gates
Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά την εργασία μέχρι το 2035

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, με δημόσιες παρεμβάσεις του στις αρχές του 2025, παρουσίασε μια τολμηρή –και για πολλούς ανησυχητική– προοπτική για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της εργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 2035, η AI θα έχει αντικαταστήσει πολλούς επαγγελματικούς ρόλους, ξεκινώντας από εκείνους που απαιτούν εξειδίκευση όπως η ιατρική και η εκπαίδευση.

«Οι σπουδαίες ιατρικές συμβουλές και τα σπουδαία μαθήματα θα είναι δωρεάν. Αυτό δεν είναι απλώς τεχνολογική καινοτομία. Είναι κοινωνική επανάσταση.»

Ο Γκέιτς οραματίζεται μια εποχή «ελεύθερης νοημοσύνης», κατά την οποία η πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας δεν θα αποτελεί πλέον προνόμιο των λίγων. Η τεχνολογία θα επιτρέπει σε έναν κάτοικο της υπαίθρου στην Αφρική ή έναν μαθητή στην Ινδία να έχει την ίδια ποιότητα εκπαίδευσης ή ιατρικής φροντίδας με κάποιον στα κορυφαία πανεπιστήμια και νοσοκομεία του κόσμου.

Η AI, όπως υποστηρίζει ο Γκέιτς, δεν θα περιοριστεί σε ψηφιακές πλατφόρμες. Θα εισέλθει σε εργοστάσια, κατασκευές, logistics, μεταφορές, ακόμη και στη γεωργία. Τομείς που σήμερα απασχολούν εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως.

Η "σπανιότητα" που χαρακτήριζε την εξειδικευμένη γνώση θα πάψει να υφίσταται. Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει έναν κόσμο με «αποπληθωριστική αφθονία» – όπου το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων θα μειωθεί δραστικά, αλλά οι κοινωνικές επιπτώσεις δεν θα είναι αμελητέες.

Ο μετα-εργασιακός κόσμος

Ίσως η πιο "μαύρη" πτυχή των προβλέψεων του Γκέιτς είναι η αμφισβήτηση της ίδιας της έννοιας της εργασίας:

«Οι δουλειές είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που προέκυψε από την έλλειψη. Σε έναν κόσμο αφθονίας, πρέπει να επανεφεύρουμε τον σκοπό.»

Ο Γκέιτς προτείνει ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, με λιγότερες εργάσιμες ημέρες, μεγαλύτερο ελεύθερο χρόνο και ενδεχομένως καθολικό βασικό εισόδημα. Αυτή η προοπτική, αν και φιλόδοξη, απαιτεί βαθιές μεταρρυθμίσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Τι δεν μπορεί να κάνει (ακόμη) η τεχνητή νοημοσύνη;

Παρά την αισιοδοξία για τις δυνατότητες της AI, ο Γκέιτς τονίζει ότι δεν θα αντικατασταθούν όλα. Επαγγέλματα που απαιτούν δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση και αυθεντική ανθρώπινη επαφή – όπως οι καλλιτέχνες, οι θεραπευτές και οι φροντιστές – θα παραμείνουν κρίσιμα.

Ωστόσο, ακόμη και αυτοί οι ρόλοι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τα εργαλεία, τις μεθόδους και τις προσδοκίες σχεδόν σε κάθε τομέα.

Προκλήσεις και προτάσεις

Οι κοινωνίες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν:

  • Ανεργία λόγω εκτοπισμού επαγγελμάτων

  • Αύξηση των ανισοτήτων εάν τα οφέλη της AI δεν μοιραστούν δίκαια

  • Συγκέντρωση εξουσίας σε λίγες τεχνολογικές εταιρείες

  • Παραπληροφόρηση και προκατάληψη στα δεδομένα και στους αλγόριθμους

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!

Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

youthpass
Youth Pass: Η ψηφιακή ενίσχυση για ταξίδια, πολιτισμό και μετακινήσεις των νέων
Το Youth Pass αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο οικονομικής στήριξης για νέους 18 και 19 ετών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλύψουν έξοδα που...
Youth Pass: Η ψηφιακή ενίσχυση για ταξίδια, πολιτισμό και μετακινήσεις των νέων
kanakis
«Ελ Σαλβαδόρ της Ευρώπης»: Η νέα σκληρή ανάρτηση του Αντώνη Κανάκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και την ελληνική πολιτική πραγματικότητα
Ο Κανάκης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και παραστατικές αναφορές, κάνει λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και στοχευμένη «επικοινωνιακή...
«Ελ Σαλβαδόρ της Ευρώπης»: Η νέα σκληρή ανάρτηση του Αντώνη Κανάκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και την ελληνική πολιτική πραγματικότητα
καυσωνας
Ασυνήθιστα «καυτό» Αύγουστο «βλέπουν» τα προγνωστικά μοντέλα: Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;
Τα προγνωστικά μοντέλα "δείχνουν" έναν ιδιαίτερα θερμό Αύγουστο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δείτε τι δείχνουν τα σενάρια του Copernicus και πώς...
Ασυνήθιστα «καυτό» Αύγουστο «βλέπουν» τα προγνωστικά μοντέλα: Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;