Πανεπιστημιακή Αστυνομία
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣ / INTIME NEWS
Η «εμμονή» της κυβέρνησης  για την πανεπιστημιακή αστυνομία κόντρα στις αντιδράσεις των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας

Οι αντιδράσεις για την Πανεπιστημιακή αστυνομία καλά κρατούν, με φοιτητές, καθηγητές, συλλογικότητες και κόμματα να κάνουν, είτε λίγο είτε πολύ, λόγο για μια αποτυχημένη ιδέα από την πλευρά της κυβέρνησης, δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση στα πανεπιστήμια της χώρας. 

Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις αρχές Σεπτεμβρίου (αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα ξεκινούσαν οι περιπολίες από τον Οκτώβριο), συνοδευόμενες μάλιστα από δυνάμεις των ΜΑΤ.  Οι φοιτητές αντιδρούν έντονα, με μόνο «όπλο» τους τις κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας συλλαλητήρια από τη Θεσσαλονίκη ως την Κρήτη, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν να παλεύουν το «σύνολό της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων».

Στο πλευρό των φοιτητών στέκονται και οι Διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, να ζητά από την κυβέρνηση να πάρει θέση δημόσια κι ανοιχτά, για τα σχέδια αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ.

Η Πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης και οι Πρόεδροι και Κοσμήτορες Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, προειδοποιούν πως η εμφάνιση των ΟΠΠΙ θα φέρει νέα προβλήματα στα πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας πως «η εσκεμμένη απαξίωση των δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων και η συστηματική παρουσίασή τους ως δήθεν κέντρων βίας και ανομίας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και προσβάλλουν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Παράλληλα, για αδυναμία των ΟΠΠΙ να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, συμπληρώνοντας πως μοναδική διέξοδος είναι η κατάργηση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Πανεπιστημιακή αστυνομία - Η «εμμονή» της κυβέρνησης 

Αυταρχικά και σχεδόν εμμονικά,  συνεχίζει η κυβέρνηση να επιβάλλει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στους ακαδημαϊκούς χώρους, με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως, να δηλώνει, σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, πως δεν θα γίνει «ούτε βήμα πίσω».

Μάλιστα σε άλλη συνέντευξή της η Ν. Κεραμέως υποστήριξε πως οι αντιδράσεις οφείλονται σε «στεροτυπικές αντιλήψεις». «Πάμε να σπάσουμε κάποια στερεότυπα, να παρεισφρήσουμε σε ένα χώρο που ήταν συνώνυμο να υπάρχουν έκνομες ενέργειες», είχε δηλώσει, ενώ κατά τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο οι αντιδράσεις προέρχονται από μικρές ομάδες με μικρό κοινωνικό αντίκρισμα και συμπλήρωσε πως «κάθε αρχή και δύσκολη».

Στην αντίπερα όχθη, ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης βλέπει κλιμάκωση των συγκρούσεων, ενώ η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζει πως «το μέτρο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι λάθος και δημιουργεί ένα εκρηκτικό τοπίο στα ΑΕΙ, με περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται θα έλυνε».

Με την Τουρκία του Ερντογάν εξισώνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, την προσπάθεια επιβολής των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους, επισημαίνοντας πως «το "νταηλίκι" της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας μόνο στην Τουρκία του κ. Ερντογάν, έχει θέση».

Η Πανεπιστημιακή αστυνομία ήρθε, η ανομία.. παραμένει!

Για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους ανοιχτούς χώρους των capmus των πανεπιστημίων έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. 

Ως οξύμωρες θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τις εικόνες που κατέγραψε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Αχλατλής και δημοσίευσε στο Theopinion και που έρχονται σε κόντρα με τις δηλώσεις του υπουργού.

Η ιστορία έχει ως εξής: Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μέρα μεσημέρι, μπροστά από το κτίριο της παλιάς φιλοσοφικής δυο άτομα κρατώντας ένα δέμα στα χέρια πλησιάζουν στους θάμνους της περίφραξης και επιμελώς κρύβουν το δέμα στα φυλλώματα των θάμνων. Λίγα λεπτά αργότερα, άλλο άτομο έρχεται και παραλαμβάνει το δέμα ελέγχοντας παράλληλα γύρω του αν και ποιοι τον κοιτούν. Αποχωρεί και λίγο πιο πέρα απροκάλυπτα ανοίγει το δέμα και ξεκινά να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ναρκωτικές ουσίες.

Την ίδια στιγμή Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, βρίσκονται καθηλωμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο δίχως να επεμβαίνουν. 

Άρα, για ποια «πάταξη ανομίας στα πανεπιστήμια», μιλάμε; Μήπως τελικά η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι τίποτα άλλο από μια ιδέα πλήρους αποτυχίας;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: Σήμερα (07/12) η κλήρωση για τους ισοβαθμούντες της 13Κ/2021
Η κλήρωση θα γίνει στις 11:30 και αφορά ισοβαθμούντες υποψήφιους της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, του κλάδου ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών
ΑΣΕΠ: Σήμερα (07/12) η κλήρωση για τους ισοβαθμούντες της 13Κ/2021
7ο γυμνάσιο Χανίων
Απίθανα περιστατικά σε σχολείο παρουσία αστυνομίας- Φόβος των μαθητών από 15χρονο συμμαθητή τους
Αποτυχία της εισαγγελίας αλλά και του ΚΕΔΑΣΥ που δεν μπόρεσαν να βρουν μια σωστή λύση για να βοηθήσουν το παιδί
Απίθανα περιστατικά σε σχολείο παρουσία αστυνομίας- Φόβος των μαθητών από 15χρονο συμμαθητή τους
συμπερίληψη
Πάμε να χτίσουμε το νέο σχολείο της συμπερίληψης: Παιδαγωγικό τριήμερο στη Μυτιλήνη
Από 8 έως 10 Δεκεμβρίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και τη στήριξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πάμε να χτίσουμε το νέο σχολείο της συμπερίληψης: Παιδαγωγικό τριήμερο στη Μυτιλήνη
απθ
«Βουλευτικές Εκλογές 2023: Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις»: Συνέδριο στο ΑΠΘ
Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2023 που σηματοδοτούν ενδεχομένως την αρχή ενός νέου κύκλου στον δρόμο...
«Βουλευτικές Εκλογές 2023: Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις»: Συνέδριο στο ΑΠΘ