Υλικά:
2½ κιλά πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα, καλά πλυμένες
100 ml ελαιόλαδο, + λίγο ακόμη για το ταψί
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
200 γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί της επιλογής σας)
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 1 κοφτή κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
100 γρ. γάλα
Τα φύλλα από μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε τις πατάτες σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και τις βράζετε για περίπου 25–30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά (τις δοκιμάζετε τρυπώντας τες με πιρούνι).
Τις αφήνετε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε, τις καθαρίζετε από τη φλούδα και τις περνάτε από μύλο λαχανικών ή τις λιώνετε με πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρές.
Σοτάρισμα κρεμμυδιού και ανάμειξη
Όσο βράζουν οι πατάτες, ζεσταίνετε 2 κ.σ. από το μετρημένο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά.
Προσθέτετε το σοταρισμένο κρεμμύδι στον πουρέ πατάτας και ανακατεύετε.
Ρίχνετε το γάλα, τα αυγά, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τα τυριά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (κρατώντας 2 κ.σ. για το άλειμμα της επιφάνειας) και αλατοπιπερώνετε.
Ανακατεύετε πολύ καλά με κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνετε ένα ταψί περίπου 30×40 εκ.
Απλώνετε το μείγμα της πατατόπιτας στο ταψί, ισιώνοντάς το ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Με ένα πινελάκι αλείφετε προσεκτικά την επιφάνεια με το εναπομείναν ελαιόλαδο.
Ψήνετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η πίτα.
Αφήνετε να κρυώσει λίγο, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ