Βιβλίο
Η προέλευση της λέξης και η ελληνική της απόδοση

Λίγα υλικά έχουν συνδεθεί τόσο στενά με τη μεσογειακή κουζίνα όσο η τομάτα — ή ντομάτα, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται. Κι όμως, ο κατακόκκινος αυτός «θησαυρός» της κουζίνας δεν έχει ευρωπαϊκή καταγωγή.

Το φυτό, γνωστό επιστημονικά ως «Στρύχνον το λυκοπερσικόν» (Solanum lycopersicum) ή πιο ρομαντικά «ερωτόμηλο», προέρχεται από τις εύφορες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, με ρίζες που απλώνονται από το Μεξικό έως το Περού.

Η ίδια η λέξη «τομάτα» κρατά την ταυτότητά της από την προκολομβιανή γλώσσα Νάουατλ, όπου αποκαλούνταν tómatl, πριν διασχίσει ηπείρους και γίνει βασικό συστατικό σε αμέτρητες γαστρονομικές παραδόσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λαμπακια
7 λάθη με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς στο σπίτι
7 συνηθισμένα λάθη με χριστουγεννιάτικα φωτάκια που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά – πώς να στολίσετε με απόλυτη ασφάλεια
7 λάθη με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς στο σπίτι