Μία απρόσμενη αποκάλυψη έκανε πρόσφατα η Φοίβη Γκέιτς, κόρη του διάσημου επιχειρηματία και ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ο πατέρας της να βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Μιλώντας σε podcast, περιέγραψε τη δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι σύντροφοί της όταν επρόκειτο να τον γνωρίσουν, λόγω της ιδιόρρυθμης κοινωνικής του συμπεριφοράς. Όπως τόνισε, ο ίδιος έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι θα μπορούσε να έχει διάγνωση αυτισμού, εάν μεγάλωνε στη σημερινή εποχή.
Το βιβλίο-μαρτυρία του Μπιλ Γκέιτς
Παρόλο που ο Γκέιτς δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα σε συνεντεύξεις, στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο Source Code, που κυκλοφόρησε το 2024, κάνει έμμεσες αναφορές στη νευροαναπτυξιακή του ιδιαιτερότητα. Αναλύει την παιδική του ηλικία και σημειώνει πως η έντονη προσήλωση σε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και η αδυναμία κατανόησης των κοινωνικών προσδοκιών ήταν χαρακτηριστικά που τον απομόνωναν – συμπεριφορές που σήμερα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν μέσα από το πρίσμα του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας.
Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ;
Το σύνδρομο Άσπεργκερ, πλέον ενταγμένο στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), αποτελεί μία νευροβιολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Τα άτομα με Άσπεργκερ παρουσιάζουν κανονική ή και υψηλή νοημοσύνη, ενώ δεν εμφανίζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου.
Από την αφάνεια στην κατανόηση
Η επιστημονική αναγνώριση του συνδρόμου καθυστέρησε δεκαετίες. Αν και ο Hans Asperger το περιέγραψε ήδη από το 1944, μόλις το 1981 άρχισε να ερευνάται ουσιαστικά, χάρη στο έργο της Lorna Wing. Το σύνδρομο τυπικά αναγνωρίστηκε από διεθνείς οργανισμούς υγείας μόλις τη δεκαετία του ’90, ενώ από το 2013 έχει πλέον ενοποιηθεί στην ευρύτερη κατηγορία του αυτιστικού φάσματος.
Η κοινωνική αμηχανία δεν είναι «περίεργη» – είναι διαφορετική
Η δήλωση της Φοίβης Γκέιτς ανοίγει τον δρόμο για έναν ειλικρινή και απενοχοποιημένο διάλογο γύρω από τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και τη διαφορετικότητα. Σε έναν κόσμο που αναζητά διαρκώς τη «φυσιολογικότητα», τέτοιες αποκαλύψεις μάς υπενθυμίζουν πως η διαφορετική αντίληψη του κόσμου είναι όχι μόνο αποδεκτή, αλλά και πολύτιμη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ