Η ενσωμάτωση αμυγδάλων στη διατροφή έχει πλέον καθιερωθεί ως μια στρατηγική που προάγει την καλή υγεία και την ευεξία. Ειδικοί επισημαίνουν ότι τα οφέλη αυτού του ξηρού καρπού εκτείνονται από την καρδιαγγειακή προστασία και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μέχρι τη φροντίδα του δέρματος και τον έλεγχο του βάρους.
Τα αμύγδαλα αποτελούν πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, ακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε, μαγνησίου και ασβεστίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και στηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
Οφέλη για την επιδερμίδα και τη σωματική ανάρρωση
Η βιταμίνη Ε και η νιασίνη που περιέχονται στα αμύγδαλα έχουν συσχετιστεί με τη μείωση των ρυτίδων και τη βελτίωση της επιδερμίδας, ιδιαίτερα σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, όπως δείχνουν κλινικές μελέτες. Παράλληλα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Developments in Nutrition αναδεικνύει την επίδραση της τακτικής κατανάλωσης αμυγδάλων στη σωματική αποκατάσταση. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτιωμένη μυϊκή δύναμη, μειωμένο πόνο και κόπωση μετά από έντονη άσκηση, καθώς και καλύτερη διάθεση.
Πεπτικό σύστημα και μεταβολισμός
Τα αμύγδαλα επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, προωθώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτά βελτιώνουν τον μεταβολισμό και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους μέσω της βελτιστοποίησης της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα και καρδιαγγειακή υγεία
Η σύνθεση των αμυγδάλων – πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και φυτικά λιπαρά – παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
Σύμφωνα με ανάλυση της Κλινικής Mayo, η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής. Η μείωση της LDL χοληστερόλης και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης αποδίδεται στα φυτοστερόλες και στα ακόρεστα λιπαρά που περιέχουν. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από τα υγιεινά λιπαρά των αμυγδάλων συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Διατροφικά στοιχεία και προφυλάξεις
Μία μερίδα 28 γραμμαρίων (περίπου 23 αμύγδαλα χωρίς αλάτι) προσφέρει 164 θερμίδες, 6 γρ. υδατάνθρακες, 3,5 γρ. φυτικές ίνες, 6 γρ. πρωτεΐνη και 14 γρ. λιπαρών, εκ των οποίων μόνο 1 γρ. είναι κορεσμένο. Παρέχει επίσης σημαντικές ποσότητες μαγνησίου (18% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης) και βιταμίνης Ε (47%).
Ωστόσο, τα αλατισμένα ή αρωματισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν αυξημένες ποσότητες νατρίου και πρόσθετων σακχάρων. Επίσης, άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς ή προβλήματα κατάποσης πρέπει να αποφεύγουν τα αμύγδαλα. Όσοι έχουν τάση για νεφρολιθίαση ή ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες καλό είναι να τα καταναλώνουν με μέτρο.
Προτάσεις κατανάλωσης
Τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή ψημένα, μόνα τους ή σε συνδυασμό με γιαούρτι, βρώμη και σαλάτες. Ακόμη χρησιμοποιούνται ως πανάρισμα, σε σάλτσες, σε μορφή βουτύρου ή προσθήκη σε τυριά και λαχανικά.
Παρά την υψηλή θερμιδική τους αξία, η σύνθεσή τους περιορίζει την απορρόφηση του λίπους τους από τον οργανισμό, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν το βάρος τους υπό έλεγχο και να βελτιώσουν την καρδιακή τους υγεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ