Το 2025 συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου νεοελληνιστή Γ. Π. Σαββίδη και τριάντα έξι χρόνια από την ίδρυση του περιοδικού νεότερης ελληνικής φιλολογίας Μολυβδοκονδυλοπελεκητής, το οποίο συνεχίζει η σημερινή ετήσια έκδοση Κονδυλοφόρος.
Για να τιμήσει τη μνήμη, το διδακτικό και επιστημονικό έργο του Γ. Π. Σαββίδη, καθώς και την ενεργητική παρουσία του στο πεδίο της δημόσιας σφαίρας, η συντακτική επιτροπή του Κονδυλοφόρου, σε συνεργασία με τον Τομέα Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών του Α.Π.Θ., όπου εκείνος δίδαξε (1966-1971 και 1974-1983), οργανώνει, υπό την αιγίδα του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ, Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο «Γ. Π. Σαββίδης: Εκδοτική, λογοτεχνική κριτική, δημόσιος λόγος», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2025 στη Φιλοσοφική Σχολή και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
Η Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού. Ευχαριστίες οφείλονται και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανταπόκριση και τη φιλοξενία.
Η διημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις που αναφέρονται στον δάσκαλο Σαββίδη και στο έργο του, καθώς και εισηγήσεις που εξετάζουν ζητήματα που συνδέονται με τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του τιμωμένου και τη συγγραφική δραστηριότητά του στον δημόσιο λόγο.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διημερίδας https://websites.auth.gr/nesskondyloforos2025/.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της επιστημονικής συνάντησης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Λεωνίδας Βουρλιώτης