Thumbnail
Ιστορική πρώτη επίσκεψη Σύρου προέδρου στην Ουάσινγκτον – Διακριτική είσοδος χωρίς κάμερες, στο παρασκήνιο της συνάντησης

Μια ιστορική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Αχμέντ αλ Σάρα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Σύρου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το «πάγωμα» των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας για διάστημα 180 ημερών, μια κίνηση που, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, «δείχνει τη δέσμευση για σταδιακή άρση των περιορισμών».

Ο Αχμέντ αλ Σάρα, ο οποίος στο παρελθόν βρισκόταν στη λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών των ΗΠΑ με επικήρυξη 10 εκατομμυρίων δολαρίων, μπήκε διακριτικά στον Λευκό Οίκο από πλαϊνή είσοδο, μακριά από τις κάμερες και τους δημοσιογράφους. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πλάνα ή φωτογραφίες από τη συνάντηση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το «πάγωμα» δεν αφορά κυρώσεις που συνδέονται με τη Ρωσία και το Ιράν, ούτε περιορίζει μέτρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακίνηση captagon ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας.
Αντιθέτως, επιτρέπεται η μεταφορά βασικών αγαθών, τεχνολογίας και λογισμικού μη στρατιωτικής χρήσης προς ή εντός της Συρίας, χωρίς ειδική άδεια.

Η κίνηση αυτή θεωρείται πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Δαμασκού, αλλά παραμένει πολιτικά αμφιλεγόμενη, καθώς παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ και όσων εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγρότες
Λιμάνι Μυτιλήνης σε αποκλεισμό: Αγρότες μπλόκαραν την πρόσβαση – Πλοίο αναχώρησε άδειο
Το «Διαγόρας» έφυγε χωρίς επιβάτες και οχήματα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι
Λιμάνι Μυτιλήνης σε αποκλεισμό: Αγρότες μπλόκαραν την πρόσβαση – Πλοίο αναχώρησε άδειο
πλοίο
Απεργία στις 11/12: Δεμένα τα εμπορικά πλοία – Η ΠΕΝΕΝ προειδοποιεί με κλιμάκωση
Ναυτεργάτες απαιτούν αλλαγές στην επάνδρωση, νέες Συλλογικές Συμβάσεις και καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στα RO/RO πλοία
Απεργία στις 11/12: Δεμένα τα εμπορικά πλοία – Η ΠΕΝΕΝ προειδοποιεί με κλιμάκωση
βια
Χολαργός: 14χρονος τραυματίστηκε με μαχαίρι μετά από στημένο ραντεβού – Αναζητούνται οι δράστες
Ανήλικοι φέρονται να παγίδεψαν τον 14χρονο με δόλωμα μία συνομήλική του – Τον μαχαίρωσαν τρεις φορές και εξαφανίστηκαν
Χολαργός: 14χρονος τραυματίστηκε με μαχαίρι μετά από στημένο ραντεβού – Αναζητούνται οι δράστες
δικαστήρια
Όλοι διορίζονται στα Δικαστήρια: Βγαίνει η προκήρυξη ΕΣΔΙ και για απόφοιτους Λυκείου
Ραγδαίες εξελίξεις με τον πιο σημαντικό γραπτό διαγωνισμό του 2026 για τα δικαστήρια που τους αφορά όλους! Βγαίνει η προκήρυξη!
Όλοι διορίζονται στα Δικαστήρια: Βγαίνει η προκήρυξη ΕΣΔΙ και για απόφοιτους Λυκείου