krepa
Ιδανικές για να γεμίσετε τις στιγμές σας με γεύση, ειδικά τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, οι κρέπες συνδυάζουν απλότητα και απόλαυση.

Η ιστορία της κρέπας
Η κρέπα δεν είναι απλώς ένα γλυκό, είναι παράδοση και πολιτισμός, ιδιαίτερα στη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Βρετάνης. Εκεί γεννήθηκε η αυθεντική κρέπα, που αρχικά παρασκευαζόταν από αλεύρι φαγόπυρου και σερβίρονταν κυρίως αλμυρές. Το φαγόπυρο ήρθε στη Γαλλία τον 13ο αιώνα, πιθανόν από τους σταυροφόρους που το έφεραν από την Ανατολή.

Ακόμα παλαιότερα, ανακαλύφθηκαν παρόμοια πιάτα που φτιάχνονταν από μίγμα νερού και θρυμματισμένων δημητριακών σε πυρακτωμένες πέτρες, που χρονολογούνται 7.000 χρόνια πριν.

Κάθε χρόνο, στη Γαλλία, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η μέρα της κρέπας, μια παράδοση συνδεδεμένη με θρησκευτική γιορτή προς τιμήν ενός παπά που προσέφερε κρέπες στους προσκυνητές.

Η τέλεια ζύμη για κρέπες

Υλικά:

125 γρ αλεύρι

300 ml γάλα

1 αυγό

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (και λίγο ακόμα για το τηγάνι)

1 πρέζα αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)

1 βανίλια

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το αυγό. Χτυπάμε να ενωθούν.

Σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένας αραιός και ομοιόμορφος χυλός.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (όχι καυτό) και ανακατεύουμε ξανά.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε λίγο βούτυρο σε μέγεθος φουντουκιού. Ρίχνουμε μια κουταλιά από το χυλό στο κέντρο και με κυκλικές κινήσεις απλώνουμε την κρέπα σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα και γυρίζουμε την κρέπα. Όταν οι άκρες σηκωθούν και εμφανιστούν φουσκάλες, είναι έτοιμη.

Ιδέες για σερβίρισμα
Μπορείτε να απλώσετε τα αγαπημένα σας υλικά γέμισης, όπως πραλίνα φουντουκιού, φρούτα ή τριμμένο μπισκότο, όσο η κρέπα είναι ακόμα στο τηγάνι ώστε να ζεσταθούν και να λιώσουν. Εναλλακτικά, στοιβάξτε τις κρέπες και σερβίρετε τη γέμιση στο πλάι, για να επιλέγει ο καθένας ό,τι θέλει.

Χρήσιμο tip
Βάλτε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια μεγάλη κανάτα και ανακατέψτε με μίξερ χειρός ή ραβδομπλέντερ. Η κανάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ρίχνετε εύκολα τον χυλό στο τηγάνι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

olme
Διαμάχη για το συνέδριο της ΟΛΜΕ στην Καλαμάτα με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη - Η ΑΣΕ απαντά στις κατηγορίες των ΣΥΝΕΚ
Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ υπερασπίζονται τη διοργάνωση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ και του ΚΕΜΕΤΕ με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εκπαίδευση,...
Διαμάχη για το συνέδριο της ΟΛΜΕ στην Καλαμάτα με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη - Η ΑΣΕ απαντά στις κατηγορίες των ΣΥΝΕΚ
εκπαιδευση
Ωνάσεια Σχολεία: Δικαιολογητικά για την πρόσθετη αμοιβή και αποζημίωση εκπαιδευτικών
Πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις για προσωπικό των Δημόσιων Ωνασείων Σχολείων
Ωνάσεια Σχολεία: Δικαιολογητικά για την πρόσθετη αμοιβή και αποζημίωση εκπαιδευτικών
nteliveri
Πώς ένας Ιάπωνας κατάφερε να φάει 1.000 φορές δωρεάν σε δύο χρόνια
Εκμεταλλευόμενος ένα κενό ασφαλείας σε εφαρμογή delivery, ένας 38χρονος από τη Ναγκόγια κατάφερε να ξεγελάσει το σύστημα, απολαμβάνοντας εκατοντάδες...
Πώς ένας Ιάπωνας κατάφερε να φάει 1.000 φορές δωρεάν σε δύο χρόνια