Thumbnail
Προκαλεί απογοήτευση σε εμάς τους Φυσικούς με διετές μεταπτυχιακό Ραδιοηλεκτρολογίας- Ηλεκτρονικών (ΠΕ12.10) που διδάσκουμε τα μαθήματα του Ηλεκτρονικού Τομέα των ΕΠΑΛ

Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Υφυπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Πρόεδρε του ΙΕΠ,

Το Σχέδιο Νόμου για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» που υποβλήθηκε στην Επιτροπή των Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής περιλαμβάνει αλλαγές σε σχέση με το αρχικό, οι οποίες έγιναν βεβιασμένα και δυστυχώς υπό την πίεση των συντεχνιών εις βάρος άλλων ειδικοτήτων!

Συγκεκριμένα:

1.      Προκαλεί απογοήτευση σε εμάς τους Φυσικούς με διετές μεταπτυχιακό Ραδιοηλεκτρολογίας- Ηλεκτρονικών (ΠΕ12.10) που διδάσκουμε τα μαθήματα του Ηλεκτρονικού Τομέα των ΕΠΑΛ, (εδώ και δεκαετίες - από το 1963, μαζί με τους συναδέλφους μας Ηλεκτρονικούς ΠΕ17 και Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς ΠΕ12.06), η βίαιη και πρόχειρη μεταβολή του περιεχομένου του αρχικού Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε σε διαβούλευση σε σχέση με αυτό που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής!

Στο Κεφάλαιο Β’, Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.), Άρθρο 8, «Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες», στον Τομέα Πληροφορικής, με προκλητικό και ασύνταχτο τρόπο, περιέλαβε την ειδικότητα του «Τεχνικού Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών», ενώ στο αρχικό σχέδιο Νόμου είχε περιληφθεί στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Πραγματικά, διαμαρτυρόμαστε, για αυτή την ενέργεια, διότι από πολύ παλιά και ιδιαίτερα από το 2002 και μέχρι σήμερα (Δημόσια Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, ΤΕΕ και στα ΕΠΑΛ), η ειδικότητα του Τεχνικού Δικτύων κι Τηλεπικοινωνιών, είναι ειδικότητα που διδάσκεται στον Τομέα Ηλεκτρονικής με τον τίτλο «Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Συστημάτων και Δικτύων».  Περιλαμβάνει πλήρη προγράμματα σπουδών, βιβλία θεωρητικά και εργαστηριακά, επιμορφωτικό υλικό, σχέδια μαθήματος, οργανωμένα εξοπλισμένα εργαστήρια με υλικό και λογισμικό (που αφορά αναλογικά, ηλεκτρονικά, ψηφιακά, επικοινωνιακά συστήματα, προγραμματισμό μικροελεγκτών, μεταφορά δεδομένων, ενσύρματες και ασύρματες επικοινωνίες, κεραίες και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα). Σε αυτή την ειδικότητα παρέχονται οι βασικές εξειδικευμένες γνώσεις, αντίστοιχες με τα προγράμματα σπουδών των Πολυτεχνείων και ΤΕΙ της χώρας και του εξωτερικού. Επιπλέον, το περιεχόμενο της ειδικότητας μας συνδέεται με τα επαγγελματικά περιγράμματα σπουδών που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τους τεχνικούς δικτύων δεδομένων, κινητών τηλεπικοινωνιακών συσκευών, που εκπόνησε ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Εφόσον υπάρχει η ειδικότητα αυτή στο Τομέα Ηλεκτρονικής, εδώ και χρόνια, με όλες τις υποδομές, επίκαιρη, ανανεωμένη με εξοπλισμό από το 2008, βιβλία και  έμπειρους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα μαθήματα,  ποιος είναι ο λόγος να συμπεριληφθεί, στην τελευταία έκδοση του προτεινόμενου Σχεδίου Νόμου, η ειδικότητα «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» στον Τομέα Πληροφορικής με τίτλο «Τεχνικός Η/Υ, Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων και Δικτύων Η/Υ», όλα μαζί σε ένα; Προς το συμφέρον των μαθητών ή για συντεχνιακούς λόγους;

Δεχόμαστε απόλυτα ότι οι μαθητές που επιλέγουν τον Τομέα Πληροφορικής πρέπει να διδάσκονται τα Δίκτυα Η/Υ, όπως υπάρχει και σήμερα στα ΕΠΑΛ η ειδικότητα του Τομέα Πληροφορικής «Υποστήριξη Συστημάτων, εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ», όπου η κατεύθυνση των μαθημάτων είναι προς τη διαχείριση του λογισμικού, και μάλιστα δανείζονται και βιβλία για το Πανελλαδικό εξεταζόμενο μάθημα Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ, από τον Τομέα Ηλεκτρονικής (Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών)! Όμως, όλα αυτά τα αντικείμενα μπορούν να περιληφθούν στις ειδικότητες του Τομέα Πληροφορικής που προτείνονται στο Σχέδιο Νόμου απλόχερα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Τεχνικός Η/Υ, Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού!

 

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε να αφήσετε την ειδικότητα στην Β Τάξη του ΕΠΑ.Λ. «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών», στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, όπως είχε προταθεί στην αρχική πρόταση του Σχεδίου Νόμου, διότι αυτή η ειδικότητα λειτουργεί εδώ και χρόνια, επικεντρώνεται στο υλικό και την αξιοποίηση του λογισμικού, το διδάσκουν έμπειροι, επαγγελματίες  εκπαιδευτικοί και συνδέεται με όλα τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ, ΤΕΙ και τα επαγγελματικά περιγράμματα που αφορά τις τηλεπικοινωνίες.

2.      Προκαλεί εντύπωση ότι στο Κεφάλαιο Α’, Άρθρο 2, παράγραφο 2, για τα μαθήματα της Β’ Τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου, και στα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος (γενικής παιδείας), το μάθημα Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία/ project) μειώνεται κατά μια (1) ώρα,  δεδομένου ότι στο αρχικό σχέδιο προτεινόταν δίωρη διδασκαλία (2 ώρες). Σήμερα, διδάσκεται από δύο (2) ώρες στην Α και Β τάξη του Γενικού Λυκείου, αντίστοιχα.

Η μία (1) ώρα δεν είναι αρκετή για τη διδασκαλία αυτού του μαθήματος λόγω των καινοτόμων ομαδοσυνεργατικών διαδικασιών που ακολουθεί. Αλλοιώνεται η φιλοσοφία του! Επιπλέον, από ότι φαίνεται η βεβιασμένη εισαγωγή της μίας ώρας (1)  μαθήματος «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» δεν είναι αρκετή, με αποτέλεσμα να χάνεται ένα δίωρο σε αποσπασματικές, μη αποτελεσματικές ενέργειες, εις βάρος των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών! Δεν ήμαστε αντίθετοι στη διδασκαλία του μαθήματος «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ», αλλά όχι σε βάρος της «Ερευνητικής Εργασίας», μάθημα βιωματικών δράσεων που αποτελεί ουσιαστική εκπαιδευτική καινοτομία τόσο στο Γενικό όσο και στο Επαγγελματικό Λύκειο (Η καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο, Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Βιβλίο Εκπαιδευτικού, ΟΕΔΒ,  2011, Αθήνα).

 Έτσι, παρακαλούμε να παραμείνει το δίωρο (2) όπως προτείνεται στην αρχική πρόταση του Σχεδίου Νόμου. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το μάθημα της «Ερευνητικής Εργασίας» λόγω της συστημικής του προσέγγισης, διδάσκεται από όλες τις ειδικότητες των Εκπαιδευτικών και όχι από μια ειδικότητα όπως το μάθημα που προτείνεται, και επιλέγεται έτσι ώστε να διδάσκεται εις βάρος της «Ερευνητικής Εργασίας»!

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας, για το συμφέρον των μαθητών μας και την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών!

Με τιμή

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι των Φυσικών- Ραδιοηλεκτρολόγων:

Δρ. Σαλωνίδου Αθηνά,  με έδρα την Αθήνα

Δρ. Σταμπολίδης Νικόλαος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που εκβίαζε την Ζέττα Μακρή - Πώς παγιδεύτηκε

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα