Thumbnail
Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

«Έχετε κάνει πολύ δρόμο και αυτό είναι πολύ θετικό και χαίρομαι πολύ γι αυτό. Οι περικοπές και οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι πίσω μας. Τώρα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτός είναι ο νέος στόχος και είναι καλό για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τον διάλογο που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους.

 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο κοινός μας στόχος τώρα είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη θέση να χρειαζόμαστε περαιτέρω εκταμιεύσεις από την πλευρά σας».

 

«Και νομίζω ότι είστε σε καλό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω εκταμιεύσεις μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου. «Τότε, εάν όλα πάνε καλά, θα στέκεστε στα πόδια σας» τόνισε. Εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η προοπτική είναι καλή και συμπλήρωσε ότι, φυσικά, όλα εξαρτώνται από τη συνέχιση της καλής συνεργασίας για την οποία είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, και από τη διαμόρφωση εμπιστοσύνης, γιατί οι αγορές παρακολουθούν προσεκτικά πώς είναι οι σχέσεις με τους θεσμούς και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας.

 

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι αυτή τη φορά που ο κ. Ρέγκλινγκ επισκέπτεται την Αθήνα, είναι καλύτερη η κατάσταση. «Έχετε κάνει πολύ δρόμο και αυτό είναι πολύ θετικό και χαίρομαι πολύ γι' αυτό» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, για να προσθέσει ότι «ο ESM έχει το ειλικρινές ενδιαφέρον να τα πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία γιατί είμαστε διαχρονικοί εταίροι».

 

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό λαό, αλλά επίσης και για τους πιστωτές μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας: «Γιατί νομίζω ότι υπάρχει ένας κοινός στόχος: να έχουμε μια διέξοδο, να υπερβούμε τις δυσκολίες και να έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

 

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι έχουμε περίπου έναν χρόνο ακόμα και πως ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και πρέπει, τόνισε, να αξιοποιηθεί σωστά αυτός ο χρόνος. Ανέφερε ότι επίκεινται εκταμιεύσεις από τον ESM, όχι μόνο αυτή που αναμένεται στις αρχές Ιουλίου, αλλά και του χρόνου και ότι όπως πάντα πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. «Αλλά βασικά» υπογράμμισε, «οι περικοπές και οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι πίσω μας. Τώρα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτός είναι ο νέος στόχος και είναι καλό για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό».

 

«Είναι γεγονός» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν πολύ δύσκολες, αλλά και κάποιες πολύ αναγκαίες για την ανάκαμψη». «Και είναι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε, «να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα, στις διεθνείς αγορές, γιατί ο κοινός μας στόχος τώρα, είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη κατάσταση να χρειαζόμαστε περισσότερες εκταμιεύσεις από την πλευρά σας».

 

Και νομίζω ότι είστε σε καλό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ, με το πρωτογενές πλεόνασμα και την ευρεία συναντίληψη σχετικά με το ύψος του, με τις μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη.

 

Ο γενικός διευθυντής του ESM σημείωσε, ότι μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω εκταμιεύσεις από τον ESM. Τότε, εάν όλα πάνε καλά, υπογράμμισε, θα στέκεστε στα πόδια σας, με την έξοδο στις αγορές έως τότε, και οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πολύ μικρότερες. «Πιστεύω λοιπόν ότι η προοπτική είναι καλή και όλα φυσικά εξαρτώνται από τη συνέχιση της καλής συνεργασίας, για την οποία είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, και από τη διαμόρφωση εμπιστοσύνης, γιατί οι αγορές παρακολουθούν προσεκτικά πώς είναι οι σχέσεις με τους θεσμούς και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας», συμπλήρωσε.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes (3).jpg
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Οι αλλαγές για τους φετινούς υποψήφιους και 4 σημεία SOS που πρέπει να προσέξουν
Το χρονοδιάγραμμα για τις αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025 και οι αλλαγές που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Οι αλλαγές για τους φετινούς υποψήφιους και 4 σημεία SOS που πρέπει να προσέξουν
ALEKOS MOSXOS
Δεν τους βγαίνει, δεν τους βγαίνει... (5+1 αλήθειες για την ΕΔΕ σε βάρος εκπαιδευτικών Λυκείου της Βέροιας)
Εδώ μπαίνουν διάφορα ερωτήματα: α) η ΕΔΕ γίνεται για το αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Πως έγινε γνωστό πως αυτό είναι το αντικείμενο της...
Δεν τους βγαίνει, δεν τους βγαίνει... (5+1 αλήθειες για την ΕΔΕ σε βάρος εκπαιδευτικών Λυκείου της Βέροιας)
bullying
Ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινοτητα με τα περιστατικά ξυλοδαρμών μαθητών και τα επικίνδυνα challenges
Ξυλοδαρμοί μαθητών σε...live μετάδοση και επικίνδυνα challenges
Ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινοτητα με τα περιστατικά ξυλοδαρμών μαθητών και τα επικίνδυνα challenges
κατ ιδίαν
Κατ' ιδίαν διδαχθέντες μαθητές και κατ' οίκον διδασκαλία: Οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, η αξιολόγηση
Οδηγός με τις νεώτερες διατάξεις, ποιοι μαθητές είναι δυνατό να υπαχθούν, τις παθήσεις που δικαιολογούν την κατ' ιδίαν διδασκαλία, τις προϋποθέσεις,...
Κατ' ιδίαν διδαχθέντες μαθητές και κατ' οίκον διδασκαλία: Οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, η αξιολόγηση