Πανελλαδικές και φιλαναγνωσία: Της υποκρισίας το ανάγνωσμα...
Ένας στους δύο Έλληνες δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο - Χωρίς Εθνικό Φορέα και Πολιτική για το βιβλίο η Ελλάδα

Ποικιλοτρόπως σχολιάστηκε και συνεχίζει σχολιάζεται η επιλογή του θέματος για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στην «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Από τους υποψηφίους ζητήθηκε να αναπτύξουν και να αναλύσουν τη σχέση τους με τη λογοτεχνία και τον ρόλο του βιβλίου στη ζωή τους και τον ελεύθερό τους χρόνο, ενώ στα θέματα συμπεριλήφθηκαν τρία κείμενα:  ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο τύπο, το κείμενο με τίτλο «Γράφειν» του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη, Κώστα Ε. Τσιρόπουλου (1930-2017), το οποίο ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003) και ένα απόσπασμα από το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).

Χωρίς Εθνική Πολιτική για το βιβλίο

Αναζητώντας επίσημα στοιχεία για το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα και τη σχέση των Ελλήνων με το βιβλίο, καταρχάς εντυπωσιάζει η απουσία, επί της ουσίας, Εθνικής Πολιτικής και επίσημου Κρατικού Φορέα για το βιβλίο.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αποτέλεσε τον βασικό φορέα για την χάραξη της Εθνικής Πολιτικής για το βιβλίο και την φιλαναγνωσία για σχεδόν 20 χρόνια, καθώς ιδρύθηκε το 1994 από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 2013 αποφασίστηκε η κατάργησή του, με τις αρμοδιότητές του να μεταφέρονται στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολτισμού. Στην απόφαση για του ΕΚΕΒΙ, αναμφίβολα, συνέβαλαν οι αντιδράσεις για χειρισμούς του οργανισμού, όταν στα πλαίσια του προγράμματος «Φιλαναγνωσία» λίγα χρόνια νωρίτερα καταρτίστηκε λίστα με 500 βιβλία, τα οποία προτάθηκαν σε μαθητές με τη μορφή «χρυσού κανόνα». Το πρόβλημα: στα βιβλία συμπεριλήφθηκαν δύο βιβλία συγγραφέων, μελών της Επιτροπής του οργανισμού.

Ωστόσο, από την πλευρά της Πολιτείας δεν επιλέχθηκε ο εξορθολογισμός του οργανισμού, αλλά (στο πνεύμα της εποχής) η «εν ψυχρώ εκτέλεση» του ΕΚΕΒΙ, με την κατάργησή του να ανακοινώνεται στα εγκαίνια της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Το σφάλμα της Πολιτείας έγινε, εν μέρει, αντιληπτό και το 2019 η υπουργός Πολιτισμού (και πρώην διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ) Μυρσίνη Ζορμπά εξήγγειλε την ίδρυση του Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού. Ωστόσο, το προταθέν νομοσχέδιο δεν έγινε αποδεκτό από τη νέα υπουργό Πολτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία τον Οκτώβριο του 2019 δήλωνε:

«O οργανισμός προέβλεπε -εκτός από το επταμελές αμειβόμενο Δ.Σ.- 35 άτομα μόνιμο προσωπικό και δυνατότητα πρόσληψης συμβασιούχων. Στα περιγράμματα θέσεων εργασίας του φορέα δεν είχε προβλεφθεί η επαγγελματική εμπειρία και η προηγούμενη σχετική ενασχόληση, ώστε να διασφαλιστεί η επιστημονική επάρκεια του προσωπικού. Εχει αποδειχθεί ότι αυτά τα σχήματα δεν θεραπεύουν τις πληγές του χώρου, ούτε λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματικοί κλάδοι, αλλά εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και άλλες σκοπιμότητες».

Η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Βασιλικού, δήλωνε επίσης πως το νομοσχέδιο Ζορμπά προέβλεπε «τη δημιουργία ενός δύσκαμπτου, πολυπληθούς, κοστοβόρου οργανισμού αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ο οποίος ελάχιστα μεριμνούσε για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία πράγματι απασχολούν το βιβλίο».

Στη συνέχεια η Λ. Μενδώνη έδωσε το «περίγραμμα» ενός ευέλικτου και εξωστρεφούς οργανισμού, με τον συντονισμό συναρμόδιων φορέων και δομών. Ωστόσο, συγκεκριμένη πρόταση (και Εθνική Πολιτική) για το βιβλίο... αγνοείται.

Οι αριθμοί: Ένας στους δύο... αδιάβαστος

Ελλείψει επίσημων στοιχείων, η πιο πρόσφατη έρευνα για τη φιλαναγνωσία διενεργήθηκε από το Qed Research Institue για την εφημερίδα «Το Βήμα» τον Δεκέμβριο του 2018.

Τα στοιχεία της έρευνας, ως προς τον αριθμό αναγνωστών, δεν παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά από την τελευταία έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ΕΚΕΒΙ.

Μεταξύ άλλων, στην έρευνα καταγράφεται πως το 56% των Ελλήνων δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο, ενώ στο διάβασμα αφιερώνεται μόλις το 10% του ελεύθερου χρόνου, ενώ προηγείται η μουσική (43%) και ακολουθούν οι τηλεοπτικές σειρές (19%) και οι ταινίες στην τηλεόραση (19%).

Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των αναγνωστών (44%), το 13% διαβάζει ένα (και μόνο) βιβλίο το χρόνο. Οι «αραιοί» αναγνώστες (2-3 βιβλία το χρόνο) αποτελούν το 11% του αναγνωστικού κοινού, ενώ το 10% διαβάζει 4 έως 7 βιβλία. Μόλις το 11% του κοινού διαβάζει 8 ή περισσότερα βιβλία το χρόνο...

Άγνωστες οι βουλές των εξεταστών

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, προκαλεί θυμηδία η επιλογή των εξεταστών να ζητήσουν από τους μαθητές να αναλύσουν την προσωπική τους σχέση τους για ένα ζήτημα, για το οποίο δεν μπορούν να σχηματίσουν άποψη ούτε από... τα εξώφυλλα. 

Εμπαιγμός; Άρνηση ή έλλειψη της επαφής με την πραγματικότητα; Τιμωρητική διάθεση; Ιδιότυπη αίσθηση χιούμορ; Άγνωστες οι βουλές των εξεταστών...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

gerasimos_siasos
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος στην 105η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων
Δείτε τα πορίσματα της Συνόδου Αντιπρυτάνεων
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος στην 105η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων
δασκαλοι
Εκπαιδευτικοί-Δημόσιοι υπάλληλοι: Ενημέρωση για την κράτηση 1% για το Τ.Π.Δ.Υ. και την διεκδίκησή της
Η κράτηση του 1% που επιβλήθηκε με τον Ν. 3986/11 και καταργήθηκε με τον Ν. 4997/22
Εκπαιδευτικοί-Δημόσιοι υπάλληλοι: Ενημέρωση για την κράτηση 1% για το Τ.Π.Δ.Υ. και την διεκδίκησή της
kylikeio
Σχολικά κυλικεία: Σε «κόσκινο» τα τρόφιμα -Ετοιμάζουν νέες προδιαγραφές για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας
Αναζητείται νέο, πιο υγιεινό «μενού» στα τρόφιμα που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία, με υγιεινά τρόφιμα με μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι και...
Σχολικά κυλικεία: Σε «κόσκινο» τα τρόφιμα -Ετοιμάζουν νέες προδιαγραφές για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας