ΔΕΘ 2026: Στο τραπέζι μόνιμο ετήσιο επίδομα για δημοσίους υπαλλήλους; – Το σενάριο των 500 ευρώ

Κοινωνία 0

Μπαμπινιώτης: Στην ελληνική υπάρχουν 5 φωνήεντα και όχι 7

Μπαμπινιώτης
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης ξεκαθαρίζει ένα συχνό σημείο σύγχυσης σχετικά με τα φωνήεντα στην ελληνική γλώσσα, εξηγώντας ότι οι φθόγγοι και τα γράμματα δεν ταυτίζονται πάντα.

Στη νεοελληνική προφορά, όπως σημειώνει, υπάρχουν πέντε φωνηεντικοί ήχοι: α, ε, ι, ο, ου. Παρά τις παρανοήσεις που κυκλοφορούν συχνά στο διαδίκτυο, η ιδέα ότι η ελληνική έχει επτά φωνήεντα βασίζεται σε λάθος σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων ή στην ανάμειξη αρχαίας και νέας προφοράς.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Μπαμπινιώτης υπογραμμίζει ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει ουσιαστική δυσκολία, αλλά δείχνει πώς ένα απλό γραμματικό θέμα μπορεί να παρουσιαστεί στρεβλά ως πρόβλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επισημαίνει ακόμη ότι στο παρελθόν θα ήταν αδιανόητο κάποιοι να αγνοούν βασικές γραμματικές έννοιες ή να μην ανατρέχουν σε μια γραμματική για να ελέγξουν την ορθή χρήση των φωνηέντων.

Ο καθηγητής καταλήγει ότι η σύγχυση προκύπτει κυρίως από δύο παράγοντες: πρώτον, από τη σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων, δηλαδή της προφοράς με τη γραφή, και δεύτερον, από τη διαφορά φθόγγων ανάμεσα στην αρχαία και τη νέα ελληνική. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός “ψευδοπροβλήματος” γύρω από τα φωνήεντα που επανέρχεται περιοδικά στη δημόσια συζήτηση.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Αναπληρωτές: Η ατάκα Βούλτεψη για τις εγκυμοσύνες που προκάλεσε συζήτηση

Πανελλαδικές 2027: Αλλάζει ο χάρτης των Επιστημονικών Πεδίων – Οι σχολές που προστίθενται και οι νέες επιλογές

 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία