Σχετικά με την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία
Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σχετικά με την αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας των σχολών

Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να φέρει ο νόμος του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την «παύση» της παιδαγωγικής επάρκειας που προσφέρουν οι καθηγητικές σχολές, οδηγώντας χιλιάδες απόφοιτους σε αδιέξοδο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Χρύσας Λεμπέση-Πάκου, προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, η λήψη πτυχίου δεν θα παρέχει πλέον παιδαγωγική επάρκεια, αλλά η απόκτησή της θα γίνεται μέσω παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων, που θα έχουν όριο φοιτητών, αλλά και συγκεκριμένα κριτήρια εισαγωγής, δημιουργώντας καθυστέρηση και κωλύματα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ακόμα ένα προβληματικό κομμάτι του νομοσχεδίου που φαίνεται πως ξεκάθαρα δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τις ανάγκες της παιδείας, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την άσκηση του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, αλλά και την απόκτηση των ικανοτήτων που απαιτούνται για αυτό.

Η ανακοίνωση

«Στον νέο νόμο – πλαίσιο που η κυβέρνηση ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι και με τις σχολές κλειστές περιλαμβάνεται η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών

Για όλους εμάς, τους φοιτητές των καθηγητικών σχολών σε όλη την Ελλάδα η παιδαγωγική επάρκεια μέχρι τώρα παρέχονταν μέσα στο πτυχίο και διασφαλίζει ότι κάποιος έχει τα τυπικά τουλάχιστον προσόντα για να διδάξει στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πατώντας πάνω σε προηγούμενους νόμους (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει το δικό της «λιθαράκι» και προχωρά στην πλήρη απόσπασή της από το πτυχίο μας, προσθέτοντας νέα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος!! 

Με βάση το νέο νόμο οι φοιτητές, ανεξαρτήτως έτους, δεν θα αποκτούμε πλέον τη διδακτική-παιδαγωγική επάρκεια αυτόματα με τη λήψη του πτυχίου μας, αλλά θα πρέπει να παρακολουθούμε επιπλέον «ειδικό πρόγραμμα» τουλάχιστον 2 εξαμήνων. Το ειδικό αυτό πρόγραμμα θα είναι μόλις ένα σε κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, θα έχει όριο εισακτέων και κριτήρια εισδοχής. Δεν θα είναι δωρεάν, αφού η χρηματοδότησή του δεν είναι εξασφαλισμένη, την ίδια στιγμή που πολλά Ιδρύματα πωλούν σεμινάρια παιδαγωγικής επάρκειας, όπως το ΕΚΠΑ με δίδακτρα 700€! Μάλιστα για τη δημιουργία αυτών των «ειδικών προγραμμάτων» θα πληρώσουμε διπλά, αφού το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει 13,6 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης! Δηλαδή ο ελληνικός λαός θα πληρώσει για να χάσουμε την επάρκεια από τα πτυχία μας! 

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών μας, μεγαλύτερα εμπόδια για να μπορέσουμε να ασκήσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Η παιδαγωγική επάρκεια γίνεται άλλο ένα «προσόν» που πρέπει να κυνηγήσουμε για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να διοριστούμε μαζί με τα πανάκριβα μεταπτυχιακά των οποίων η κυβέρνηση με νέα εγκύκλιο γενικεύει τα δίδακτρα! Την ίδια στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να μπορούμε να  αποκτούμε την παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο, την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά στην εκπαίδευση η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών τόσο των φοιτητών όσο και των μαθητών.  

Οι φοιτητές έχουμε πείρα και είναι στο χέρι μας η προσπάθεια για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια! Μάλιστα το 2018 μέσα από μεγάλους αγώνες που δώσαμε οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών, ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο! Αυτό που τότε μας έδωσε τεράστια δύναμη ήταν ο κοινός συντονισμός σε όλη την χώρα, η ενημέρωση και η συζήτηση σε κάθε έτος και τμήμα, η συζήτηση μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις. Αποδείχθηκε και τότε ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Ήδη σε μια σειρά πόλεις, όπως και στην Αθήνα οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών συζητάμε, συλλέγουμε υπογραφές και διαμορφώνουμε τα δικά μας αιτήματα ενάντια στην απόσπαση της επάρκειας. 

Συντονιζόμαστε πανελλαδικά όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι!

Τώρα είναι η ώρα ο αγώνας αυτός να πολλαπλασιάσει τη δύναμή του, να συντονιστεί και να οργανωθεί από ακόμα περισσότερους φοιτητές και Φοιτητικούς Συλλόγους.

Στις 3 Δεκέμβρη έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία! Πάνω από 80 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες φοιτητές θα βρεθούμε από κοντά, θα συζητήσουμε και θα καταλήξουμε στην κλιμάκωση του αγώνα μας στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)!  Ειδικά η συμμετοχή των Φοιτητικών Συλλόγων καθηγητικών σχολών μπορεί να δώσει ώθηση στην προσπάθεια κοινού συντονισμού και δράσης ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την συνέχιση του αγώνα μας, γιατί θα κάνουμε ξεκάθαρο για άλλη μια φορά ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την πετσοκομμένη γνώση, με την υποβάθμιση των πτυχίων μας.

Οι φοιτητές και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των καθηγητικών σχολών δίνουμε ραντεβού στην πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ! Ο Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφικής Αθηνών θα είναι εκεί!»

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 22-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγειο.
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας
Εκπαιδευτικοί από την Κομοτηνή έως το Καστελόριζο συλλέγουν και στέλνουν στους συναδέλφους τους ό,τι χρειάζονται για να μπορέσει το κουδούνι να...
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας