πανελλήνιες πανελλαδικές
Το τρίπτυχο ( Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων από τα ΑΕΙ και περιορισμένες επιλογές στη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων) αναμένεται ότι θα καταστήσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 ακόμη πιο απαιτητικές και την επιλογή σπουδών έναν γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες, που θα απαιτεί με βεβαιότητα τη βοήθεια των ειδικών.

Η αλλαγή στις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Η πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  (ΕΒΕ) τον περασμένο Ιούλιο ήταν αποκαλυπτική για τους σκοπούς της, να νομιμοποιήσει δηλαδή το "κόψιμο" χιλιάδων υποψηφίων από την είσοδο στα Πανεπιστήμια. Ωστόσο ήταν αποκαλυπτική και για έναν δεύτερο στόχο της : να αποψιλώσει δεκάδες τμήματα από φοιτητές έτσι ώστε αργότερα με πρόσχημα την έλλειψη φοιτητών να τα συγχωνεύσει ή να τα κλείσει. Δεν έλειψαν όμως και κάποιες "κακοτεχνίες",  που προβλημάτισαν για τις συνέπειές της, όπως στην περίπτωση της Αρχιτεκτονικής Μηχανικών Ξάνθης, όπου το τμήμα έμεινε χωρίς εισακτέους για τη φετινή χρονιά εξαιτίας του υψηλού συντελεστή που έθεσε στο ειδικό μάθημα.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα φέτος στα πανεπιστήμια, όσα θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε διορθωτικές αλλαγές, να υποβάλουν νέους συντελεστές, ώστε να μετριάσουν την επίδραση της ΕΒΕ στα αμφιθέατρά τους.

Ήδη οκτώ ΑΕΙ ήδη έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας τους αναθεωρημένους συντελεστές των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής τους, με συνολικά περίπου 20 τμήματα τους να μειώνουν τα βαθμολογικά τους εισιτήρια και 16 να τα αυξάνουν.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, καθώς προκύπτει από τους συντελεστές που ορίζουν τα πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο.

Η αλλαγή στους συντελεστές βαρύτητας

Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Παιδείας όριζε τους συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα κάθε Κατεύθυνσης. Αυτοί προορίζονταν για τον υπολογισμό του μέσου όρου του υποψηφίου και την εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιέφερε.

Από φέτος τα Πανεπιστήμια καλούνται να έχουν ορίσει τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου (μέχρι το τέλος του Μαϊου του 2022). 

Αυτή είναι μια σημαντική για τους φετινούς υποψήφιους καθώς προβλέπει ριζική αναδιάρθρωση της διαδικασίας υπολογισμού των μορίων από τους συντελεστές βαρύτητας. 

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του τμήματος των Μαθηματικών, η διοίκηση μπορεί να επιλέξει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα μαθηματικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό (%). Αντίστοιχα, την ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει και το τμήμα Φυσικής.

Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο θα διαμορφώσει τον μέσο όρο επίδοσής του. Για παράδειγμα, τα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών βρίσκονται στο ίδιο επιστημονικό πεδίο (2ο). Μέχρι πέρσι ο υποψήφιος με έναν μέσο όρο, για παράδειγμα, 15,2 διεκδικούσε την εισαγωγή του σε όλες τις σχολές και τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου. Από φέτος, ο μέσος όρος του θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικεί.

Οι αλλαγές στα Μηχανογραφικά Δελτία για το 2022

Ακόμη, από τον Ιούνιο του 2022 θα προβλέπονται δύο φάσεις συμπλήρωσης Μηχανογραφικού των υποψηφίων. Η πρώτη φάση θα προβλέπει περιορισμένες επιλογές τμημάτων (το 10% κάθε επιστημονικού πεδίου). Στη συνέχεια, όσοι υποψήφιοι  μείνουν εκτός των αρχικών επιλογών τους θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν θέσεις χωρίς περιορισμό στις επιλογές του, με συμπλήρωση ενός επόμενου, παράλληλου Μηχανογραφικού, με τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι φετινοί υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γ.Ε.Λ. που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια (ονομάζεται μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης)  ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσουν και μηχανογραφικό δελτίο για διεκδίκηση μιας θέσης στα δημόσια ΙΕΚ (αυτό ονομάζεται παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο και  υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης).

Στο μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης)   θα επιλέξουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους,  μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης), επιλέγοντας, χωρίς περιορισμό επιλογών, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

Επίσης οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου καθώς διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων των δημόσιων Ι.Ε.Κ., ο οποίος προσδιορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας προς κάλυψη από τους τελειόφοιτους και υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων του οικείου σχολικού έτους. Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης. Οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

Δυσκολίες και γρίφοι

Το τρίπτυχο ( Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων από τα ΑΕΙ και περιορισμένες επιλογές στη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων) αναμένεται ότι θα καταστήσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 ακόμη πιο απαιτητικές και την επιλογή σπουδών έναν γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙ
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Η Συρία στο στόχαστρο ιμπεριαλιστών, σιωνιστών και τζιχαντιστών που την καταστρέφουν και την διαμελίζουν
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
χοιτ
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις, είτε πρόκειται για ένα γιορτινό τραπέζι είτε για έναν ρομαντικό δείπνο, και σίγουρα θα...
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή