krepa
Ιδανικές για να γεμίσετε τις στιγμές σας με γεύση, ειδικά τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, οι κρέπες συνδυάζουν απλότητα και απόλαυση.

Η ιστορία της κρέπας
Η κρέπα δεν είναι απλώς ένα γλυκό, είναι παράδοση και πολιτισμός, ιδιαίτερα στη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Βρετάνης. Εκεί γεννήθηκε η αυθεντική κρέπα, που αρχικά παρασκευαζόταν από αλεύρι φαγόπυρου και σερβίρονταν κυρίως αλμυρές. Το φαγόπυρο ήρθε στη Γαλλία τον 13ο αιώνα, πιθανόν από τους σταυροφόρους που το έφεραν από την Ανατολή.

Ακόμα παλαιότερα, ανακαλύφθηκαν παρόμοια πιάτα που φτιάχνονταν από μίγμα νερού και θρυμματισμένων δημητριακών σε πυρακτωμένες πέτρες, που χρονολογούνται 7.000 χρόνια πριν.

Κάθε χρόνο, στη Γαλλία, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η μέρα της κρέπας, μια παράδοση συνδεδεμένη με θρησκευτική γιορτή προς τιμήν ενός παπά που προσέφερε κρέπες στους προσκυνητές.

Η τέλεια ζύμη για κρέπες

Υλικά:

125 γρ αλεύρι

300 ml γάλα

1 αυγό

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (και λίγο ακόμα για το τηγάνι)

1 πρέζα αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)

1 βανίλια

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το αυγό. Χτυπάμε να ενωθούν.

Σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένας αραιός και ομοιόμορφος χυλός.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (όχι καυτό) και ανακατεύουμε ξανά.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε λίγο βούτυρο σε μέγεθος φουντουκιού. Ρίχνουμε μια κουταλιά από το χυλό στο κέντρο και με κυκλικές κινήσεις απλώνουμε την κρέπα σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα και γυρίζουμε την κρέπα. Όταν οι άκρες σηκωθούν και εμφανιστούν φουσκάλες, είναι έτοιμη.

Ιδέες για σερβίρισμα
Μπορείτε να απλώσετε τα αγαπημένα σας υλικά γέμισης, όπως πραλίνα φουντουκιού, φρούτα ή τριμμένο μπισκότο, όσο η κρέπα είναι ακόμα στο τηγάνι ώστε να ζεσταθούν και να λιώσουν. Εναλλακτικά, στοιβάξτε τις κρέπες και σερβίρετε τη γέμιση στο πλάι, για να επιλέγει ο καθένας ό,τι θέλει.

Χρήσιμο tip
Βάλτε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια μεγάλη κανάτα και ανακατέψτε με μίξερ χειρός ή ραβδομπλέντερ. Η κανάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ρίχνετε εύκολα τον χυλό στο τηγάνι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τζέκου Δροσής
Έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη δασκάλα Δροσή Τζέκου, μόλις σε ηλικία 41 ετών!
Η πρόωρη απώλειά της συγκλονίζει. Η μνήμη της θα παραμείνει ζωντανή μέσα από το έργο της, τα παιδιά που στήριξε και τις αξίες που υπηρέτησε με...
Έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη δασκάλα Δροσή Τζέκου, μόλις σε ηλικία 41 ετών!
mavri_tripa
Τι είναι οι ισχυροί κοσμικοί άνεμοι γύρω από τις μαύρες τρύπες – Πώς τους εξηγεί το Αστεροσκοπείο
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες δεν καταπίνουν μόνο ύλη, αλλά εκτοξεύουν ισχυρούς ανέμους που επηρεάζουν το φως και τη δομή...
Τι είναι οι ισχυροί κοσμικοί άνεμοι γύρω από τις μαύρες τρύπες – Πώς τους εξηγεί το Αστεροσκοπείο
φοιτητες
Συγκλονιστική επιστολή φοιτητή: Θέλω απλά να με αφήσετε να ολοκληρώσω τις σπουδές μου!
Το ερώτημα που θέτει ο φοιτητής προς την κυβέρνηση δεν αφορά μόνο τον ίδιο: τι θεωρεί τελικά «εγκληματική πράξη» η εκπαιδευτική πολιτική; Την...
Συγκλονιστική επιστολή φοιτητή: Θέλω απλά να με αφήσετε να ολοκληρώσω τις σπουδές μου!
xrimata misthoi
Eurostat: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη
Με μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 17.954 ευρώ, οι εργαζόμενοι πιέζονται οικονομικά, εν μέσω αυξημένου κόστους ζωής και μειωμένων αποδοχών
Eurostat: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη