ΑΣΕΠ: Τέλος χρόνου για τις 83 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πιλοτική εφαρμογή τετραήμερης εργασίας - Πάνω από 2.500 εργαζόμενοι μειώνουν τις ώρες εργασίας τους

Το πιλοτικό πρόγραμμα με μείωση ημερών εργασίας στην Ισλανδία, χαρακτηρίστηκε από απόλυτη επιτυχία και πολλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους.

Στο εν λόγω πρόγραμμα οι εργαζόμενοι διατηρούν τον μισθό τους αλλά εργάζονται  λιγότερες ώρες. Αντίστοιχα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από το 2015 έως το 2019 και σύμφωνα με τη μελέτη η παραγωγικότητα έμεινε στα ίδια επίπεδα ή βελτιώθηκε στην πλειονότητα των εργασιακών χώρων. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, καταγράφουν ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται λιγότερο στρες και ταυτόχρονα η υγεία και η ισορροπία της προσωπικής ζωής με την εργασία, βελτιώνεται.

Αντίστοιχα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία.

Η δοκιμαστική περίοδος της τετραήμερης εργασίας στην Ισλανδία έγινε υπό την αιγίδα του δημοτικού συμβουλίου του Ρέικιαβικ και συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι, περίπου το 1% του δυναμικού της χώρας.

Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να μειώσουν το ωράριό τους από τις 40 ώρες την εβδομάδα στις 35 ώρες, ενώ συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν νέες συμβάσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το 86% του εργατικού δυναμικού της χώρας είτε να έχει αλλάξει το ωράριό του με τον ίδιο μισθό ή να έχει το δικαίωμα να το πράξει.

Ο διευθυντής της μελέτης Γουίλ Στόνγκ. δήλωσε ότι «αυτή η έρευνα καταγράφει ότι η μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα στον δημόσιο τομέα ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Δείχνει ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να βρεθεί στην πρωτοπορία αναφορικά με το ωράριο και υπάρχουν μαθήματα από τα οποία μπορούν να διδαχθούν και άλλες κυβερνήσεις».

Από την πλευρά του ο ερευνητής του Ινστιτούτου Alda, Γκούντμουντουρ Χάραλντσον σημειώνει στο BBC «το ισλανδικό ταξίδι μας δείχνει πως όχι μόνο είναι εφικτές οι λιγότερες ώρες εργασίας στο σύγχρονο περιβάλλον, αλλά ότι η προοδευτική αλλαγή είναι πιθανή».

Η Ισπανία ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα της τετραήμερης εργασίας, υπό το βάρος και της πανδημίας ,ενώ η εταιρεία Unilever δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς της στη Νέα Ζηλανδία να μειώσουν το ωράριό τους κατά 20% χωρίς να αλλάξει ο μισθός τους.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kyriakos-pierrakakis
Πιερρακάκης: Εισαγωγή στα δημόσια Πανεπιστήμια μέσω του διεθνούς Baccalaureate χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις!
Αλλά τι άλλο είναι αυτό εκτός από πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μηχανισμός αύξησης των ανισοτήτων στην εκπαίδευση;
Πιερρακάκης: Εισαγωγή στα δημόσια Πανεπιστήμια μέσω του διεθνούς Baccalaureate χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις!
amfitheatro-aei-foitites
ΕΚΠΑ: Ζητά νέα παράταση για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια
ΕΚΠΑ: Να δοθεί παράταση ενός χρόνου στη διάταξη του νόμου - πλαίσιο που οδηγεί στην απόσπασή της από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών.
ΕΚΠΑ: Ζητά νέα παράταση για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια