Αντισηπτικό χεριών
Στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ η αιθανόλη: Πιθανός καρκινογόνος ο βασικός παράγοντας των αντισηπτικών

Αλλαγές ενδέχεται να φέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρήση της αιθανόλης – του βασικού συστατικού που περιέχεται σε εκατομμύρια απολυμαντικά προϊόντα – καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί ως ουσία που ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, μεταξύ των οποίων και αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Η πληροφορία έρχεται στο φως μέσα από δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αποκαλύπτει ότι εσωτερική σύσταση ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA) – κατατεθειμένη στις 10 Οκτωβρίου – χαρακτηρίζει την αιθανόλη ως τοξική. Η ουσία, εκτός από πιθανή καρκινογόνος, θεωρείται και επικίνδυνη για την αναπαραγωγική υγεία, καθώς σχετίζεται με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι η αιθανόλη χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά την πανδημία, ως βασικό μέσο απολύμανσης σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, από αντισηπτικά μέχρι καθαριστικά επιφανειών.

Η σύσταση του ECHA εισηγείται την αντικατάσταση της ουσίας σε καθαριστικά και άλλα προϊόντα, αν τελικά επιβεβαιωθεί η επικινδυνότητά της. Η τελική απόφαση, πάντως, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοκτόνων, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στο διάστημα 25-28 Νοεμβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων, αν και δεν σχολίασε άμεσα στο πρακτορείο Reuters, ανέφερε στους Financial Times ότι η αιθανόλη ενδέχεται να διατηρήσει την έγκρισή της για ορισμένες χρήσεις, εφόσον θεωρηθούν ασφαλείς με βάση τα επίπεδα έκθεσης ή ελλείψει κατάλληλων εναλλακτικών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εν εξελίξει διαδικασία που ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τη σύνθεση και την κυκλοφορία εκατοντάδων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Στο εδώλιο 4 γονείς και 2 νηπιαγωγοί για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου στο Αλεξανδρούπολη

Τσίπρας: Καθηγητής στην Κρήτη έκανε το πρωί μάθημα και το βράδυ ντελίβερι

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μερόπης Τζούφη
Μ.Τζούφη: «Η κυβέρνηση κόβει κορδέλες σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφήνοντας πίσω τη δημόσια παιδεία»
Κριτική για εμπορευματοποίηση της γνώσης και έλλειψη ενίσχυσης των δημόσιων ΑΕΙ
Μ.Τζούφη: «Η κυβέρνηση κόβει κορδέλες σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφήνοντας πίσω τη δημόσια παιδεία»
oikos-eugirias-ilikiomenoi.jpg
Εικόνες ντροπής στο κέντρο της Αθήνας – Έφοδος σε διαμέρισμα-κολαστήριο για ηλικιωμένους
Σοκ στους Αμπελόκηπους: Παράνομο «γηροκομείο» με ηλικιωμένες σε άθλιες συνθήκες
Εικόνες ντροπής στο κέντρο της Αθήνας – Έφοδος σε διαμέρισμα-κολαστήριο για ηλικιωμένους
πυροσβ
Λέσβος: Ιερείς εθελοντές πυροσβέστες «εκπαιδεύουν» τη νέα γενιά στο Δημοτικό Σχολείο Θερμής
Δύο ιερείς δίδαξαν τη δασοπυρόσβεση στα παιδιά της Λουτρόπολης Θερμής
Λέσβος: Ιερείς εθελοντές πυροσβέστες «εκπαιδεύουν» τη νέα γενιά στο Δημοτικό Σχολείο Θερμής