mob-medouses-medousa
Η πιο τοξική μέδουσα της Μεσογείου απειλεί λουόμενους σε όλη την Ελλάδα - Τι να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος

Χιλιάδες λουόμενοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απειλή που επιστρέφει κάθε καλοκαίρι, αλλά φέτος φαίνεται πιο επίμονη από ποτέ: η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca).

Ένα από τα πιο τοξικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου κάνει έντονα την παρουσία του σε πολλές ακτές της Ελλάδας, προκαλώντας σοβαρές ενοχλήσεις, αλλεργικές αντιδράσεις και φόβο στους παραθεριστές.

Η έξαρση του φαινομένου έχει οδηγήσει τις Αρχές σε σύσταση προς τους πολίτες για αυξημένη επαγρύπνηση και προστασία, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη ορθής ενημέρωσης και γνώσης των πρώτων βοηθειών σε περίπτωση επαφής.

Πόσο επικίνδυνη είναι η μωβ μέδουσα;

Το δηλητήριό της προκαλεί έντονο πόνο, κάψιμο, κοκκίνισμα και πρήξιμο, ενώ η φαγούρα μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή και ημέρες. Σε πιο ευαίσθητους οργανισμούς, ή σε αλλεργικά άτομα, έχουν αναφερθεί ναυτία, δύσπνοια και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις αναφυλακτικό σοκ.

Η επαφή με τα πλοκάμια, ακόμη και αν η μέδουσα φαίνεται νεκρή, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες, γι’ αυτό απαιτείται προσοχή και προετοιμασία.

Πρώτες βοήθειες: Τι να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος

Αν έρθεις σε επαφή με μωβ μέδουσα:

  • Βγες αμέσως από τη θάλασσα, αποφεύγοντας τον πανικό.

  • Ξεπλύνετε την περιοχή μόνο με θαλασσινό νερό – ποτέ με γλυκό, καθώς ενδέχεται να απελευθερώσει περισσότερες τοξίνες.

  • Αφαίρεσε τα πλοκάμια με γάντι ή με αντικείμενο με επίπεδη άκρη – όχι με γυμνά χέρια.

  • Τοποθέτησε πάνω στην πληγή πανί ή γάζα εμποτισμένη με ξύδι ή μαγειρική σόδα για 15-30 λεπτά.

  • Αν υπάρχει έντονος πόνος, βάλε παγοκύστη (με πανί ενδιάμεσα) ή πάρε παυσίπονο.

Σε έντονη φαγούρα, μπορεί να βοηθήσει ένα αντιισταμινικό, πάντα σε συνεννόηση με γιατρό ή φαρμακοποιό.

mov medousa

Τι να ΜΗΝ κάνετε

Μην πλύνετε την πληγή με γλυκό νερό, μην τρίβετε την περιοχή με πετσέτες ή άμμο, και μην εφαρμόσετε αλκοόλ, λεμόνι ή αμμωνία, πρακτικές που όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Πότε να ζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια

Αν ο παθών εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο ή τη γλώσσα, εξάνθημα σε όλο το σώμα ή λιποθυμική τάση, τότε χρειάζεται άμεση μεταφορά σε ιατρική μονάδα ή κλήση στο 166.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο

Από τις αρχές Ιουνίου, έχει καταγραφεί σημαντική παρουσία μωβ μεδουσών σε:

  • Τον Κορινθιακό και τον Αργολικό Κόλπο

  • Τις ανατολικές ακτές της Κρήτης

  • Παράκτιες ζώνες της Αχαΐας και της Εύβοιας

Η παρουσία τους εντείνεται μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες ή κυματισμούς, που οδηγούν τις μέδουσες πιο κοντά στην ακτή.

Προστασία και ενημέρωση: Τα “όπλα” του λουόμενου

Η πρόληψη ξεκινά από την έγκαιρη ενημέρωση. Οι εφαρμογές iSea και iMedusa παρέχουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για την παρουσία μεδουσών σε παραλίες. Παράλληλα, οι ναυαγοσώστες και οι τοπικές αρχές μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες πριν μπείτε στο νερό.

Η χρήση προστατευτικού ρουχισμού κολύμβησης και η επιφυλακτικότητα σε θολά ήρεμα νερά μπορεί να αποτρέψουν μια δυσάρεστη εμπειρία.

Το μήνυμα των ειδικών

Η έξαρση των μωβ μεδουσών δεν αποτελεί απλώς ένα ενοχλητικό φαινόμενο. Πρόκειται για μια σοβαρή περιβαλλοντική πρόκληση που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν προσοχή, υπευθυνότητα και ψυχραιμία, για να απολαύσουν το καλοκαίρι τους χωρίς απρόοπτα και με ασφάλεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestes_0.jpg
Φλέγεται η Βόρεια Ελλάδα: Δύο μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη
Επί ποδός η Πυροσβεστική – Σε "κίτρινο" συναγερμό η χώρα – Ενεργοποιείται το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας
Φλέγεται η Βόρεια Ελλάδα: Δύο μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη
Δείκτης καύσωνα - meteo.gr
Εφιαλτικός καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα – Έρχονται θερμοκρασίες-σοκ έως 44°C
Πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική σαρώνουν την Ελλάδα – Πότε θα κορυφωθεί το κύμα καύσωνα σύμφωνα με το meteo
Εφιαλτικός καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα – Έρχονται θερμοκρασίες-σοκ έως 44°C
ΔΑΣΚΑΛΑ
«Απαξιώνουν τα ΕΠΑΛ με καθυστερημένες εγγραφές» - «Εθελοντική» εργασία χωρίς όρια για εκπαιδευτικούς
Σφοδρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών για την καθυστερημένη έναρξη των ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΕΠΑΛ, που ανατρέπει κάθε σχεδιασμό σχολείων, μαθητών και...
«Απαξιώνουν τα ΕΠΑΛ με καθυστερημένες εγγραφές» - «Εθελοντική» εργασία χωρίς όρια για εκπαιδευτικούς