νερο
Μπορεί το νερό να αποκτήσει την ίδια εκλεπτυσμένη θέση στο τραπέζι με ένα ποτήρι κρασί; Όλο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν πως ναι.

Μια διεθνής σκηνή με πρωταγωνιστή το νερό
Στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, τον περασμένο Απρίλιο, πραγματοποιήθηκε το Fine Water Summit, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός γευσιγνωσίας νερού στον κόσμο. Συμμετείχαν 1.100 φιάλες από 35 χώρες και την αξιολόγηση ανέλαβαν έξι διακεκριμένοι σομελιέ. Αν και τα ποτήρια τους δεν περιείχαν κρασί, αλλά καθαρό νερό, η διαδικασία ήταν εξίσου απαιτητική. Εξέτασαν τη διαύγεια, την υφή, τη γεύση και τις οσμές, ακριβώς όπως θα έκαναν σε ένα καλό cabernet.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Michael Mascha, Αυστριακό ανθρωπολόγο τροφίμων και ιδρυτή της Fine Water Society, που ζει πλέον στο Τέξας. Πάνω από 250 πιστοποιημένοι σομελιέ νερού παγκοσμίως έχουν εκπαιδευτεί από τον οργανισμό του, μαθαίνοντας λεπτομέρειες όπως πώς επηρεάζει η μεταλλικότητα τη γεύση ή πώς αλλάζει την αίσθηση το μέγεθος των φυσαλίδων.

Από χιονόνερο Νορβηγίας μέχρι νερό με φύλλα χρυσού
Όπως τα κρασιά, έτσι και τα νερά διαφέρουν εντυπωσιακά: νερό από τα νησιά Λοφότεν της Νορβηγίας έχει γεύση λιωμένου χιονιού, ενώ αυτό από τις Άνδεις του Περού είναι πιο πικρό και αλμυρό. Ο Νότιοαφρικανός σομελιέ Nico Pieterse προτείνει να συνδυάζεται το πρώτο με σασίμι και το δεύτερο με πίτσα ή τηγανητά.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα ήταν το Fromin: ένα νερό ηλικίας 15.000 ετών από την Τσεχία, στο οποίο επιπλέουν φύλλα χρυσού. Ο Mascha αστειεύεται ότι το προτιμά αντί για σαμπάνια στα πάρτι του, και μάλλον δεν είναι ο μόνος.

Το νερό ως είδος πολυτελείας
Ορισμένα κορυφαία εστιατόρια, έχουν ενσωματώσει στις λίστες τους “μενού νερού”, με διαφορετικές επιλογές ανάλογα με το φαγητό. Ο Doran Binder, ένας Βρετανός σομελιέ που έγινε viral στο TikTok, ανακάλυψε ότι η γη του παρήγαγε νερό με "κρεμώδη" υφή και τώρα το πουλά με συνδρομητική υπηρεσία, κατηγορώντας τις μεγάλες εταιρείες ότι “σερβίρουν δηλητήριο με παγάκια και λεμόνι”.

Ένα πολιτιστικό και οικολογικό μήνυμα
Για κάποιους, το νερό δεν είναι απλώς μια νέα γαστρονομική τάση αλλά και ένας τρόπος ευαισθητοποίησης. Η Elena Berg, περιβαλλοντολόγος και σομελιέ στο Παρίσι, υποστηρίζει πως η γευσιγνωσία νερού μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ανάδειξη του πόσο πολύτιμο είναι το καθαρό νερό σε μια εποχή που η κλιματική κρίση απειλεί την προσβασιμότητα σε αυτό.

Και τώρα τι;
Καθώς το νερό αρχίζει να αντιμετωπίζεται σαν ένα εκλεπτυσμένο και μοναδικό προϊόν, το ερώτημα που τίθεται είναι: θα δούμε στο μέλλον τις φιάλες νερού να ανταγωνίζονται τα πιο σπάνια κρασιά σε τιμή; Και αν ναι, ποιο νερό θα γίνει το "Syrah" ή το "Ξινόμαυρο" της επόμενης γενιάς;

Ίσως βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, όπου το νερό παύει να είναι απλώς συνοδευτικό και αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι, με φινέτσα, γνώση και, φυσικά, το κατάλληλο pairing.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικές.jpg
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!
Ο Ιωάννης Παρίσης «σάρωσε» στις Πανελλήνιες με 19.340 μόρια – Η ιστορία ενός μαθητή που νίκησε όλα τα εμπόδια
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!