kerameos
Η υπουργός Παιδείας δε δίστασε να πει ότι μιλάει με τους φοιτητές και μάλιστα πρόσθεσε ότι «όλα αυτα τα μέτρα που λαμβάνει, της τα υποδεικνύει...η βάση!»

Πώς να κάνετε να γελάσουν ακόμα και τα ...πόμολα στα αμφιθέτρα των Πανεπιστημίων;

Πείτε ότι η κ.Κεραμέως συνομιλεί τακτικά με τους φοιτητές!

Η υπουργός Παιδείας το είπε και αυτό χτες, σε συνέντευξη που έδωσε στα Παραπολιτικά 90,1. Είπε ότι μιλάει με τους φοιτητές και πρόσθεσε ότι όλα αυτα τα μέτρα που λαμβάνει, της τα υποδεικνύει...η βάση!

Η στιχομυθία για τα ΑΕΙ  ήταν η εξής:

Δημοσιογράφος: Εχετε ως υπουργείο κάνει κάποια έρευνα, κάποια δημοσκόπηση ή μιλήσει με φοιτητές για να δείτε αν όλα αυτα τα μέτρα που έχετε φέρει για την ακαδημαϊκή πολιτική και τις αλλαγές στα πανεπιστημια, το άσυλο, την πανεπιστημιακή αστυνομία, κλπ, τις έχουν αγκαλιάσει, αν είναι προς θετική κατεύθυνση, αν εχουν προβληματιστεί  ή αν διαφωνούν; Εχετε μιλήσει με τους φοιτητές;

Κεραμέως: Μιλάω συστηματικά και με φοιτητές και με καθηγητές και με ερευνητές και με διδάσκοντες και όχι μόνο στα ΑΕΙ αλλα και στα σχολεία, εχω επισκεφθεί πανω από 400. Γιατί είναι υποχρέωσή μας και γιατί εκεί ακούς τα πραγματικά προβλήματα. Και μπορώ να σας πω ότι τα περισσότερα από όσα έχουμε κάνει, προέρχονται από τη βάση, όπως το νομοσχέδιο που φέρνουμε για τη σχολική βία!

Και συνέχισε αναλύοντας το νομοσχέδιο που σχεδιάζει, κάνοντας εντυπωσιακή τρίπλα στην ερώτηση: Απάντησε για τα σχολεία, ενώ ρωτήθηκε για τους φοιτητές. Πόσο έχει μιλήσει λοιπόν με τους φοιτητές η κ.Κεραμέως; Σε όλη της τη θητεία, έχει μιλήσει ...σχεδόν ποτέ με εκπροσώπους τους -εκτός φυσικά από όσους στηρίζουν τη ΔΑΠ. Είναι ενδεικτικό ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών, αλλά και αρκετοί πανεπιστημιακοί- έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της για μια σειρά αποφάσεών της. Ας δούμε μερικά από τα τελευταία θέματα για τα οποία μίλησε με φοιτητές και της τα υπεδειξε η βάση:

Ηλεκτρονικές εκλογές και περιθωριοποίηση φοιτητικών παρατάξεων

Τον Μάϊο του 2022, η κ.Κεραμέως προσπαθώντας να βρει τρόπους να καλύψει το μεγάλο στραπάτσο της ΔΑΠ στις περυσινές φοιτητικές εκλογές, ανακοίνωσε μια ακόμα έμπνευση που θα έβαζε «ταφόπλακα» στις φοιτητικές παρατάξεις: παρουσιάζοντας το νέο νομο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, είπε ότι στο εξής οι εκλογές των φοιτητών θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ θα δημιουργηθεί Συμβούλιο Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ. «Αναμένονται ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις των φοιτητών», γράφαμε τότε. Και αυτό ακριβώς έγινε. Οι φοιτητές αντέδρασαν στις υπόγειες μεθοδεύσεις για επι της ουσίας κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και σε πολλά ΑΕΙ απείχαν σε συντριπτικά ποσοστά από τις εκλογές αυτές με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, δίνοντας ακόμα ένα ηχηρό «ράπισμα» στην ευρηματική υπουργό. 

Ενεργοποίηση πειθαρχικών

Μετά το στραπάτσο της κυβέρνησης από τους φοιτητές που γυρίζουν μαζικά την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία και ακύρωσαν στην πράξη την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το Υπουργείο Παιδείας επανήλθε δριμύτερο επιχειρώντας να ενεργοποιήσει τα πειθαρχικά ενάντια σε φοιτητές. Με κατεπείγον έγγραφό του ζήτησε  από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων να στείλουν στοιχεία «εάν έχουν τελεστεί πράξεις εκ μέρους φοιτητή ή φοιτητών, οι οποίες συνιστούν κάποιο από τα πειθαρχικά παραπτώματα, που αναφέρονται στην παρ.2 του άρθρου 197 του ν.4957/2022 και ποιο κατά περίπτωση.» Και συμπληρώνει, «σε περίπτωση θετικής απάντησης, να μας ενημερώσετε, εάν έχουν επιβληθεί κάποιες από τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές και ποιες ή εάν έχει εκκινήσει η σχετική διαδικασία και σε ποιο στάδιο ευρίσκεται.» Ακόμα και  πανεπιστημιακοί αντέδρασαν σε αυτή τη νέα αυταρχική κίνηση.

Πανεπιστημιακή Αστυνομια: Τους στέλνουν σε αστυνομικά τμήματα

Εμειναν οι τυμπανοκρουσίες και οι μεγάλες κουβέντες της κυβέρνησης τόσο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όσο και για την «έμπνευση» Κεραμέως μετά από την αποτυχία της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές του 2022, να επιχειρήσει έμμεση κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, μέσω της θέσπισης ενιαίου ψηφοδελτίου και Συμβουλίου Φοιτητών. Στην περίπτωση των ΟΠΠΙ (έτσι λέγεται επισήμως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία) οι προσπάθειες αρχικά του κ.Χρυσοχοϊδη και κατόπιν του κ.Θεοδωρικάκου να την επιβάλουν στα ΑΕΙ, φαίνεται πλέον ότι έχουν οριστικά αποτύχει, γι αυτό και ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί τώρα να την αποδιοργανώσει αλλά χωρίς να το πει ευθέως, μεταθέτοντας την πλειονότητα των ειδικών φρουρών που είχαν προσληφθεί σε άλλες υπηρεσίες! Κρίμα για τη ΔΑΠτη μόνη φοιτητική παράταξη που πανηγύριζε όταν κάποιοι σκόρπιοι ειδικοί φρουροί προσπάθησαν να εγκατασταθούν στο Πολυτεχνείο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έμπειρου αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου στα ΝΕΑ, η πολυσυζητημένη Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι πια παρελθόν και έχει ξεχαστεί ακόμα και (ή μαλλον, ιδίως) από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο πολιτικός προϊστάμενος της λεωφόρου Κατεχάκη σε ένα ακόμη από τα εκατοντάδες δελτία Τύπου με δηλώσεις προβολής του έργου του και αυτοδιαφήμισής του, ανήγγειλε προχθες ότι 600 νέοι ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ θα ενισχύσουν από τις 20 Ιανουαρίου πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής.

Τέλος στην παιδαγωγική επάρκεια 

Με το άρθρο 99 του νόμου 4957/2022 και τις μεταβατικές διατάξεις καταργούνται τον Αύγουστο του ‘23 τα μαθήματα που εξασφαλίζουν την παιδαγωγική επάρκειαΕίναι φανερό ότι ένας από τους βασικούς στόχους της όλης επιχείρησης είναι να δημιουργηθεί ακόμα μια κερδοφόρα αγορά τίτλων και πιστοποιητικών επάρκειας, να μπει σε δεύτερη μοίρα το πτυχίο (επιχείρηση που τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με το «προσοντολόγιο» βρίσκεται σε εξέλιξη) και κυρίως να «ξεφορτωθεί» το κράτος και η κυβέρνηση την πίεση δεκάδων χιλιάδων πτυχιούχων που εύλογα αναζητούν επαγγελματική διέξοδο (μια θέση στην εκπαίδευση). Με την απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από το πτυχίομεταφέρεται η ευθύνη της ανεργίας στους πτυχιούχους (καθώς δεν θα μπορούν να αποκτήσουν όλοι το πτυχίο παιδαγωγικής επάρκειας είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας είτε γιατί δεν θα χωράνε), νομιμοποιείται το τέλος της σχέσης τους με τη δυνατότητα διορισμού στη σχολική εκπαίδευση και παράλληλα με μια κίνηση μειώνεται η πίεση για πρόσληψη. Και οι φοιτητές ξεσηκώνονται

Φοιτητές φέρνουν σόμπες στο μάθημα...

Μάθημα στην παγωνιά για τους σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού δεν υπάρχει θέρμανση στο παλιό Δημοτικό των Αρχανών - Οι σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ προειδοποιούν πως, αν δε λυθεί το θέμα της θέρμανσης, δεν πρόκειται να πληρώσουν το εξάμηνό τους. Δεν υπάρχει θέρμανση στο παλιό δημοτικό σχολείο των Αρχανών του Ηρακλείου Κρήτης, στην πλατεία Ιωάννη Νταφώτη, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα παιδαγωγικής επάρκειας σε αποφοίτους πανεπιστημίωνΗ κατάσταση είναι απαράδεκτη, με πολλούς από τους σπουδαστές να εκφράζουν την αγανάκτησή τους.

Παγωμένα αμφιθέατρα

«Βάλτε κανένα μπουφάν στα αμφιθέατρα, δεν πειράζει», είναι μια φράση που δεν θα έπρεπε να λέγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια εν έτη 2022, στα μέσα Δεκεμβρίου. Και όμως, όχι μόνο λέγεται, αλλά όπως υπογραμμίζουν οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μένουν δίχως θέρμανση, πάνω από τη μισή ημέρα.Στην παραπάνω καταγγελία, προχώρησαν με ανακοίνωσή τους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Γεωλογικού, Βιολογικού, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωπονίας, Δασολογίας, ΜΜΕ, Νομικής, ΦΠ, Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων Μηχανικών και Χωροταξίας.

Ξάνθη: Διακοπή δωρεάν μεταφοράς

 

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο φοιτητικό κόσμο του ΔΠΘ, μετά από την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησής τους από και προς τις σχολές σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, με τους εργολάβους να έχουν ήδη ξεκινήσει τα δρομολόγια επί πληρωμή. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, σημειώθηκε και περιστατικό με αστυνομικούς που κατέβασαν φοιτητές από λεωφορεία στην Αλεξανδρούπολη, επειδή δεν πλήρωσαν εισιτήριο...

Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, καταγγέλλει «στόχευση του Πανεπιστημίου να μειώσει τις φοιτητικές παροχές, σε μια προσπάθεια να βρει χρήματα λόγω της μειωμένης του χρηματοδότησης που αποτελεί την κύρια κατεύθυνση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας» 

Ακριβά ενοίκια, μικρά παλιά σπίτια, τραγικές συνθήκες στις εστίες

Η κ.Κεραμέως διατυμπανίζει τελευταία ότι θα γίνουν πανω από 8.000 κλίνες σε εστίες και θα αναμορφωθούν οι υπάρχουσες. Μέχρι να γίνουν όμως αυτά, τα ακριβά ενοίκια και μικρά σπίτια είναι τα βασικά πρόβλημα της φοιτητικής στέγης στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Eteron. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα βήματα είναι απλά: Ψάχνεις να βρεις δωμάτιο στην εστία, παράλληλα, ψάχνεις για ένα οποιοδήποτε σπίτι. Αν δεν βρεις στην εστία, πιάνεις όποιο σπίτι βρεις, εξάλλου δεν είναι και πολλά διαθέσιμα. Σε δεύτερο χρόνο ψάχνεις να βρεις κάτι καλύτερο. Κατά αυτόν τον τρόπο πλοηγείται η μεγάλη μερίδα των φοιτητών/τριών που σπουδάζει εκτός της πόλης που μέχρι πρότινος κατοικούσε. Το ζήτημα της φοιτητικής στέγης πάντα περιλάμβανε προβλήματα όπως την κακή κατάσταση των σπιτιών, τα υψηλά ενοίκια σε περιοχές με πανεπιστήμια ή τα αυστηρά κριτήρια για διασφάλιση ενός δωματίου σε φοιτητική εστία. Τα τελευταία χρόνια όμως τα παραπάνω προβλήματα έχουν οξυνθεί. Επίσης, τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες φοιτητικές εστίες οι συνθήκες είναι αποκρουστικές και ιδιαίτερα επικίνδυνεςκαθιστώντας την διαβίωση των φοιτητών, ενίοτε επίφοβη!

Ξύλο στους φοιτητές έξω από τη Σύνοδο Πρυτάνεων

Τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Πρυτάνεων, οι φοιτητές προσπάθησαν να δουν την υπουργό που τους «συναντά συχνά»/ Αποτέλεσμα, να φάνε βρωμόξυλο από την αστυνομία! Σύμφωνα με τους φοιτητές «οι πρυτάνεις συζητούν με το υπουργείο Παιδείας πίσω από κλούβες των ΜΑΤ και όχι με τους φοιτητές» τονίζοντας πως όταν οι ίδιοι   «ζήτησαν να βρίσκονται στη σύνοδο, η απάντηση ήταν ξύλο και χημικά». «Η απάντηση θα δοθεί από τις διαδικασίες των φοιτητών και τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, όπως έχει γίνει και πολλές φορές στο παρελθόν» καταλήγει η ανακοίνωση.  

Ξύλο...γενικότερα

Ειδικά στο ΑΠΘ, η αστυνομική βία ήταν καθημερινό φαινόμενο το προηγούμενιο διάστημα. Σε ένα τελευταίο περιστατικό μάλιστα, ενα απίστευτο βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το οποίο καταγράφει άνδρα των ΜΑΤ να πετά δακρυγόνο μέσα στο κλειστό φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Το περιστατικό σημειώθηκε στο περιθώριο της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το βίντεο προκαλεί οργή, αν σκεφτεί κανείς την αποπνικτική ατμόσφαιρα που θα επικρατούσε για όσους βρίσκονταν μέσα, οι οποίοι κατέφυγαν στο κτίριο για να αποφύγουν τη βιαιότητα των ΜΑΤ.  Παράλληλα ακούγονται οι φωνές των συναδέλφων του αστυνομικού που του λένε να μην το πετάξει. Ο αστυνομικός όμως έχει.. άλλη άποψη. Πετά το δακρυγόνο και απομακρύνεται από το σημείο, χωρίς να αναλογιστεί την επικινδυνότητα της πράξης του.

Χιλιάδες φοιτητές σε τμήματα με ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα

Στην αναμονή για επαγγελματικά δικαιώματα βρίσκονται περίπου 15.000 φοιτητές τμημάτων μηχανικών, τα οποία αποτελούν μετεξέλιξη των ΤΕΙ. Και αυτό διότι έχουν μεν «βαφτιστεί» τμήματα μηχανικών, αλλά δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να θεωρηθούν αντίστοιχα με τα τμήματα των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών της χώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην Καθημερινή, η επιτροπή που θα αξιολογήσει εάν τα τμήματα πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια έχει συνεδριάσει. Ετσι, μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-23 αναμένεται να έχει κριθεί ποια τμήματα –και άρα οι απόφοιτοί τους– θα πάρουν την αντιστοίχιση που θα τους εξασφαλίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανικού και την εγγραφή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Στα υπόλοιπα θα δοθεί επιπλέον χρόνος για να πιάσουν τα κριτήρια, ωστόσο είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα αποτελεί πλήγμα στην ακαδημαϊκή τους εικόνα. Την ίδια στιγμή και πανεπιστημιακά τμήματα του γεωτεχνολογικού τομέα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

ΤΕΙ: Ουδέν νεώτερο για τα πτυχία τους

«Επίθεση» κατά μέτωπο από πλήθος αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ που ζητούν εξομοίωση των πτυχίων τους με αυτά των ΑΕΙ, δέχθηκε πέρυσι (και οι αντιδράσεις συνεχίζονται)  η κ.Κεραμέως. Η «επίθεση» εκδηλώθηκε στα σχόλια της διαβούλευσης για το νέο νόμο-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,όπου τα περισσότερα σχόλια στο μέρος Ε' των μεταβατικών Διατάξεων. Στο τμήμα αυτό έχουν αναρτηθεί ήδη 193 σχόλια, τα πιο πολλά εκ των οποίων προέρχονται από αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ, οι οποίοι εδώ και χρόνια -από την κατάργηση των ΤΕΙ και την «πανεπιστημιοποίησή» τους- αναμένουν την ισοτίμηση των πτυχίων τους. Ωστόσο η κ.Κεραμέως, έφτιαξε έναν νόμο με 345 άρθρα, κανένα εκ των οποίων δε ρυθμίζει αυτό το ζήτημα, παρότι ουσιαστικά επαναφέρει τα ΤΕΙ με τη μορφή των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών...Να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό απασχολεί κάπου 400.000 απόφοιτους των ΤΕΙ οι οποίοι καιρό τώρα πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για εξομοίωση-αντιστοίχηση πτυχίων, όμως η υπόθεση εκκρεμμεί ακόμα.Η δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων δεν τιμά τα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα. 

Και αυτά είναι ορισμένα μόνο ενδεικτικά περιστατικά του πώς αντιλαμβάνεται τη...συζήτηση με τους φοιτητές, η υπουργός Παιδείας. Η οποία σίγουρα συνομιλεί πιο συχνά με αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια για συνεργασίες με τα ελληνικά και με ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης. Αφήσαμε εκτός συναγωνισμού στο διάλογο, όλον το νέο νόμο-πλαίσιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zorbas
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»
Η τοποθέτηση του Αχ. Ζορμπά για τη σύλληψη εκπαιδευτικών στη Ρόδο
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»