Thumbnail
Ζαΐχ Μπολσονάρου

Λίγη ώρα αφότου χαρακτηρισε "σκουπίδια" τα μέσα ενημέρωσης, ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας έκανε στροφή 180 μοιρών, αποκάλεσε τους δημοσιογράφους "φίλους του" και δεσμεύτηκε ότι θα προασπιστεί την ελευθεροτυπία, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εκμεταλλεύτηκε την οργή των Βραζιλιάνων για τη χρόνια διαφθορά, τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και την αποδυναμωμένη οικονομία και ήρθε πρώτος, με διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποσπώντας ποσοστό 46%. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσει τον υποψήφιο της αριστεράς, Φερνάντο Χαντάντ, του Κόμματος των Εργαζομένων, στον δεύτερο γύρο.

Παλά το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος τον αντιπαθεί. Ο πρώην λοχαγός του στρατού αποξένωσε πολλούς ψηφοφόρους, κατά τις τρεις δεκαετίες που υπηρέτησε ως γερουσιαστής, κάνοντας μισογυνικά, ομοφοβικά και βίαια σχόλια. Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν από την περασμένη Κυριακή, καθώς αυξήθηκαν οι επιθέσεις –που υποτίθεται ότι διαπράττουν οι υποστηρικτές του– εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του αλλά και για την αντιπάθεια που εξέφρασε προς τον Τύπο, χαρακτηρίζοντας τα μμε "σκουπίδια" σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Ωστόσο, αμέσως μετά, εμφανίστηκε συμφιλιωτικός προς τους δημοσιογράφους, αρνήθηκε ότι προέρχεται "από την άκρα δεξιά" και δεσμεύτηκε ότι θα σέβεται την ελευθερία του Τύπου, μολονότι υποστηρίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης τον αντιμετωπίζουν "άδικα". Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες που οι επικριτές του λένε ότι διαπράττονται εξ ονόματός του.

"Εκπρόσωποι του Τύπου, ή μάλλον θα έπρεπε να σας αποκαλώ φίλους (...) θα εγγυηθούμε την ελευθερία του Τύπου. Δεν θα έχουμε καμία σχέση με τον έλεγχο των μμε" είπε σε μια αίθουσα γεμάτη με δημοσιογράφους και υποστηρικτές του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις εκλογές. "Θέλουμε να είστε πραγματικά ανεξάρτητοι και υπεύθυνοι για ό,τι γράφετε", πρόσθεσε.

Όταν όμως ήρθε η σειρά μιας δημοσιογράφου από την έγκριτη εφημερίδα Folha του Σάο Πάουλο να θέσει μια ερώτηση, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου την γιούχαραν, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Γκουστάβο Μπεμπιάνο, να παρέμβει και να τους υπενθυμίσει ότι δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν την ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με την Βραζιλιάνικη Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Abraji) μόνο φέτος έχουν καταγγελθεί 130 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, σχετιζόμενες με πολιτικά ζητήματα και με τις εκλογές.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που αποδίδονται σε υποστηρικτές του, ο Μπολσονάρου είπε ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή. "Αν κατά τύχη ήταν κάποιος που με ψήφισε, αρνούμαι αυτήν την ψήφο. Διέπραξαν έγκλημα και πρέπει να πληρώσουν. Οι άνθρωποί μου δεν σπέρνουν το μίσος", κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

onaseia
Κινητοποιήσεις ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Ωνάσειων σχολείων: «Όχι στους επιτηρητές», λένε οι εκπαιδευτικοί
Αντιδράσεις για τις εξετάσεις εισαγωγής και την εμπλοκή ιδιωτικών φορέων – Εκκλήσεις για αποχή από την επιτήρηση και μαζική συμμετοχή στις...
Κινητοποιήσεις ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Ωνάσειων σχολείων: «Όχι στους επιτηρητές», λένε οι εκπαιδευτικοί
oiele
Σοβαρές αιχμές από την ΟΙΕΛΕ για “σιδηροδρομικό αυταρχισμό” εν μέσω πολιτικών εξελίξεων
Καταγγέλλεται στοχευμένη ενέργεια εκφοβισμού – Συσχέτιση με την υπόθεση Τεμπών και την επιστροφή του στον συνδικαλισμό
Σοβαρές αιχμές από την ΟΙΕΛΕ για “σιδηροδρομικό αυταρχισμό” εν μέσω πολιτικών εξελίξεων