Λογοτεχνεία
Μία σύντομη ανασκόπηση των συνθηκών γύρω από την σύσταση της νέας ελληνικής εκπαίδευσης, από την Επανάσταση του 1821 και μετά

Μετά τον πόλεμο της απελευθέρωσης (ήτοι 1821 και ύστερα), στο δρόμο προς τη νέα Ελλάδα, βασικό μέλημα των εκάστοτε κυβερνήσεων υπήρξε η ανασύσταση του κατεστραμμένου κράτους σε όλους τους τομείς του.

Σε κάθε χώρα με ισχυρές βάσεις σημαντικό (αν και ενίοτε αφανές) θεμέλιο είναι η εκπαίδευση που παρέχεται. Έτσι και στην κατακερματισμένη Ελλάδα που γεννιόταν ξανά από τις στάχτες της, ξεκίνησε το 19ο αιώνα η προσπάθεια να μπουν τα πλαίσια της ελληνικής εκπαίδευσης.

Πρώτες απόψεις

Πρότυπα φυσικά κατά τα πρώτα έτη ήταν έτερες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν μελετημένα και ολοκληρωμένα, για την εποχή, εκπαιδευτικά συστήματα. Το 1833 ορίστηκε Επιτροπή που στόχο είχε να προτείνει τη διάκριση των εκπαιδευτικών βαθμίδων και τα χαρακτηριστικά αυτών, αφήνοντας πίσω όσες ιδέες υπήρξαν κατά την εποχή του Καποδίστρια.

Εντούτοις οι προτάσεις της Επιτροπής δεν έτυχαν μεγάλης αποδοχής σε όλη την έκτασή τους και σε μετέπειτα πλάνα για την εκπαίδευση φάνηκε πως μερικοί νόμοι που προτάθηκαν από την κυβέρνηση για συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα, ήταν απλή μεταφορά ήδη υπαρχόντων βαυαρικών κανόνων, με ελάχιστες μεταρρυθμίσεις, παραβλέποντας εν μέρει κανόνες που είχαν ετοιμαστεί από την Επιτροπή.

Μέσα σε κλίμα μερικής συνεννόησης ετοιμάστηκαν από το 1834 μέχρι και το 1837 οι βάσεις του νέου εκπαιδευτικού συστήματος, που αφορούσαν τα δημοτικά σχολεία, τα ελληνικά σχολεία, τα γυμνάσια και φυσικά την σύσταση Πανεπιστημίου, ένα σημαντικό και άλυτο πρόβλημα κατά την εποχή του Καποδίστρια, για συγκεκριμένους φυσικά λόγους.

Σύσταση Δημοτικών Σχολείων

Η λειτουργία των δημοτικών σχολείων είχε στόχο την προσφορά στοιχειώδους εκπαίδευσης, με ένα σύνολο μαθημάτων από διάφορες κατηγορίες, ενώ ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά έγινε απόπειρα να δοθούν και στο κομμάτι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που με τα χρόνια αυξήθηκε φτάνοντας την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σε γενικές συνθήκες ήταν αυτονόητο και αναμενόμενο ότι τα άτομα που θα γράφονταν στα σχολεία θα ήταν λίγα, ενώ οι πρώτες ανεγέρσεις σχολείων αναμένονταν να γίνουν με τη συνένωση μικρότερων δήμων.

Οι δήμοι δεν κατάφεραν άμεσα να ολοκληρώσουν τα προβλεπόμενα, αδυνατώντας σε μεγάλο ποσοστό (κάτω από το μισό των δήμων του τότε κράτους) να ιδρύσουν σχολεία, κάτι που βελτιωνόταν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας μία άνιση κατανομή στα παιδιά των περιοχών που μπορούσαν να μαθητεύσουν και σε εκείνα που δεν είχαν τη δυνατότητα.

Και εδώ μπήκε το μακροχρόνιο ζήτημα της πληρωμής των εκπαιδευτικών. Ως φαίνεται, τα μισθολογικά ζητήματα των δασκάλων και καθηγητών προβλημάτιζαν το ελληνικό κράτος από την εποχή της (ανα)σύστασής του.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν στα σχετικά έγγραφα της εποχής από τους επιστήμονες, η αμοιβή καθοριζόταν ανάλογα με τα χρήματα που διέθετε έκαστος δήμος, αλλά και με βάση το γνωστικό υπόβαθρο που διέθετε ο διδάσκαλος, παρότι υπήρχαν ανώτατα και κατώτατα όρια πληρωμών, αλλά όχι ενδιάμεσες προβλέψεις. Μάλιστα στους δασκάλους, λόγω μικρής αμοιβής, παρεχόταν κατοικία και γη για να καλλιεργήσουν, ώστε να μειωθούν τα έξοδά τους.

Έπεται συνέχεια…

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes 2023
Δ’ τάξη Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ: Τράπεζα Θεμάτων-Τα «Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις
Τα «Γραπτώς εξεταζόμενα» μαθήματα στις απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ
Δ’ τάξη Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ: Τράπεζα Θεμάτων-Τα «Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις
royla pispirigkou
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
Σύμφωνα με την κατηγορία, το κίνητρο για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος της κόρης της για την Πισπιρίγκου ήταν συγκεκριμένα «παθογενή»...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας