Ζαχαράκη Παπαϊωάννου Βουλή
Οι ερωτήσεις αφορούν τις διαγραφές φοιτητών, την καταστολή στα ΑΕΙ καθώς και τα προβλήματα στη ΣΑΕΚ Ρεθύμνου και τη μετεγγραφή ενός μαθητή Δημοτικού

Στη Βουλή των Ελλήνων θα ανοίξει σήμερα ο φάκελος της Παιδείας, καθώς έχει προγραμματιστεί η συζήτηση τεσσάρων επίκαιρων ερωτήσεων. 

Οι ερωτήσεις απευθύνονται στην υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και αφορούν διάφορους τομείς της εκπαίδευσης, όπως οι διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών από τα ΑΕΙ και η «ποινικοποίηση και καταστολή στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Αναλυτικά, οι ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί και αναμένονται να απαντηθούν σήμερα είναι οι εξής:

  1. Της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Νάντιας Γιαννακοπούλου με θέμα: «Διαδοχικές αντιφατικές αποφάσεις για την μετεγγραφή μαθητή στο 18ο δημοτικό Σχολείο Περιστερίου».
  2. Της βουλευτού του ΚΚΕ, Αφροδίτης Κτενά με θέμα: «Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για τις διαγραφές φοιτητών».
  3. Του βουλευτή του ΚΚΕ, Εμμανουήλ Συντυχάκη με θέμα: «Να λυθούν τα προβλήματα της Δημόσιας Σχολής Ανώτατης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Ρεθύμνου Κρήτης».
  4. Της Βουλευτού της Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστοπούλου με θέμα: «Ποινικοποίηση και καταστολή στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ακολουθούν αναλυτικά οι τέσσερις ερωτήσεις, όπως κατατέθηκαν στη Βουλή: 

Νάντια Γιαννακοπούλου για την μετεγγραφή μαθητή στο 18ο δημοτικό Σχολείο Περιστερίου

«Διαδοχικές αντιφατικές αποφάσεις για την μετεγγραφή μαθητή στο 18ο δημοτικό Σχολείο Περιστερίου».

Κυρία Υπουργέ,

Μόλις πριν δύο εβδομάδες, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που σας είχα καταθέσει σχετικά με το γεγονός ότι στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, δεν μπόρεσε να εγγραφεί μαθητής, ο οποίος έχει ήδη διάγνωση με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατοικεί ακριβώς απέναντι από το σχολείο και είναι τέκνο μονογονεϊκής πολύτεκνης οικογένειας. Με βάση την απόφασή σας, για τη μη διάσπαση τμήματος με 25 μαθητές, σε δύο μικρότερα, ο μαθητής αυτός παραμένει εγγεγραμμένος σε έτερο Δημοτικό Σχολείο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία του.

Κατά τη συζήτηση της ανωτέρω ερώτησης, ο κος Υφυπουργός μου απάντησε: « Η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση δεν είναι απλά στόχος, αλλά για εμάς είναι υποχρέωση και ταυτόχρονα είναι και δέσμευση. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε τι γίνεται σε κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά, κάθε αίτημα, κάθε παιδί τι χρειάζεται, γιατί εμείς δεν κοιτάμε μόνο αριθμούς, κοιτάμε πώς να βοηθήσουμε κάθε παιδί ξεχωριστά, πάντα εντός του πλαισίου και μέσα στα όρια που μας επιτρέπει και ο νόμος.»

Παρόλα αυτά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά σοβαρή και χαρακτηριστική περίπτωση διοικητικής ασυνέπειας, η οποία έχει προκαλέσει βαθύτατη αναστάτωση σε μονογονεϊκή και πολύτεκνη οικογένεια στο Περιστέρι και, κυρίως, έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στην ψυχολογική κατάσταση ενός ανήλικου μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πρόκειται για την υπόθεση του ίδιου μαθητή, του οποίου η μητέρα,— μητέρα πέντε παιδιών, μονογονεϊκής οικογένειας — υπέβαλε αίτηση μετεγγραφής στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, το πλησιέστερο στη μόνιμη κατοικία τους. Η αίτηση, με αρ. πρωτ. 20535, απορρίφθηκε αρχικά με βάση την ισχύουσα απόφαση σας για μη διάσπαση των τμημάτων με 25 μαθητές, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ενδιαφέρον από 26ο μαθητή αλλά και από το ότι στην τάξη φοιτούν ήδη πέντε μαθητές με διάγνωση ΚΕΔΑΣΥ, όπως δηλαδή και ο ενδιαφερόμενος προς εγγραφή μαθητής. Λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που σας κατέθεσα, στις 23 Οκτωβρίου, η μετεγγραφή εγκρίθηκε (αρ. πρωτ. 26011), μόνο και μόνο για να ανακληθεί εκ νέου στις 27 Οκτωβρίου (αρ. πρωτ. 26387), χωρίς σαφή αιτιολόγηση.

Η οικογένεια βιώνει ένα απαράδεκτο “εκκρεμές αποφάσεων” που πλήττει όχι μόνο τη σταθερότητα της ζωής του παιδιού αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σας τονίζω ξανά ότι ο μαθητής έχει διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες από ΚΕΔΑΣΥ και Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, με εγκεκριμένη παράλληλη στήριξη, η οποία ωστόσο βρίσκεται στον αέρα λόγω της μη ολοκλήρωσης της μετεγγραφής, η οικογένειά του αποτελεί μονογονεϊκή και πολύτεκνη μονάδα, η μοναδική υποστηρικτική παρουσία είναι η γιαγιά του παιδιού, η οποία πάσχει από καρκίνο και έχει 80% αναπηρία και κυρίως ότι η αιτιολογία που φέρεται να δόθηκε περί «μεγαλύτερων παιδιών που μπορούν να συνοδεύουν τον μαθητή» είναι αβάσιμη, προσβλητική και δεν συνάδει με καμία παιδαγωγική, κοινωνική ή διοικητική λογική, καθώς τα μεγαλύτερα αδέλφια είτε σπουδάζουν είτε εργάζονται.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η μητέρα, εργαζόμενη, αναγκάζεται καθημερινά να αναζητά μέσο για τη μεταφορά του παιδιού στο 21ο Δημοτικό Περιστερίου, σημαντικά απομακρυσμένο από την κατοικία τους, με σοβαρή ψυχική και πρακτική επιβάρυνση για ολόκληρη την οικογένεια.

Επειδή η εκπαίδευση αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Επειδή οι διοικητικές παλινωδίες και αντιφάσεις δεν συνάδουν με την υπεύθυνη λειτουργία της Διοίκησης και επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους.

Επειδή, η παρούσα υπόθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αναδεικνύει σημαντικά κενά στη διαδικασία λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Ερωτάσθε κ.κ Υπουργέ :

  1. Για ποιον λόγο εκδόθηκαν διαδοχικά αντιφατικές αποφάσεις;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε επανεξέταση του αιτήματος μετεγγραφής στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, δεδομένων των κοινωνικών, οικογενειακών και υγειονομικών συνθηκών της συγκεκριμένης οικογένειας;

Η Βουλευτής
Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Κτενά: Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για τις διαγραφές φοιτητών

Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για τις διαγραφές φοιτητών

Οι αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων διδασκόντων και εργαζομένων των πανεπιστημίων, πληθαίνουν πλησιάζοντας προς τις ημερομηνίες που έχει ορίσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να εφαρμοστούν οι απαράδεκτες διατάξεις των νόμων 4777/2021, 4957/2022 και 5224/2025 για τις διαγραφές φοιτητών που υπερβαίνουν την ανώτατη διάρκεια φοίτησης που ορίζεται με τους παραπάνω νόμους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ έχει για μια ακόμα φορά τον κόσμο των πανεπιστημίων απέναντι της. Γι’ αυτό άλλωστε, στο ν.5224/2025 που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο “θωράκισε” την εφαρμογή του άδικου - αντιεκπαιδευτικού μέτρου των διαγραφών φοιτητών υπό την απειλή πειθαρχικών σε εργαζόμενους των πανεπιστημίων. Είναι ψέμα ότι πρόκειται για εκκαθάριση φοιτητικών καταλόγων κάποιων απόμαχων των πανεπιστημίων, όπως σκόπιμα παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αν ήταν πράγματι αυτός ο στόχος θα μπορούσε να λυθεί με ορισμένα απλά διοικητικά μέτρα. Αντιθέτως, απειλεί με διαγραφή τους κόπους και τις προσπάθειες που καταβάλλουν, για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, νέους και νέες που φοιτούν στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας τελικά έναν ακόμα κόφτη στην φοίτηση στα δημόσια πανεπιστήμια.

Τα επιχειρήματα που αξιοποιεί το ΥΠΑΙΘ για να στηρίξει αυτό το άδικο μέτρο καταρρίπτονται από τους ίδιους τους φορείς των πανεπιστημίων. Στις αιτίες του φαινομένου της παράτασης σπουδών η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρει την πολιτική που η ίδια -και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- υλοποιεί, έχοντας ψηφίσει, συμφωνώντας και υλοποιώντας την στρατηγική της ΕΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα, πολλοί φοιτητές παρατείνουν τις σπουδές τους εξαιτίας του τεράστιου κόστους ζωής και σπουδών που αναγκάζει 1 στους 2 να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, της τρομακτικής υποστελέχωσης των πανεπιστημίων, με φοιτητές να καταγγέλλουν ότι καθυστερούν τις σπουδές τους γιατί “δεν χωράνε σε εργαστήρια”, ή, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος επιβλέπων, ώστε να προχωρήσουν την πτυχιακή τους εργασία.

Είναι δε προκλητικό να επιστρατεύεται, για μια ακόμα φορά, από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ, η “αριστεία” ως πρόσχημα για να εφαρμόσει αυτό το άδικο μέτρο, όταν πρόσφατα εγκαινιάστηκε Τμήμα Ιατρικής ως παράρτημα του ΕΚΠΑ στην Κύπρο, στο οποίο φοιτούν φοιτήτριες και φοιτητές με 12 (!), αρκεί φυσικά να έχουν να πληρώσουν δίδακτρα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να καταργηθούν οι απαράδεκτες προβλέψεις για διαγραφές φοιτητών που ορίζονται στους νόμους 4777/2021, 4957/2022 και 5224/2025. Να μην διαγραφεί καμία φοιτήτρια, κανένας φοιτητής που παλεύει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
  • Να στηρίξει ολόπλευρα τον φοιτητικό πληθυσμό, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, στελέχωση των πανεπιστημίων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, διδακτικό, εργαστηριακό και διοικητικό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Να παρθούν μέτρα διευκόλυνσης, όπως επιπλέον τμήματα εργαστηρίων για εργαζόμενους φοιτητές σε κατάλληλο ωράριο, κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που θα συνεπικουρεί σε περιπτώσεις δυσκολίας δια ζώσης παρακολούθησης, δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα με διδάσκοντες και ευθύνη του πανεπιστημίου.

Η Βουλευτής
Κτενά Αφροδίτη

Συντυχάκης για τα προβλήματα στη ΣΑΕΚ Ρεθύμνου

Θέμα: Να λυθούν τα προβλήματα της Δημόσιας Σχολής Ανώτατης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Ρεθύμνου Κρήτης.

Στη Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. Ρεθύμνου, την τρέχουσα σχολική χρονιά, φοιτούν περίπου 300 σπουδαστές σε 16 ειδικότητες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους και αρκετοί έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας για να φοιτήσουν. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δήθεν αναβάθμιση, οι σπουδαστές παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα σε ένα τοπίο γεμάτο εμπόδια, που η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων προκαλεί.

Ειδικότερα, είναι σοβαρές οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Μάλιστα, εξαιτίας της υποστελέχωσης, 48 μαθήματα κινδύνευσαν να μην ξεκινήσουν τη φετινή χρονιά και ολόκληρες ειδικότητες να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Επιπλέον, η λύση που δόθηκε από την κυβέρνηση για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών την τρέχουσα χρονιά, κι αυτό μόνο ύστερα από την κινητοποίηση σπουδαστών και εκπαιδευτικών, είναι εμβαλωματική και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία στη ΣΑΕΚ Ρεθύμνου. Αν η ΣΑΕΚ δεν στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς, κάθε χρόνο θα προκύπτει το ίδιο πρόβλημα υποστελέχωσης, με δεδομένο και το απαράδεκτα χαμηλό ωρομίσθιο της πλειοψηφίας των εκπαιδευτών.

Επιπρόσθετα, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε εργαστήρια. Η εκπαίδευση γίνεται στο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Ρεθύμνου, όπου τα κτίρια είναι παλιά και δεν επαρκούν για τις ανάγκες, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Τα εργαστήρια του Τομέα Υγείας, όπως και άλλα, λειτουργούν σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, υπόγεια κλπ.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά των εργαστηρίων, γεγονός που αναγκάζει καθηγητές και σπουδαστές να βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για την κάλυψη των αναγκαίων. Εξ άλλου, η χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών της ΣΑΕΚ (που ακόμη δεν έχει πιστωθεί για φέτος) είναι μόλις 8.000 ευρώ το εξάμηνο, δηλαδή περίπου 26 ευρώ ανά σπουδαστή. Όσο για τον εξοπλισμό παγίων στη ΣΑΕΚ, είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 9 αιτήματα για αγορά εξοπλισμού που υποβλήθηκαν πέρυσι, 2 απορρίφτηκαν, 6 δεν απαντήθηκαν ποτέ και ένα μόνο έγινε δεκτό. Όταν ιδρύονται νέα εργαστήρια για νέες ειδικότητες, οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές αναγκάζονται, από το υστέρημά τους και με δωρεές, να εξασφαλίζουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό.

Στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής εντάσσονται και τα προβλήματα στη σπουδαστική μέριμνα, όπως το διαχρονικό πρόβλημα της καθυστέρησης στην καταβολή του πενιχρού στεγαστικού επιδόματος, το οποίο ακόμη δεν έχει καταβληθεί από πέρυσι στους σπουδαστές. Ταυτόχρονα, το πάσο για μετακίνηση υπάρχει ως δυνατότητα, που όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, λόγω προβλημάτων στην πλατφόρμα του Υπουργείου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:

  • Τη στελέχωση της ΣΑΕΚ με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Να αναβαθμιστεί ο εργαστηριακός εξοπλισμός και να παρθούν όλα τα μέτρα εξοπλισμού των εργαστηρίων και για τη λειτουργία τους σε κατάλληλες υποδομές και να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών για τη λειτουργία της ΣΑΕΚ και για σπουδαστική μέριμνα (στεγαστικό επίδομα, δωρεάν μετακίνηση).

Ο Βουλευτής
Συντυχάκης Μανώλης

Σία Αναγνωστοπούλου: Ποινικοποίηση και καταστολή στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Θέμα: Ποινικοποίηση και καταστολή στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

H πρωτοφανής καταδίκη 20χρονου φοιτητή σε 14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, με εξαγοράσιμη ποινή, προκαλεί ερωτήματα για τον ρόλο και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Ο φοιτητής που είχε διωχθεί ποινικά από τη διοίκηση του ΕΜΠ για ένα σύνθημα στους τοίχους του Πολυτεχνείου της Αθήνας υπέρ της Παλαιστίνης, ήρθε αντιμέτωπος με τον πιο ακραίο τρόπο με το νέο θεσμικό πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου των φοιτητών. Ήδη με τον Νόμο 5947/2022 η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στους Πρυτάνεις και στα ελεγχόμενα από τους ίδιους Συμβούλια Διοίκησης, καταδείκνυε πως το δημόσιο Πανεπιστήμιο από χώρος ενότητας της έρευνας, της διδασκαλίας και της γνώσης, μετατρεπόταν σταθερά σε χώρο άρσης δημοκρατικών διαδικασιών και ταπείνωσης πανεπιστημιακών δασκάλων και φοιτητών Η περιστολή όμως των ακαδημαϊκών ελευθεριών κλιμακώθηκε και αυστηροποιήθηκε με την διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε στις 14/10/2025 το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 5224/2025.

Επειδή, η απαξίωση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και η μετατροπή του δημόσιου πανεπιστημίου σε ένα περίκλειστο σύστημα αυταρχισμού που καταρρέει μαζί με τις υποδομές του (κτίρια, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηριακοί εξοπλισμοί κ.ο.κ που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση) συνιστά εμμονή για το σύνολο της κυβέρνησης,

Επειδή, η ποινικοποίηση της ζωής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο καταδεικνύει την συστηματική στοχοποίηση του δημόσιου χώρου και των νέων ανθρώπων και καταπατά τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας που προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας,

Επειδή, οι πανεπιστημιακοί χώροι είναι πεδία κοινωνικού διαλόγου και όχι τιμωρητικές μηχανές και πανοπτικά εξουσίας,

Επειδή, η καταχρηστική ερμηνεία της «παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας» των Πανεπιστημίων, μπορεί να οδηγήσει τις διοικήσεις και τις Πρυτανικές αρχές σε ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις που θα υπονομεύουν την ελευθερία του λόγου και τα όρια της πολιτικής διαμαρτυρίας και να εντείνει την ποινικοποίηση και την καταστολή σε όλες τις εκφάνσεις της πανεπιστημιακής ζωής,

Επειδή, ο σεβασμός και η διαφύλαξη του πανεπιστημίου ως χώρου και ως κοινότητας διακίνησης ιδεών δεν κερδίζεται με την υπέρμετρη καταστολή και τον ακραίο τιμωρητισμό,

Επειδή, οι υπουργικές εγκύκλιοι δεν δύνανται να υποκαταστήσουν τις συνταγματικά προβλεπόμενες αρχές, ούτε να παρακάμψουν την ακαδημαϊκή ελευθερία,

Επειδή, προ των πυλών είναι η δίκη των 15 φοιτητριών και φοιτητών που συνελήφθησαν μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην Αρχιτεκτονική και την μήνυση του πρύτανη του ΕΜΠ, στις 14 Οκτωβρίου 2025, οι οποίοι δικάζονται με βάση τον νέο Νόμο 5224/2025 για τα Α.Ε.Ι. και απειλούνται με διαγραφή από το Πανεπιστήμιο,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Μετά την πρόσφατη καταδίκη του 20χρονου φοιτητή, προτίθεται να αναθεωρήσει το νέο πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα -που ποινικοποιεί τη λειτουργία των πανεπιστημίων, προάγει την δίωξη των ιδεών και της ελευθερίας του λόγου- προς όφελος της ακαδημαϊκής ζωής και της κοινωνικής αποστολής των Δημόσιων Πανεπιστημίων;

Η ερωτώσα βουλευτής
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλα
«Εργαζόμενοι Β' κατηγορίας»: Οργή εκπαιδευτικών για τον αποκλεισμό από επιδόματα θέρμανσης και ενοικίου
Ο όρος που αφήνει χιλιάδες αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εκτός επιδομάτων
«Εργαζόμενοι Β' κατηγορίας»: Οργή εκπαιδευτικών για τον αποκλεισμό από επιδόματα θέρμανσης και ενοικίου
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Έρχεται το Κοινωνικό Leasing: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μόλις 50€ το μήνα
Πώς θα πάρετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο σχεδόν τζάμπα - Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τις μετακινήσεις χιλιάδων νοικοκυριών
Έρχεται το Κοινωνικό Leasing: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μόλις 50€ το μήνα
Ζαχαράκη Παπαϊωάννου Βουλή
Φάκελος Παιδεία: Στη Βουλή σήμερα θα απαντηθούν 4 ερωτήσεις
Οι ερωτήσεις αφορούν τις διαγραφές φοιτητών, την καταστολή στα ΑΕΙ καθώς και τα προβλήματα στη ΣΑΕΚ Ρεθύμνου και τη μετεγγραφή ενός μαθητή Δημοτικού
Φάκελος Παιδεία: Στη Βουλή σήμερα θα απαντηθούν 4 ερωτήσεις