Το μαγειρεμένο ρύζι αποτελεί βασικό στοιχείο στο καθημερινό τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι η φύλαξή του στο ψυγείο για πάνω από 24 ώρες μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
Σύμφωνα με την τεχνολόγο τροφίμων και ειδικό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, Cristina Lora, η κατανάλωση ρυζιού που έχει μαγειρευτεί και διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετός και κοιλιακό άλγος.
«Η ασφάλεια τροφίμων είναι σαν ρώσικη ρουλέτα», τονίζει η ίδια. «Κάποιος μπορεί να καταναλώνει το ίδιο φαγητό επί χρόνια χωρίς πρόβλημα και ξαφνικά να βρεθεί αντιμέτωπος με έντονη γαστρεντερική διαταραχή».
Ποιους αφορά περισσότερο
Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως:
- Έγκυες γυναίκες
- Βρέφη και μικρά παιδιά
- Ηλικιωμένους
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Γιατί το ρύζι είναι τόσο επικίνδυνο;
Ο λόγος βρίσκεται σε ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να επιβιώσει στο ρύζι ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Αν το ρύζι παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή φυλαχτεί στο ψυγείο για παρατεταμένο διάστημα, οι σπόροι του βακτηρίου μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν τοξίνες.
Αν και άλλα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά μπορούν να παραμείνουν ασφαλή στο ψυγείο για 2–3 ημέρες, το ρύζι δεν συγκαταλέγεται σε αυτήν την κατηγορία. Η σύσταση είναι ξεκάθαρη:
Καταναλώστε το μαγειρεμένο ρύζι εντός 24 ωρών και φροντίστε να το ψύξετε γρήγορα μετά το μαγείρεμα – ιδανικά εντός μίας ώρας.
Η επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να φυλάξετε λίγο ρύζι για «μεθαύριο», ίσως να αξίζει να το ξανασκεφτείτε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ