Βάσεις 2021: Τα άλογα και τα παράλογα για την εισαγωγή στις Αρχιτεκτονικές
Υπάρχει όμως λογική να γίνεται λόγος για ειδικά μαθήματα που δεν πέρασαν από τα σχολεία ή πέρασαν ξώφαλτσα; Να γίνεται λόγος για μαθήματα των οποίων την ύλη οι μαθητές τη μάθαιναν στα φροντιστήρια;

«Θ’ αμαρτήσω και θ’ αγιάσω, ο παπάς κάνει το ράσο.
Μία μέσα μία έξω, σε ποιον ψεύτη να πιστέψω;
Ζήτω τα παράλογα, ζήτω μας κι εμάς»

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΞΑΝΘΗ) 2019:

Βάση εισαγωγής 11.233 μόρια, μαζί με τα μόρια στα Σχέδια που μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 8 ή μέχρι και 9000 μόρια Γενικών Μαθημάτων….

Έτος 2021:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΞΑΝΘΗ):

ΕΒΕ Γενικών Μαθημάτων: 14,45

ΕΒΕ Ελεύθερου Σχεδίου: 15,43

ΕΒΕ Γραμμικού Σχεδίου: 17,08

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ):

ΕΒΕ Γενικών Μαθημάτων: 10,51

ΕΒΕ Ελεύθερου Σχεδίου: 11,22

ΕΒΕ Γραμμικού Σχεδίου: 12,42

Εννοείται ότι αν είσαι φέτος υποψήφιος για τις Αρχιτεκτονικές σχολές, ο θυμός, η προδοσία και η απογοήτευση κυριαρχούν.

Εννοείται πως αν είσαι γονιός αυτής της κατηγορίας υποψηφίου, εξεγείρεσαι…

Εννοείται πως σαν εκπαιδευτικός κατανοείς και καταπίνεις το παράλογο…

Καινούργιοι προβληματισμοί, καινούργιοι κοινωνικοί αυτοματισμοί: Ποιος είναι πιο επαρκής, αυτός που έγραψε λίγο παραπάνω στα Ειδικά Μαθήματα του Σχεδίου ή αυτός που συγκεντρώνει παραπάνω μόρια στα Γενικά Μαθήματα κι έχει τη βάση του 10 στα Σχέδια;

Δύσκολες οι απαντήσεις, όπως δύσκολες είναι οι απαντήσεις σε παρόμοιες ερωτήσεις των Γενικών μαθημάτων. Για παράδειγμα, με δεδομένο της παράδοσης της βάσης στα Σχέδια στις Αρχιτεκτονικές, θα μπορούσαν να διατυπωθούν ερωτήσεις όπως, γιατί να μπαίνει κάποιος στο Μαθηματικό χωρίς ΕΒΕ στα Μαθηματικά, στο Φυσικό χωρίς ΕΒΕ στη Φυσική, στις σχολές Πληροφορικής χωρίς ΕΒΕ στην Πληροφορική, κ.ο.κ. Πόσοι υποψήφιοι για παράδειγμα, έχουν εισαχθεί και θα εισαχθούν και φέτος στο Μαθηματικό ή ακόμη και στην Πληροφορική με βαθμό στα Μαθηματικά 5 και 6;

Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία.

Οι Πανελλαδικές δεν είναι εξετάσεις επάρκειας γνώσεων, αλλά ένας διαγωνισμός. Πάντα θα υπάρχει ένας κόφτης και πάντα θα υπάρχουν οι υποψήφιοι που μένουν απέξω για το ελάχιστο.

Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να δικαιολογηθεί φέτος η Πολιτεία να θέτει τέτοιους αυθαίρετους και αδικαιολόγητους κόφτες σε Ειδικά Μαθήματα για τα οποία οι μαθητές στερήθηκαν της δυνατότητας να τα διδαχθούν δωρεάν, σε Eιδικά Μαθήματα που μπήκαν σαν Ενισχυτική διδασκαλία με εγκύκλιο τον Ιανουάριο και ξεκίνησαν πολύ αργότερα-και εννοείται ότι όποιος ήθελε να διαγωνιστεί τακτοποιήθηκε πιο πριν από μόνος του και δεν περίμενε τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του Υπουργείου.

Πόσω μάλλον όταν το Υπουργείο κινήθηκε αντιφατικά με τη διδασκαλία του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου, από την κατάργηση της διδασκαλίας τους πέρυσι στα Λύκεια-μολονότι τα μαθήματα συνεχίζουν να εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μέχρι τη φετινή εισαγωγή της διαδικτυακής ενισχυτικής τον Ιανουάριο, μετά τη λήξη του ωρολογίου προγράμματος. Μάλιστα τότε εν μέσω πανδημίας ζητήθηκε από τους διευθυντές να ενημερώσουν τηλεφωνικά τους μαθητές για τυχόν συμμετοχές σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Και η δήλωση της υπουργού τότε: «Η διδασκαλία στα δημόσια Λύκεια, για πρώτη φορά, με τρόπο συστηματικό και στοχευμένο των Ειδικών Μαθημάτων που εξετάζονται Πανελλαδικώς, δημιουργεί νέες δυνατότητες και ενισχύει την ισότητα των ευκαιριών στη δημόσια εκπαίδευση.»

Κι ας απέστελνε το Υπουργείο νέα πρόσκληση στις 28-2-2021 για υποβολή αιτήσεων διδασκαλίας από ενδιαφερόμενους, στο πλαίσιο προετοιμασίας της ενισχυτικής στα Ειδικά μαθήματα.

Γενικώς αλαλούμ…

H Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Ειδικά Μαθήματα του Σχεδίου θεσπίζεται με το νέο Σχέδιο Νόμου, ενώ τα παραπάνω ισχύουν. Την εγκύκλιο στα Πανεπιστήμια για τον ορισμό των συντελεστών, το Υπουργείο την απέστειλε στις 2-3-2021. Το αποτέλεσμα είναι όπως φάνηκε, να υπάρχουν μαθητές με πολύ καλούς βαθμούς στα γενικά μαθήματα εισαγωγής, αλλά απροετοίμαστοι στο σύστημα αξιολόγησης του Σχεδίου.

Υπάρχει όμως λογική να γίνεται λόγος για μαθήματα που δεν πέρασαν από τα σχολεία ή πέρασαν ξώφαλτσα; Να γίνεται λόγος για μαθήματα των οποίων την ύλη οι μαθητές τη μάθαιναν στα φροντιστήρια;

Με τα δεδομένα αυτής της πραγματικότητας, πόσο ηθικό είναι να μιλά απαξιωτικά η Πολιτεία για τον αγώνα και την προετοιμασία των μαθητών; Να υποστηρίζει ένα πιο στρεβλό κι άδικο σύστημα στο πλαίσιο της ανύπαρκτης ισότητας των ευκαιριών στη δημόσια εκπαίδευση; Να απαντά σε όσους υποψηφίους αντέδρασαν αξιοπρεπώς ότι υπήρχε η διδασκαλία, υπήρχε η οργάνωση-οι μαθητές δεν τα πρόσεξαν-υπήρχε, υπήρχε…, αλλά και να μεταθέτει τις ευθύνες στα Πανεπιστήμια ότι είναι αυτά που έβαλαν τους υψηλούς συντελεστές… Για τα Πανεπιστήμια από τα οποία ξεκινάει άλλο ντόμινο και Βατερλό.

Με βάση το νόμο, ακούσιος ή εκούσιος ήταν ο ορισμός του συντελεστή στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης-πατώντας στη θέσπιση του υπουργείου-που έφερε βάση το 17,08 στο Γραμμικό Σχέδιο; Μιας σχολής-και όχι μόνον αυτής- που λειτουργούσε ως καταφυγή των χαμηλών βαθμολογιών αλλά με τη βάση του 10 στα μαθήματα του Σχεδίου. Σήμερα αυτή η σχολή κλείνει την πόρτα εισόδου με τον πλέον «θορυβώδη» τρόπο στους μαθητές, αλλά θα μείνει η ίδια χωρίς φοιτητές. Δεν εξετάζεται εδώ αν καλώς ή κακώς περνούσαν στην Ξάνθη μαθητές με 8000 και 9000 μόρια στα Γενικά Μαθήματα.

Απλώς καταδεικνύεται με έναν ηχηρό τρόπο ότι δεν φτάσαμε στο άλλο άκρο, δηλαδή από τις χαμηλές στις υψηλές βάσεις, αλλά σε μια βαβυλωνία, ένα αδικαιολόγητο αλαλούμ, πιθανώς ακούσιο. Πολύ ελαφρά τη καρδία οι ισχυρισμοί όσων υποστηρίζουν ότι προστατεύεται το επίπεδο σπουδών. Ο άλλος ισχυρισμός ότι οι μαθητές θα περάσουν στα Γιάννενα που έχει τη χαμηλότερη βάση δεν ευσταθεί, γιατί εκεί που υπάρχει χαμηλή βάση στα Σχέδια θα συνωστιστούν πολλοί υποψήφιοι και θα εκτοξευτούν οι βάσεις εισαγωγής στα ύψη με αποτέλεσμα λίγοι να πετύχουν.

Το Βατερλό έχει ήδη αρχίσει και θα κορυφωθεί στα τέλη Αυγούστου όταν θα ανατραπεί η σειρά βαθμολογιών που ξέραμε, οπότε έξω από τα πανεπιστήμια δεν θα μείνουν μόνον οι μαθητές με βαθμούς κάτω από την ΕΒΕ, αλλά κι αυτοί που είχαν σίγουρη τη σχολή προτίμησής τους. Όσο για τα Πανεπιστήμια, για το τμήμα ή τα τμήματα που θα υπάρξουν με ελάχιστους φοιτητές, θα πυροδοτηθεί άλλος κοινωνικός αυτοματισμός;

Ποιο το νόημα; Όταν δεν υπάρχει λογική είναι όλα κρίμα… Πολύ κρίμα… Και το πιο κρίμα είναι η υποκρισία, το άδειασμα και η απαξίωση της Πολιτείας…

"Θ’ αμαρτήσω και θ’ αγιάσω, ο παπάς κάνει το ράσο.

Μία μέσα μία έξω, σε ποιον ψεύτη να πιστέψω;

Ζήτω τα παράλογα, ζήτω μας κι εμάς." (Ζήτω τα παράλογα, Στιχουργός: Βαξαβανέλης Νίκος)

*Η Αρχοντία Γιαννακάκη είναι εκπαιδευτικός Πληροφορικής

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙ
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Η Συρία στο στόχαστρο ιμπεριαλιστών, σιωνιστών και τζιχαντιστών που την καταστρέφουν και την διαμελίζουν
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
χοιτ
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις, είτε πρόκειται για ένα γιορτινό τραπέζι είτε για έναν ρομαντικό δείπνο, και σίγουρα θα...
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή