Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο: Ο Δίας «συναντά» τον Κρόνο
Ένα από τα σπανιότερα αστρονομικά φαινόμενα θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σήμερα πολίτες από πολλά μέρη της Γης - Ο πλανήτης Δίας «συναντά» τον Κρόνο μετά από 400 χρόνια

Σήμερα, στις 21 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου αναμένεται να δούμε ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Αυτό που θα συμβεί, για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια, είναι ότι οι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που θα μοιάζουν σαν να είναι ένας πλανήτης.  

Σύμφωνα με τους αστρονόμους οι δύο πλανήτες θα φαίνονται από τη γη σαν είναι ένας διπλός μεγάλος πλανήτης.

Το φαινόμενο αναμένεται να κλιμακωθεί περίπου στις 20:37 (ώρα Ελλάδας) και θα είναι ορατό από όλα τα σημεία του κόσμου στο σημείο πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα και πιο έντονα σε όσες χώρες βρίσκονται κοντά στη γραμμή του Ισημερινού. Για περίπου δυόμισι ώρες και εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα θα είναι ορατός σαν να είναι ένας διπλός πλανήτης.

Η συνάντηση των δύο πλανητών συμβαίνει έπειτα από 400 χρόνια. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο και οι πλανήτες ήταν τόσο κοντά ήταν στις 16 Ιουλίου 1623. Η συνάντηση αυτή το 1623 όμως δεν ήταν ορατή στους σε μεγάλο μέρος της Γης λόγω της θέσης της στον νυχτερινό ουρανό, οπότε η τελευταία φορά που αυτή η σπάνια συνάντηση ήταν ορατή ήταν το 1226.  

Στην πραγματικότητα, οι πλανήτες δεν είναι πραγματικά κοντά μεταξύ τους, καθώς ο Δίας απέχει αυτήν τη στιγμή 886.440 χιλιόμετρα από τη Γη και ο Κρόνος άλλα 733.205 χιλιόμετρα. Αυτό που συμβαίνει ωστόσο είναι ότι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και η συνάντηση αυτή θα είναι ορατή από τα περισσότερα μέρη του πλανήτη.  

Συνάντηση πλανητών υπό το Χειμερινό ηλιοστάσιο

Η φετινή συνάντηση με τους δύο πλανήτες φέτος εναρμονίζεται και με το Χειμερινό ηλιοστάσιο όπου σημειώνεται η μικρότερη ημέρα και η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Ένα επιπλέον γεγονός είναι ότι αστρονομικά αυτά φαινόμενα συμπίπτουν και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων αστέρων του έτους, των λεγόμενων Αρκτίδων.

Το να συμπέσουν το χειμερινό ηλιοστάσιο, η Μεγάλη Σύζευξη και η τελευταία βροχή διαττόντων αστέρων είναι κάτι που καθιστά το σημερινό φαινόμενο ακόμα πιο σπάνιο. Η φετινή συνάντηση σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά σε σχεδόν 800 χρόνια από τότε που οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος ευθυγραμμίστηκαν τη νύχτα.  

kronos_dias.jpg

Πρώτη φορά που θα καταγραφεί η συνάντηση με τηλεσκόπιο

Δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο καταγεγραμμένο γεγονός σαν αυτό, με τηλεσκόπιο, στην ιστορία της επιστήμης. Αυτό είναι που καθιστά το φαινόμενο ακόμα πιο σημαντικό για τους αστρονόμους.

Ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε για πρώτη φορά τον Δία και τον Κρόνο το 1610, 13 χρόνια πριν την τελευταία μεγάλη σύγκλισή τους, η οποία όμως δεν καταγράφηκε ποτέ.  

Παλαιότερα, οι «συγκλίσεις» πλανητών θεωρούνταν προάγγελοι και οιωνοί επερχόμενων γεγονότων, είτε αυτό ήταν μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες ή ακόμη και η γέννηση του Χριστού, ή ακόμα και ο αφανισμός του ανθρώπινου πολιτισμού.  

Η επόμενη συνάντηση των δύο πλανητών δεν αναμένεται να ξανασυμβεί πριν το 2080. 

Δείτε Live το φαινόμενο από τον υπολογιστή σας

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

toualeta
Αυνανισμός: Ουρολόγος καταρρίπτει τους πιο κοινούς μύθους
Όπως μάλιστα η ίδια διευκρινίζει με τους μύθους ότι η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή στην ανάπτυξη τριχοφυΐας στις παλάμες δήλωσε...
Αυνανισμός: Ουρολόγος καταρρίπτει τους πιο κοινούς μύθους