20 συμβουλές για τη νέα γενιά
«Παύει η ιδιότητα του μαθητή και το «άλλοθι» του ανήλικου. Ο 18χρονος ή η 18χρονη πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για τη ζωή φτιάχνοντας τον εαυτό του/της τις επόμενες δεκαετίες»

Στην εκπαίδευση ενηλίκων, ο ενήλικας δεν είναι εκείνος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ζωής του. Μπορεί να είσαι 30 ετών αλλά να μην έχεις υιοθετήσει συμπεριφορά ενός ενήλικα ανθρώπου. Η οικονομική ανεξαρτησία, ο αποχωρισμός από το οικογενειακό περιβάλλον και η κοινωνικοποίηση διαδραματίζουν μείζονα  ρόλο ώστε να οριστεί με σαφήνεια ένας άνθρωπος ως ενήλικας. Ωστόσο, οφείλουμε να υποστηρίξουμε πως η ηλικία των 18 ετών είναι κρίσιμη για τη χώρα μας, καθώς είναι μια ηλικία όπου ο 18χρονος ή 18χρονη έρχεται αντιμέτωπος ή αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων. Παύει η ιδιότητα του μαθητή και το «άλλοθι» του ανήλικου. Ο 18χρονος ή η 18χρονη πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για τη ζωή φτιάχνοντας τον εαυτό του/της τις επόμενες δεκαετίες. Είτε εισέλθει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα είτε δεν εισέλθει, οι προκλήσεις είναι πολλές και ποικίλες.

Χωρίς να έχω διάθεση αυταρέσκειας, αλλά με γνώμονα την αγάπη που τρέφω προς τους νέους ανθρώπους παραδίδω μερικές συμβουλές  στη γενιά των σημερινών 18αρηων που είτε αναμένουν να περάσουν σε μια σχολή είτε έχουν ριχτεί στον απαιτητικό στίβο της αγοράς εργασίας. Απευθύνομαι στους 18αρηδες- 20αρηδες μια νέα γενιά ανθρώπων που σύμφωνα με ειδικούς διαφέρει από κάθε άποψη από τις προηγούμενες γενιές.

Με την ιδιότητα του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα (δημοσιογραφία- εκπαίδευση) και του υποψηφίου διδάκτορα και με πυξίδα πάντα την αυτοβελτίωση μέσα από σεμινάρια (που ενδεχομένως πολλοί από εσάς έχετε ακούσει ή διαβάσει), παραδίδω 20 συμβουλές που πιστεύω πως θα βοηθήσουν τη νέα γενιά.

1η συμβουλή: Μη σπαταλάτε τη νιότη σας σε άσκοπες δραστηριότητες. Η νιότη είναι μια περίοδος «αμαρτωλή». Μην πίνετε αλκοόλ και μη σκορπάτε άδικα τα χρήματα των γονιών σας σε δραστηριότητες που την επόμενη μέρα θα τις έχετε μετανιώσει. Όσο και να φαίνεται γνωστό και τυποποιημένο, η εγκράτεια είναι μεγάλη αρετή. Όσο πιο νωρίς κατανοήσουμε όλοι μας την αξία της εγκράτειας, τόσο πιο  ποιοτικοί θα γίνουμε ως προς τις καθημερινές μας  δραστηριότητες.

  • 2η συμβουλή: Μη χάνετε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Και εάν δεν έχετε περάσει σε κάποια σχολή, πηγαίνετε σ΄ ένα τμήμα του ΙΕΚ που σας ικανοποιεί και σας δίνει εισιτήριο για την αγορά εργασίας. Ο κάθε εργαζόμενος έχει ένα πεδίο δράσης που είναι ο χώρος εργασίας του. Να πηγαίνετε στο δικό σας χώρο δράσης. Να είστε παρόντες και παρούσες. Να συνομιλείτε με τους συμφοιτητές σας και με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Κάνετε διάλογο για πανεπιστημιακά ζητήματα, για ζητήματα που σας απασχολούν. Προκαλέστε μόνοι σας ώσμωση με τον κόσμο.

3η συμβουλή:  Να επενδύετε σε σωστούς ανθρώπους. Είσαι 18 ετών και είναι κατανοητό πως έχεις ανάγκη να πειραματιστείς σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων. Να πας για καφέ με όλους ανεξαρτήτως εάν ταιριάζουν στη δική σου ιδιοσυγκρασία. Προσπάθησε όμως να μην ανοίγεσαι σε όλους και να επενδύεις σε ανθρώπους που θεωρείς ΕΣΥ ότι σου κάνουν καλό. Τσέκαρε τους ανθρώπους.

  • 4η συμβουλή: Βρες ένα χόμπι και εξάσκησε το.  Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να έχει μια ελεύθερη δραστηριότητα που δε θα πληρώνει για να την απολαμβάνει. Το να έχεις μια ελεύθερη δραστηριότητα (π.χ. να πηγαίνεις σ΄ ένα εργαστήρι ζωγραφικής, να παρακολουθείς μαθήματα πιάνου ή να κάνεις κάποιο άθλημα) σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τις μικρές αλλά διόλου αμελητέες δυσκολίες της καθημερινότητας. Απομακρύνεται το άγχος και κάνεις μια δραστηριότητα που αγαπάς.
  • 5η συμβουλή: Μάθε άριστα αγγλικά και Η/Υ. Οφείλεις να ομιλείς τα αγγλικά σα να είναι μητρική σου γλώσσα. Το να μιλάς άριστα αγγλικά αποδεικνύεται στη χαώδη και σκληρή αγορά εργασίας ως μία ικανότητα καλύτερη και περισσότερο αποτελεσματική από το να έχεις 10 διαφορετικά πτυχία σχολών δίχως επαγγελματική ανταπόκριση. Αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια.  Διάβασε σωστά την αγγλική γραμματική και εμπλούτισε το λεξιλόγιο σου. Δώσε τα πιστοποιητικά proficiency  στα αγγλικά. Το να μη γνωρίζεις καθόλου αγγλικά θεωρείται πλέον αναλφαβητισμός.

Όσον αφορά τους Η/Υ, οφείλεις να έχεις οικειότητα από το σχολείο. Σ΄ έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται και που η αγορά εργασίας σε δέκα χρόνια θα είναι ριζικά διαφορετική, ο χειρισμός Η/Υ καθίσταται απαραίτητο προσόν. Σε καμία περίπτωση, μη δικαιολογήσεις τον εαυτό σου λέγοντας πως δεν είσαι «καλός στα γράμματα». Εάν υποστηρίξεις την ιδέα αυτή, αυτόματα σημαίνει πως δεν έχεις αυτοσεβασμό. Είναι μια περίοδος που μπορείς να επενδύσεις χρονικά σε αυτές τις ικανότητες που σε λίγο καιρό θα είναι τόσο απαραίτητες όσο και η ανάγνωση.

  • 6η συμβουλή: Μάθε 2 ή 3 τέχνες. Τελειώνεις το πανεπιστήμιο στα 22 σου ή την επαγγελματική σου σχολή στα 20.  Αμέσως μετά, μην περιμένεις πως εάν έχεις τελειώσει το παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης, θα προσληφθείς ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός. Μάθε την περίοδο που είσαι φοιτητής/ φοιτήτρια 2 ή 3 τέχνες. Μάθε την τέχνη του barista ή την τέχνη του  bartending. Ξεκίνα να γράφεις σε περιοδικά μικρά άρθρα. Βγάλε ένα πιστοποιητικό ή δίπλωμα προπονητή σε μια αθλητική δραστηριότητα που σου αρέσει. Κάνε ιδιαίτερα μαθήματα. Μετά τα 22 σου, το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένα διάστημα όπου αναμένεται να σκεφτείς εάν θα κάνεις μεταπτυχιακό ή να μπεις στην αγορά εργασίας. Μάθε 2 ή 3 τέχνες που πραγματικά σε ενδιαφέρουν, πιστοποιήσου ώστε να περάσει όσο γίνεται πιο ομαλά το διάστημα αυτό. Θα στεγαστείς επαγγελματικά σε αυτές τις 2 ή 3 τέχνες έστω και προσωρινά και θα σε βοηθήσει σημαντικά στην εύρεση της δουλειάς που θεωρείς ότι αυτή είναι η καταλληλότερη για σένα.
  • 7η συμβουλή: Βγάλε όσο μπορείς πιο γρήγορα το δίπλωμα οδήγησης. Μπορεί να χαμογελάς τώρα που το διαβάζεις, αλλά είναι η καλύτερη περίοδος να το βγάλεις. Δεν έχεις προβλήματα. Ο εγκέφαλος σου εύκολα συγκρατεί τη νέα γνώση και πληροφορία.
  • 8η συμβουλή: Μάθε την αξία της αποταμίευσης. Πάρα πολλοί business coaches  αναφέρονται στην αξία της αποταμίευσης κάνοντας σαφές πως έστω και λίγα χρήματα πρέπει να τα αποταμιεύουμε. Αποταμίευσε για να υιοθετήσει μέσω της συνήθειας ο εγκέφαλός σου τη συμπεριφορά αυτή. Θα σε βοηθήσει η ικανότητα αυτή τις επόμενες δεκαετίες της ζωής σου. Η αποταμίευση είναι ένα προσόν ενός επιτυχημένου ανθρώπου.
  • 9η συμβουλή: Αυτή είναι μια γενική συμβουλή αλλά κυρίως αφορά τους νέους ανθρώπους που διαθέτουν τα περισσότερα χρονικά περιθώρια. Φτιάξτε τους εαυτούς σας. Δείτε μόνοι σας γιατί για παράδειγμα «πέφτετε» συνεχώς σε συναισθηματικά μη διαθέσιμα άτομα ή σε άτομα που δε σας δίνουν την αμοιβαιότητα σε αυτό που εκφράζετε. Προχωρήστε σε μια ενδοσκόπηση. Πάρτε χαρτί και στυλό και γράψτε τι θέλετε να βελτιώσετε στο χαρακτήρα σας.  Ασφαλώς η μοναδικότητα είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κάθε ατόμου. Απλά, αναρωτηθείτε, γιατί να παρουσιάζεις εκρήξεις θυμού; Γιατί αισθάνομαι λυπημένος και έχω τάση προς την εσωστρέφεια; Κάντε μια λίστα.  Οι παλαιότερες γενιές δεν έβλεπαν τη σημασία να είμαστε ψυχικά καλά για να προχωράμε. Πλέον, όλες οι επιστημονικές έρευνες κατατείνουν πως για να είμαστε παραγωγικοί και λειτουργικοί, πρέπει να έχουμε με το μέρος μας τη ψυχική υγεία.
  • 10η συμβουλή: Μπείτε στην αγορά εργασίας για να πάρετε μια οσμή. Εάν έχεις μπει στο πανεπιστήμιο, προσπάθησε να εργαστείς κάπου ώστε να μην επιβαρύνεις τους γονείς στην πληρωμή του ενοικίου. Πάνω απ’ όλα, η ενδοσκόπηση του εαυτού σου και το πανεπιστήμιο. Μπες στην αγορά εργασίας ώστε μετά που θα αποφοιτήσεις μη σου φανεί ένας ξένος χώρος. Εάν από την άλλη είσαι 18 ετών και δεν έχεις μπει σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, μη ξεκινάς να δουλεύεις 10ωρα και 12ωρα. Πολλοί εργοδότες θέλουν να εκμεταλλευτούν την όρεξη σου για δουλειά. Δούλευε όχι τόσο πολύ. Δώσε μία περίοδος χάριτος μέχρι τα 23-24 σου να δεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις χωρίς να εξουθενώνεσαι σωματικά και ψυχολογικά.
  • 11η συμβουλή: Κάνε ταξίδια. Τα ταξίδια χαλαρώνουν τη σκέψη και σε γεμίζουν με ενέργεια. Κάνε ταξίδια. Γνώρισε διαφορετικούς ανθρώπους.  Συζήτησε μαζί τους.  Είσαι στην καλύτερη ηλικία.
  • 12η συμβουλή: Είσαι σε μία ηλικία που ο/η σύντροφός σου ή οι παρέες σου δε θα είναι μόνιμες. Δε θέλω να σε απογοητεύσω. Οι παρέες που έχεις είναι προσωρινές ή οι έρωτες που θα ζήσεις είναι προσωρινοί. Βίωσε το συναίσθημα της καλής παρέας και της συναισθηματικής συντροφιάς. Θα σου καλλιεργήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και την αίσθηση του Ωραίου.
  • 13η συμβουλή: Ψάχνε το επόμενο βήμα στη ζωή σου. Είσαι 20 ετών; Ψάξε για μεταπτυχιακό. Μην περιμένεις να πάρεις πτυχίο. Θα μάθεις πολύ αργότερα πως ο χρόνος είναι άδικος  και δεν πρέπει να χάνεις ευκαιρίες. Δες τι σου αρέσει. Ψάξε πανεπιστήμια και δες τι σου ταιριάζει.
  • 14η συμβουλή: Μην είσαι κομματικοποιημένος αλλά πολιτικοποιημένος. Μη κάνεις τα σφάλματα των παλαιότερων. Μην είσαι 18 ετών και κουνάς τη σημαία οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού είτε αριστερού είτε δεξιού είτε κεντρώου. Να ασχολείσαι με την πολιτική διαβάζοντας εφημερίδες, σάιτ. Να έχεις μια σφαιρική άποψη για το πολιτικό τοπίο είτε ελληνικό είτε διεθνές και να λες τη γνώμη σου ανοιχτά. Είσαι πολίτης της χώρας αυτής και κάθε άποψη πρέπει να τεκμηριώνεται. Μην προασπίζεσαι στενά κάποιο πολιτικό σχηματισμό. Οι αλλαγές που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν άρδην το πολιτικό τοπίο. Να αγαπάς τη πολυφωνία και να επενδύεις σε ανθρώπους με όραμα.
  • 15η συμβουλή: Κάνε μια εθελοντική δραστηριότητα. Θα μάθεις να προσφέρεις στο συνάνθρωπο δίχως αντάλλαγμα. Μπορείς να μπει σ΄ έναν εθελοντικό σύλλογο πρώτων βοηθειών ή σε κάποιο κοινωνικό φροντιστήριο και να κάνεις μαθήματα ή σ΄ ένα σύλλογο φροντίδας αδέσποτων ζώων. Ο αγνός εθελοντισμός είναι μια υγιή πτυχή της αγάπης προς τον Άλλο.
  • 16η συμβουλή: Βρες έναν μέντορα. Βρες έναν άνθρωπο που εκτιμάς τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τη στάση ζωής του . Υιοθέτησε ένα πρότυπο υγιές και προσπάθησε να το μιμηθείς με τρόπο δημιουργικό. Δε σου λέω να το αντιγράψεις καθώς έτσι θα οδηγηθείς σ΄ ένα φαύλο κύκλο. Άντλησε τα αξιοσημείωτα και υγιή χαρακτηριστικά του και βάλε τα στη ζωή σου.
  • 17η συμβουλή: Βάλε τον αθλητισμό στη ζωή σου. Ο αθλητισμός είναι κομβικός. Επιστημονικά, έχει διαπιστωθεί πως η άθληση βοηθάει τον εγκέφαλο να περιορίζει το άγχος της  καθημερινότητας. Προσπάθησε έστω και μία ώρα τη μέρα να αθλείσαι. Αυτό θα σου γίνει και συνήθεια στο μέλλον. Ο αθλητισμός μόνο οφέλη παρέχει στη σωματική και ψυχική υγεία.
  • 18η συμβουλή: Προσπάθησε να αποφεύγεις κουτσομπολιά. Μην υποπέσεις σε αυτή την ηδονή. Τα κουτσομπολιά, οι προσβολές είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μικρών και των ανόητων ανθρώπων. Το έχεις ξανακούσει, έτσι δεν είναι;
  • 19η συμβουλή: Μην ακούς τους γονείς σου. Το οικογενειακό περιβάλλον είναι το πρώτο περιβάλλον κοινωνικοποίησης. Εκεί έλαβες τα πρώτα σου ερεθίσματα  και εκεί εξελίχθηκες από παιδί σε έφηβο. Οι αποφάσεις των γονιών σου εμπεριέρχουν το στοιχείο της αγάπης. Αλλά δε σημαίνει ότι είναι σωστές. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσεις, τόσο το καλύτερο για σένα. Γονείς που απασχολούνται σε πεδία εργασίας πολύ διαφορετικά από εκείνα τα οποία σπουδάζεις  ΕΣΥ για να κάνεις τα αντίστοιχα επαγγέλματα ενδεχομένως να μη δώσουν σωστές συμβουλές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον συναισθηματικό τομέα. Δεν είναι οι γονείς οι καλύτεροι σύμβουλοι. Με διαφορετικό τρόπο ερωτεύονταν οι 18αρηδες πριν 20-30 χρόνια με εντελώς άλλο τρόπο θα δεθείς συναισθηματικά μ΄ ένα άλλο άτομο. Οι εποχές έχουν αλλάξει σε όλα τα επίπεδα και γι΄ αυτό  προσπάθησε να αποκτήσεις εμπειρογνωμοσύνη μέσα από συζητήσεις φίλων, συναδέλφων, αποφοίτων της ίδιας σχολής κτλ.
  • 20η συμβουλή: Βάλε προτεραιότητα τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Αυτή είναι ίσως η πιο κοινότυπη και ταυτόχρονα πιο σημαντική συμβουλή.  Από νωρίς, πρέπει να μάθεις πως πρέπει να σκέφτεσαι για εσένα. Αποκλειστικά για τον εαυτό σου. Πρέπει να διαπραγματεύεσαι μόνος σου. Ξεκινάς την επαγγελματική σου ζωή. Διαπραγματεύσου μια συμφωνία που θα είναι επωφελής για σένα και όχι για τον εργοδότη σου. Διαπραγματεύσου τη σχέση σου. Τι ζητάς από εκείνον/ εκείνη και πες ξεκάθαρα τι σε ενοχλεί. Επέλεγε να είσαι με ανθρώπους που απολαμβάνεις να είσαι μαζί και όχι με άτομα που τους αποφεύγεις να τους μιλήσεις στο τηλέφωνο ή βαριέσαι να είσαι μαζί τους. Πολύ απλά, όπως εύλογα έχεις ακούσει: βάλε όρια. Δύο λέξεις τόσο σημαντικές ώστε να αυτό- προστατευτείς όχι μόνο για τη νεαρή ενήλικη ζωή αλλά και δια βίου.

Αυτές είναι οι συμβουλές που προσωπικά έχω να δώσω στη νέα γενιά. Κάποιες συμβουλές είναι προϊόντα γνώσεων και πληροφοριών από ειδικούς  που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ακούσει και διαβάσει αλλά και προϊόντα εμπειρίας όπως τα έχω σταχυολογήσει καθώς βρίσκομαι λίγο πριν το κατώφλι των 33 ετών ζωής και έχοντας εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα αλλά και με την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα ως υποψήφιος διδάκτορας. Εύχομαι ολόψυχα σε όποιον διαβάσει το μεγάλο αυτό άρθρο, να του φανεί χρησιμο.

* Του Νίκου Κοσμαδάκη, Δημοσιογράφου- Εκπαιδευτικού

Για όποιον επιθυμεί να μου εκφράσει την άποψή του, μπορεί να μου στείλει μήνυμα στο προσωπικό μέηλ: [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher
Καλή σχολική χρονιά! Εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να κοιμάται… στο νηπιαγωγείο γιατί δεν βρίσκει σπίτι
Μετά την υπόθεση του δασκάλου του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου Ρόδου που κοιμάται στο ΙΧ του καθώς αδυνατεί να βρει σπίτι να μείνει, ...
Καλή σχολική χρονιά! Εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να κοιμάται… στο νηπιαγωγείο γιατί δεν βρίσκει σπίτι
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπουργείο Παιδείας: Η διαδικασία απαλλαγής μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα της Μουσικής
Απαλλαγή από τη συμμετοχή στο μάθημα της Μουσικής
Υπουργείο Παιδείας: Η διαδικασία απαλλαγής μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα της Μουσικής