Νέος κύκλος προβληματισμού ανοίγει γύρω από το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επανέρχεται στο τραπέζι η πρόταση για αναμόρφωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αφορά την ενσωμάτωση του βαθμού της Β’ Λυκείου στη συνολική βαθμολογία εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) εκφράζει έντονη ανησυχία για τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας τέτοιας ρύθμισης. Όπως επισημαίνει, η απουσία αυστηρού δημόσιου ελέγχου και η αδιαφάνεια που παρατηρείται σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία ενδέχεται να διαβρώσουν την αξιοπιστία του συστήματος, ενισχύοντας την εκπαιδευτική ανισότητα.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η προσμέτρηση ενδοσχολικών βαθμών —ειδικά σε περιβάλλοντα όπου το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών δεν διασφαλίζει ανεξαρτησία— μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις και ευνοϊκή μεταχείριση. Η συζήτηση αποκτά επείγουσα διάσταση, με το βασικό ερώτημα να παραμένει ανοιχτό: μπορεί η Πολιτεία να εγγυηθεί ίσους όρους πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως σχολείου;
Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ, «η τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών σε πολλά ιδιωτικά σχολεία είναι στην ημερήσια διάταξη στην ημερήσια διάταξη και είναι εξαιρετικά πιθανή η αλλοίωση βαθμών και ενδοσχολικών εξετάσεων. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς και τις ισχυρές πιέσεις που ασκούν σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτικούς πολλοί γονείς, πιέσεις που θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, αν ο βαθμός του σχολείου μετρά για τις Πανελλήνιες! Το παρελθόν μας έχει δείξει ότι σε κάποια ιδιωτικά σχολεία και βαθμοί αλλοιώνονται και ενδοσχολικές εξετάσεις. Υπήρξαν, για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, σαφείς περιπτώσεις αλλοίωσης της Τράπεζας Θεμάτων σε ιδιωτικά σχολεία που έφτασαν μέχρι τη δικαιοσύνη».
Στη συνέχεια, η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι «με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς πλήρους ανασφάλειας των εκπαιδευτικών και αναιμικής κρατικής εποπτείας, είναι αδύνατον να υπάρξουν απολύτως διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, ιδίως δε εάν αυτές οδηγούν σε βαθμούς που θα μετρούν και για τις Πανελλήνιες. Θυμίζουμε ότι στην Πρωτοβουλία για την Παιδεία που ανέλαβε η ΟΙΕΛΕ με πάνω από 40 Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ένα από τα βασικά αιτήματα ήταν, για όσο διάστημα ισχύει το εργασιακό καθεστώς ανασφάλειας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, να υπάρχει ισχυρός δημόσιος έλεγχος στις εξετάσεις των ιδιωτικών σχολείων».
Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες
Μηχανογραφικό 2025: Αυτός είναι ο χάρτης των αντιστοιχιών για 96 Τμήματα - Οι μεγάλες αλλαγές