Τηλεκπαίδευση: Μειώστε έστω και τώρα τις ώρες μπροστά στην οθόνη!
Οι μαθητές που παρακολουθούν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, εμφανίζουν κόπωση, συμπτώματα κατάθλιψης, διάσπαση προσοχής και πάντως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πολύ απέχει από αυτό που λέμε κανονικότητα στην εκπαίδευση

Όλο και περισσότεροι ειδικοί έρχονται με τρίμηνη καθυστέρηση να επισημάνουν αυτό που οι εκπαιδευτικοί είχαμε σκεφτεί ή διαπιστώσει από την πρώτη κιόλας εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης. Οι μαθητές που παρακολουθούν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, εμφανίζουν κόπωση, συμπτώματα κατάθλιψης, διάσπαση προσοχής και πάντως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πολύ απέχει από αυτό που λέμε κανονικότητα στην εκπαίδευση.

Αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει – αλλά ποτέ δεν είναι αργά – είναι η μείωση στο 50-66% των ωρών διδασκαλίας. Αυτό, όσο και αν ακούγεται περίεργο, θα είχε μόνο θετική ανταπόκριση από μαθητές και συναδέλφους. Για τα παιδιά, λιγότερες ώρες μπροστά σε μια οθόνη, άρα περισσότερο χρόνο για δική τους ενασχόληση με τα μαθήματα, που είναι αυτό που πραγματικά λείπει.

Για εμάς, περισσότερο χρόνο για αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του μαθήματος: Αυτό που θα χάναμε σε χρόνο «απασχόλησης» της τάξης, θα το κερδίζαμε από την προσεκτικότερη και πιο οργανωμένη παρουσίαση των ενοτήτων με προφανείς θετικές συνέπειες.

Το παραπάνω, το δοκιμάσαμε στην πρώτη περίοδο της πανδημίας, όταν όλα ήταν στον «αέρα» όσον αφορά την εξ αποστάσεως. Οι ώρες διδασκαλίας μέσω υπολογιστή ήταν προγραμματισμένα μειωμένες και η ανταπόκριση των μαθητών μας σε πολύ καλύτερο επίπεδο, παρά τη δική μας – σε κάποιο βαθμό – ανεπάρκεια από την αιφνιδιαστική εφαρμογή του μέτρου. Σήμερα, με την αποκτημένη εμπειρία, θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς συνέπειες στην πρόοδο της ύλης, αφού για πολλά μαθήματα είναι πολύ «εύκολο» να προχωρήσεις, αλλά – δυστυχώς – μόνος σου ή με πολύ μικρή παρέα!

Όπως είπα και στην αρχή, ποτέ δεν είναι αργά. Ούτε για το Υπουργείο που ασχολείται με το πώς θα κάνει «αξιολόγηση» (εδώ ο κόσμος χάνεται…) ούτε ακόμα και για τους δικούς μας αγωνιστές που αναλώνονται στο πως θα οργανώσουν την «αντίσταση» στην αξιολόγηση

Όταν βλέπεις πως αυτό που κάνεις , αντί να βοηθήσει τους μαθητές προκαλεί ακόμα και προβλήματα υγείας (σε μαθητές ΚΑΙ εκπαιδευτικούς) , οφείλεις να προσπαθήσεις να διορθώσεις!

Βασίλης Μπακούρος, μαθηματικός στο 2ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα