αλλού
Νέα λίστα με κλειστά σχολεία: Στα "λευκά" Ήπειρος, Μακεδονία, Πελοπόννησος