Οι τελευταίες εξελίξεις σε Συρία και βόρειο Ιράκ δείχνουν πως μπαίνουμε σταδιακά σε μια νέα φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που αφορά την ανακατανομή της επιρροής των εμπλεκομένων με βάση τα ερείσματα που διαμορφώνονται τόσο στο εδαφικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.
Αφενός η ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα, που αποτελούσε τα τελευταία τρία χρόνια την πρωτεύουσα του λεγόμενου «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), από τους Κούρδους και Άραβες μαχητές των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και αφετέρου η, από τον ιρακινό στρατό, πρόσφατη ανακατάληψη αμιγώς μη κουρδικών περιοχών, όπως η επαρχία Κιρκούκ, που πήραν οι Κούρδοι μαχητές «Πεσμεργκά» στο βόρειο Ιράκ, μετά το 2014, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Δεν πρόλαβε να «σβήσει ο απόηχος» από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που πραγματοποίησαν οι Κούρδοι του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ στις 25 Σεπτέμβρη, και ο απολογισμός όσων συνέβησαν μέσα σ' αυτό το διάστημα προμηνύει νέα όξυνση των ανταγωνισμών και των εντάσεων, σε βάρος των πολύπαθων λαών της περιοχής.
Το ενδεχόμενο ίδρυσης κουρδικού κράτους, σήμανε συναγερμό στις όμορες χώρες δημιουργώντας νέες συγκλίσεις και συμμαχίες ακόμη και μεταξύ ανταγωνιζόμενων περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Τουρκία και το Ιράν, που σε συνεννόηση με την ιρακινή κυβέρνηση του Σιίτη πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, επέβαλαν ασφυκτικό οικονομικό και αεροπορικό εμπάργκο στο ιρακινό Κουρδιστάν. Επιπλέον, οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά έχασαν από τον ιρακινό στρατό όλες τις περιοχές που είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» μετά το 2014. Με πρώτη και βαρύτερη απώλεια την πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ, όπως επίσης σημαντικούς μεθοριακούς σταθμούς, αεροδρόμια και βάσεις.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, όπου η κουρδική ελίτ αισθάνθηκε προδομένη από τους Αμερικανούς που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους, «βάρυνε το κλίμα» και ξέσπασε ανοιχτή πολιτική κρίση, που οδήγησε στην παραίτηση του Κούρδου προέδρου, Μπαρζανί. Την κρίση επέτεινε και ο θάνατος του Κούρδου αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης Ταλαμπανί, ο οποίος μαζί με τον Μπαρζανί αποτελούσαν το ηγετικό δίδυμο της κουρδικής ελίτ. Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση αναγκάστηκε αφενός να ανακοινώσει νέα αναβολή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 1ης Νοέμβρη για τουλάχιστον οκτώ μήνες. Αφετέρου, πρότεινε «αναστολή» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, επιδιώκοντας διάλογο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο Μπαρζανί έκφρασε πικρία και απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν πήρε την υποστήριξη που περίμενε από βασικούς συμμάχους του στο εξωτερικό, με πρώτες τις ΗΠΑ. «Κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό μας, παρά μόνο τα βουνά μας» είπε ο Μπαρζανί, υποστηρίζοντας πως υπήρχε «σχέδιο επίθεσης και αποσταθεροποίησης σε βάρος του Κουρδιστάν». Κατηγόρησε ακόμη την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι πως σχεδίαζε τις επιθέσεις σε βάρος των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά στην πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ και σε άλλες περιοχές «ακόμη και εάν δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα». Άγνωστο είναι ποιος και πώς θα διαδεχθεί τον Μ. Μπαρζανί, που είναι από τους μεγαλύτερους πλουτοκράτες στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, απέφυγε να απαντήσει στην πρόταση των Κούρδων, ζητώντας ακύρωση και όχι απλά «αναστολή» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, το οποίο θεωρεί «παράνομο». Ταυτόχρονα ο Αμπάντι βρίσκεται εν μέσω πιέσεων, ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον, που επιδιώκει την απομάκρυνση της Βαγδάτης από το Ιράν και τις σιιτικές, ντόπιες και ιρανικές πολιτοφυλακές που πολέμησαν κατά των τζιχαντιστών. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον Αμπάντι να αναπτύξει, ως «αντιστάθμισμα», «στενότερες» σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.
Οι πιέσεις των ΗΠΑ φάνηκαν πιο καθαρά, όταν ο Αμπάντι επισκέφθηκε το Ριάντ της Σ. Αραβίας και συμφώνησε στη δημιουργία ενός «ιρακινο-σαουδαραβικού» συντονιστικού συμβουλίου. Παράλληλα, επισκέφθηκε τη Βαγδάτη ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Χαλίντ αλ Φάλιχ, προωθώντας τα συμφέροντα της χώρας του στο Ιράκ.
Ακόμη πιο σαφείς έγιναν οι αμερικανικές πιέσεις όταν επισκέφτηκε αιφνιδίως τη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Ο Τίλερσον ζήτησε «διάλογο» μεταξύ Βαγδάτης - Κούρδων, απαιτώντας ξανά τη διάλυση των σιιτικών πολιτοφυλακών. Η απαίτηση προκάλεσε την έντονη δήλωση Αμπάντι πως «καμία πλευρά δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στις ιρακινές, εσωτερικές υποθέσεις».
Οι Αμερικανοί, για την ώρα, επιλέγουν να προωθήσουν τα σχέδιά τους σε Ιράκ και Συρία, για εξασφάλιση των μακροπρόθεσμων γεωπολιτικών τους επιδιώξεων, όπως κάνουν εδώ και μήνες στη Συρία, εν γνώσει των Ρώσων ανταγωνιστών τους, φτιάχνοντας παράνομα στρατιωτικές βάσεις και στρατόπεδα στο βόρειο και νότιο τμήμα της Συρίας.
Την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας, στρέφοντας μια σειρά χώρες κυρίως ενάντια στο Ιράν, προωθεί τον τελευταίο καιρό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τίλερσον, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Αφγανιστάν.
Στην Ντόχα του Κατάρ, ο Τίλερσον επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάγκης να ξεπεραστεί «το συντομότερο δυνατόν» η κρίση στις σχέσεις του εμιράτου με άλλες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, επειδή αυτή «ωφελεί το Ιράν» και «ενισχύει το ρόλο» του στην περιοχή. Δεν παρέλειψε να καταγγείλει την «κακόβουλη συμπεριφορά» της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιφέρεια, απαιτώντας από μονοπώλια από τον Κόλπο, την Ευρώπη και από αλλού «να σταματήσουν τις μπίζνες» με τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης».
Προβληματισμό φαίνεται πως προκαλεί στη Ρωσία η διαφαινόμενη κινητικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο συριακό έδαφος, ιδιαίτερα των Κούρδων που συμμετέχουν δραστήρια στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), σε σχέση, μεταξύ άλλων, και με ένα σχέδιο για τη δημιουργία «τοπικών συμβουλίων». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα από κοινού με τον Ιρακινό ομόλογό του, αναφέρθηκε στη «νέα προσέγγιση των ΗΠΑ στη Συρία», με αφορμή τις πληροφορίες περί της συγκρότησης «τοπικών συμβουλίων στην κυρίαρχη Συρία». Απαίτησε «τίμιες απαντήσεις» από την Ουάσιγκτον.
Συμπερασματικά ο αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, κύρια στη Συρία, παγιώνεται καθώς το ξεκαθάρισμα στο έδαφος από τον ΙSSIS, από αντιμαχόμενες στην πραγματικότητα στρατιωτικές δυνάμεις, δημιουργεί ντε φάκτο περιοχές που ελέγχονται από αυτές. Ο νέος αυτός συσχετισμός θα καθορίσει και τους όρους που θα λυθεί τελικά το συριακό ζήτημα. Θα αποδοθούν οι περιοχές αυτές στη συριακή κυβέρνηση ή θα διαμορφωθεί μια κατάσταση διχοτόμησης της χώρας, εκβιάζοντας την απομάκρυνση του Άσαντ.
Παράλληλα «παιχνίδια» παίζει βασικά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στο Ιράκ και συγκεκριμένα σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα. Έχοντας εξασφαλίσει εδώ και χρόνια τον έλεγχο του ιρακινού Κουρδιστάν, μέσω της αμερικανόδουλης ηγετικής κλίκας του Μπαρζανί, χρησιμοποιεί το ζήτημα της ανεξαρτησίας του ως μοχλό που ασκεί πιέσεις τόσο στην κυβέρνηση της Βαγδάτης - που όσο οξύνεται το Κουρδικό, τόσο προσδένεται στην Ουάσιγκτον - όσο και στην Τουρκία και το Ιράν. Σε σχέση με αυτά, ο στόχος που προωθεί σ' αυτήν τη φάση η κυβέρνηση Τραμπ, είναι η ευθυγράμμιση όλων των ελεγχόμενων χωρών στην περιοχή ενάντια στο Ιράν, πράγμα που δεν φαίνεται εύκολο, ούτε και πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς υπεισέρχονται οι περιφερειακοί ανταγωνισμοί. Συνεπώς οι λαοί των πολύπαθων αυτών χωρών θα υφίστανται ακόμη τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου, και της γενικότερης ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας.
Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη