Η παράδοση των σμυρναίικων κουλουριών
Μαζί με το τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά, τα σμυρναίικα κουλουράκια έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού εθιμοτυπικού των ελληνικών νοικοκυριών. Η ονομασία τους προέρχεται από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι μετά το 1922 έφεραν μαζί τους με καμάρι τις παραδοσιακές συνταγές της Σμύρνης.
Όπως εξηγεί η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, στη Σμύρνη η ζάχαρη ήταν ένα σύνηθες υλικό, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα όπου ήταν είδος πολυτελείας και χρησιμοποιούταν κυρίως μέλι ή πετιμέζι για γλυκαντικό. Μαζί με τη ζάχαρη έφτασαν και οι ανάλογες τεχνικές ζαχαροπλαστικής που έφεραν στην περιοχή γλυκά κέικ, τσουρέκια και μπισκότα.
Τα πλούσια μπαχαρικά όπως η βανίλια, η μαστίχα Χίου, το μαχλέπι και το κάρδαμο έδιναν ξεχωριστή φινέτσα και άρωμα στα γλυκά της περιοχής, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη και κοσμοπολίτικη γαστρονομική παράδοση.
Τα σμυρναίικα κουλουράκια: γεύση και υφή
Βασικά υλικά των κουλουριών είναι το βούτυρο και τα μυρωδικά (βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού, μαστίχα). Χαρακτηρίζονται από την αφράτη αλλά και τραγανή υφή τους και την υπέροχη ευωδιά τους. Το πιο συνηθισμένο σχήμα τους είναι η μακρόστενη σπείρα, που μοιάζει με βαρκούλα ή σαλίγκαρο, ενώ συχνά πλέκονται και σε πλεξούδες.
Συνταγή για σμυρναίικα κουλουράκια (περίπου 40 κομμάτια)
Υλικά:
500 γρ. κρύο αιγοπρόβειο βούτυρο (κατά προτίμηση από βάζο, όπως για κουραμπιέδες)
500 γρ. ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
2 καψάκια βανιλίνη
110 ml κονιάκ καλής ποιότητας
280 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1,5 κούπα)
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το άλειμμα:
8-10 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι
Εκτέλεση:
Σε μπολ ή κάδο μίξερ βάζουμε το κρύο βούτυρο και το χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει και να γίνει απαλή κρέμα. Αν δεν έχετε μίξερ, αφήστε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατέψτε με το χέρι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
Ρίχνουμε τους κρόκους έναν-έναν, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, και προσθέτουμε τις βανιλίνες.
Συμπληρώνουμε το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας για μισό λεπτό ακόμα.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε 100 γρ. αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, ελαστική και λίγο κολλώδης ζύμη. Εάν χρειαστεί, προσθέστε επιπλέον αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνες.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 30 γρ. και πλάθουμε σε λεπτά κορδόνια. Στρίβουμε σε σχήμα σίγμα και ενώνουμε τις άκρες για να σχηματίσουμε τις χαρακτηριστικές βαρκούλες. Μπορείτε να πλάσετε και πλεξούδες ή στρογγυλά κουλουράκια αν προτιμάτε.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια στις λαμαρίνες με απόσταση, αλείφουμε καλά με τους χτυπημένους κρόκους και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ