φοιτητες κτελ αλεξανδρούπολη
Οι αστυνομικοί απείλησαν και με συλλήψεις τους φοιτητές που κινητοποιήθηκαν και το λεωφορείο παρέμεινε σταματημένο μέχρι να κατέβουν όσοι δεν είχαν επικυρωμένα εισητήρια...

Ακόμα ένα απίστευτο αλλά Ελληνικό: Αστυνομικοί κατέβασαν φοιτητές από λεωφορεία στην Αλεξανδρούπολη, επειδή δεν πλήρωσαν εισιτήριο επειδήγιατί χωρίς καμία δική τους ευθύνη διακόπηκε εδώ και λίγες μέρες η δωρεάν φοιτητική συγκοινωνία...

Στις 10/1/23, φοιτητές και φοιτήτριες διεκδίκησαν ξανά τη δωρεάν μετακίνηση για το Πανεπιστήμιο, αφού καταργήθηκε -προσωρινά ελπίζουμε-  η δωρεάν φοιτητική συγκοινωνία.

Οι φοιτητές μπήκαν στο λεωφορείο μαζικά χωρίς να χτυπήσουν εισιτήριο και οι ελεγκτές του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ για 2η συνεχόμενη ημέρα κάλεσαν την αστυνομία για να τους κατεβάσει από το λεωφορείο που πήγαινε στη σχολή τους!

φοιτητες κτελ αλεξανδρούπολη

Οι αστυνομικοί, κατά τους φοιτητές, απείλησαν και με συλλήψεις τους φοιτητές που κινητοποιήθηκαν και το λεωφορείο παρέμεινε σταματημένο μέχρι να κατέβουν όσοι δεν είχαν επικυρωμένα εισητήρια...

φοιτητες κτελ αλεξανδρούπολη

Οπως ανακοίνωσε το ΔΠΘ η δωρεάν μεταφορά των φοιτητών από και προς τις πανεπιστημιουπόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης ανεστάλη από την 1η Ιανουαρίου 2023

Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις που είχε υπογράψει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ Α.Ε» και με το «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΉ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε» για τη μίσθωση μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από και προς τους χώρους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης, είχαν αρχική διάρκεια για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022, δηλαδή για χρονικό διάστημα από 01-09-2020 έως 30-06-2021 και από 01-09-2021 έως 30-06-2022, και με δικαίωμα προαίρεσης για τέσσερις (4) επιπλέον μήνες, δηλαδή από 01-09-2022 έως 24-12-2022.

«Προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της δωρεάν μεταφοράς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προχώρησε με βελτιωμένους όρους (35% αύξηση της Τιμής Αναφοράς για κάθε δρομολόγιο) σε διεθνή Ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη «ΜΙΣΘΩΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΏΝ ΜΕΣΩΝ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ, ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΞΑΝΘΗ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΚΠΕΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ» (Αριθ. Διακήρυξης :715/2022).

Ωστόσο, δυστυχώς, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για τις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής, ενώ για την πόλη της Αλεξανδρούπολης υποβλήθηκε μια προσφορά, όμως δεν θέλησαν να υποβάλουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα δικαιολογητικά, οπότε αυτή απορρίφθηκε. Έτσι ο διαγωνισμός απέβη άγονος.

Η δωρεάν μεταφορά των φοιτητών αποτελεί μία παροχή, που μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων, μόνο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προσέφερε στους φοιτητές του. Για την προσφορά αυτή απαιτούνται σημαντικότατοι πόροι που προέρχονται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, καθώς δεν λαμβάνει καμία επιπλέον επιχορήγηση.

Υπάρχει πάντα η βούληση της διοίκησης του Πανεπιστημίου για τη συνέχιση της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών μας και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη αυτού του σκοπού»

Ωστόσο μέχρι προχτές ο σκοπός δεν επιτεύχθηκε, με αποτέλεσμα όσα προαναφέρθηκαν...

Τι λένε οι φοιτητές

Το νέο έτος βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού με πρυτανική απόφαση καταργήθηκαν τα δωρεάν φοιτητικά δρομολόγια από και προς τις σχολές της Αλεξανδρούπολης. Έτσι, οι εναλλακτικές μετακίνησης των φοιτητών είναι η πληρωμή καθημερινά τουλάχιστον 1.20€ (αν σκοπεύουν να μεταβούν από και προς τη σχολή τους μόνο μια φορά) , ή η καταβολή 25 €(!) μηνιαίως για την απόκτηση φοιτητικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών (μόνο για την γραμμή 1 – προς το Νοσοκομείο). Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη αυξημένο κόστος φοίτησης το οποίο πέφτει στις πλάτες μας, δυσχεραίνοντας οικονομικά τις οικογένειες μας και εμάς αλλά και όσους και όσες εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές του, και μάλιστα εν μέσω μια πρωτοφανούς ακρίβειας στα βασικά αγαθά.

Υπεύθυνοι για αυτό, αλλά και συνολικά για την απαράδεκτη ποιότητα παροχών φοιτητικής μέριμνας, είναι αφενός το κράτος αφού διαλύει την δημόσια παιδεία μέσα από τους νόμους που ψηφίζονται ξεπουλώντας την σε ιδιώτες και αφετέρου τα αφεντικά τα οποία, όπως πάντα, προσπαθούν μανιωδώς να αυξήσουν τα κέρδη τους αυτή τη φορά πατώντας πάνω στις ανάγκες μας! Εκτός από το ζήτημα των λεωφορείων, εξίσου απαράδεκτη είναι και η κατάσταση με την λέσχη σίτισης, αφού εκτός από την κακή ποιότητα και ποσότητα φαγητού, αναγκαζόμαστε να περιμένουμε στην ουρά για αρκετή ώρα μέσα στο κρύο, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τους φοιτητές σε ώρες αιχμής. Όσον αφορά τις εστίες, οι οποίες στην Αλεξανδρούπολη είναι μισθωμένα ξενοδοχεία, οι συνθήκες είναι άθλιες. Οι θέσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα φοιτήτ(ρι)ες να μένουν εκτός. Αλλά ακόμη και όσοι/ες καταφέρουν να πάρουν μια θέση, καλούνται να πληρώσουν κάποιο ποσό, να φεύγουν όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, ενώ δεν τους επιτρέπεται να έχουν ηλεκτρικές συσκευές.

Την στιγμή που το κόστος ζωής ολοένα και αυξάνεται, και αρκετοί/ες από εμάς χρειάζεται να εργαστούμε προκειμένου να σπουδάσουμε, βλέπουμε την φοιτητική μέριμνα να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο με την πιθανή κατάργηση των δωρεάν φοιτητικών λεωφορείων. Οι πρόσφατοι νικηφόροι αγώνες των φοιτητ(ρι)ών σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη για δωρεάν σίτιση για όλους/ες δείχνουν πως μόνο με συλλογικούς και αδιαμεσολάβητους αγώνες, χωρίς εκπροσώπους μπορούμε να σταματήσουμε την συνεχή επίθεση του κράτους και των αφεντικών στο δικαίωμα για δωρεάν και αξιοπρεπείς σπουδές. Να μην τους επιτρέψουμε να κλέψουν τα κεκτημένα των αγώνων του φοιτητικού κινήματος, και να περάσουμε στην αντεπίθεση!

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ

ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΜΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/1 19:00 ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Αλεξανδρούπολης - Gyra Negra

φοιτητες κτελ αλεξανδρούπολη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;