filis
Φίλης: Συρρίκνωση πάνω στη συρρίκνωση και κρίση μέσα στην κρίση είναι καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για εφαρμογή προετοιμασμένου σχεδίου συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ανομολόγητους στόχους την περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των Ελλήνων στην δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατηγορεί την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Σε δήλωσή του ο κ.Φίλης τονίζει ότι με το σχέδιο συγχωνεύσεων που ετοιμάζει η κ.Κεραμέως, ουσιαστικά γίνεται «επίθεση ενάντια στην δυνατότητα της πλειονότητας των νέων της Ελλάδας να μπορούν να σπουδάζουν σε Ιδρύματα υψηλού επιπέδου, δωρεάν και κατά το δυνατό κοντά στην κατοικία τους, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτές που βιώνουμε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Tαυτόχρονα, η Ελλάδα, με αυτούς  τους σχεδιασμούς  της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πιθανότατα θα οδηγηθεί σε απόκλιση  από την Ε.Ε., στο στόχο της να είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων  το 45% των Ευρωπαίων πολιτών ηλικίας 25-34 ετών, μέχρι το 2030»

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Προκαλεί εντύπωση το ασίγαστο μένος που εκπέμπει η κυβέρνηση και  η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εναντίον των Πανεπιστημίων της χώρας μας. Μετά τη δραματική μείωση  του αριθμού των εισακτέων μέσω της ΕΒΕ, την καθιέρωση ποινής οικονομικού στραγγαλισμού 20% επί της χρηματοδότησής τους ανάλογα με την αξιολόγησή τους, έρχεται τώρα να επιβάλλει το κλείσιμο Πανεπιστημιακών Τμημάτων, δήθεν ως μέτρο ορθολογισμού και προσαρμογής στην "πραγματικότητα", που εκείνη δημιούργησε. Συρρίκνωση πάνω στη συρρίκνωση και κρίση μέσα στην κρίση είναι η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και στην Τριτοβάθμια Εκαπάιδευση. 

Η κυρία Κεραμέως ζητά μετ’ επιτάσεως, έως εξαναγκασμού, από τα Πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων. Ζήλεψε φαίνεται την δόξα του κ.Αρβανιτόπουλου με το αλήστου μνήμης σχέδιο «Αθηνά». Στην επιστολή που απηύθυνε στα Πανεπιστήμια, μαζί μια σειρά κριτήρια-«μπούσουλα», δικαιολογεί τη σπουδή της με το ότι «προέκυψαν» σημαντικές στρεβλώσεις, που, ω του θαύματος,  δεν δημιουργήθηκαν σταδιακά, σε όλη την πορεία ανάπτυξης των ΑΕΙ από την μεταπολίτευση και μετά, αλλά εμφανίστηκαν ως «νόσος» που ενέσκηψε μετά την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη την περίοδο 2018-2019. 

Ξεχνά ότι στη συντριπτική πλειονότητα των αναδιαρθρώσεων εκείνων υπήρξε η σύμφωνη γνώμη των Ιδρυμάτων και προηγήθηκαν πολύμηνες συνεδριάσεις επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν κυρίως μέλη των εμπλεκόμενων ΑΕΙ. Ξεχνά ότι η αναδιάρθρωση και επανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη οδήγησε στην ύπαρξη 24 ΑΕΙ το 2019 έναντι 36 το 2017 (μείωση 22%). Και ξεχνά επίσης ότι ο εξορθολογισμός περιόρισε τελικά σε 418 τα Τμήματα που πήραν εισακτέους το 2019, με ισορροπημένη χωροταξική κατανομή. Αλλά και αν μελετήσει κάποιος τα κριτήρια που θέτει τελεσιγραφικά η κ.Υπουργός στα Ιδρύματα, θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται προ προετοιμασμένου σχεδίου συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ανομολόγητους στόχους την περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των Ελλήνων στην δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει π.χ. η επίκληση των επιπτώσεων της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην βιωσιμότητα Τμημάτων; Της βάσης που η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε και τώρα δείχνει την βασική της σκοπιμότητα, να συρρικνώσει προς όφελος των ιδιωτικών Κολλεγίων τον αριθμό των εισακτέων. Κολλέγια που βρίσκονται πολύ πίσω από όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις, δεν αξιολογούνται και δεν ελέγχονται, αλλά η ΝΔ τους έχει χορηγήσει καθεστώς ουσιαστικής ισοτιμίας με τα Πανεπιστήμια.  

Ποιο από τα δύο είναι προσχηματικό; η δήθεν «προσήλωση» της κυβέρνησης στον θεσμό της αξιολόγησης ή η σπουδή για  διόρθωση των ατελειών του υπάρχοντος χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας; Είναι προφανές και τα δύο είναι προσχηματικά. Αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι η επίθεση ενάντια στην δυνατότητα της πλειονότητας των νέων της Ελλάδας να μπορούν να σπουδάζουν σε Ιδρύματα υψηλού επιπέδου, δωρεάν και κατά το δυνατό κοντά στην κατοικία τους, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτές που βιώνουμε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Tαυτόχρονα, η Ελλάδα, με αυτούς  τους σχεδιασμούς  της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πιθανότατα θα οδηγηθεί σε απόκλιση  από την Ε.Ε., στο στόχο της να είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων  το 45% των Ευρωπαίων πολιτών ηλικίας 25-34 ετών, μέχρι το 2030. Ένας στόχος που σε ό, τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν απολύτως διασφαλισμένος.    

ReplyForwardEdit as new

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο το 3% των ανθρώπων θα βρει το ξωτικό σε 8 δευτερόλεπτα
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε ένα χιονισμένο χωριό που έχει στολιστεί για τα Χριστούγεννα. Κάπου βρίσκεται ένα ξωτικό. Μπορείτε να το εντοπίσετε σε...
Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο το 3% των ανθρώπων θα βρει το ξωτικό σε 8 δευτερόλεπτα
φοίνικας
Tο νησί που είναι ένας από τους πιο ονειρικούς προορισμούς στον κόσμο πωλείται σε απίστευτη τιμή
Σύμφωνα με την Μirror, αυτός ο τροπικός παράδεισος ήταν το σκηνικό για μια μυστική απόδραση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ
Tο νησί που είναι ένας από τους πιο ονειρικούς προορισμούς στον κόσμο πωλείται σε απίστευτη τιμή
froyta_aftodioikisi.jpg
Πώς να αξιοποιήσετε φρούτα και λαχανικά που είχατε για πέταμα
Για να μη συνεχιστεί αυτή η κακή συνήθεια που κοστίζει και στην τσέπη σας, στην υγεία σας και στον πλανήτη, μάθετε πώς να δίνετε το «φιλί της ζωής»...
Πώς να αξιοποιήσετε φρούτα και λαχανικά που είχατε για πέταμα