EKPAIDEYTIKOS
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Αν η διδασκαλία του «πλήρους λογοτεχνικού βιβλίου» αποτελέσει ανεξάρτητο μάθημα, ποια θα είναι η τύχη του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, το οποίο, με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, έχει τεθεί στο περιθώριο του Προγράμματος Σπουδών.

Tη μεγάλη ανησυχία της για το μέλλον του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, αλλά και της Λογοτεχνίας γενικότερα εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων καθώς με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, έχει τεθεί στο περιθώριο του Προγράμματος Σπουδών

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, μετά την αναγγελία του Υπουργού Παιδείας ότι θα ενταχθεί  «ένα πλήρες λογοτεχνικό βιβλίο» στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, χωρίς να είναι καταρχήν αντίθετη, θέτει υπόψη του Υπουργείου τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Εφόσον η διδασκαλία του «πλήρους λογοτεχνικού βιβλίου» ενταχθεί στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με ποιους τρόπους συνδέεται με τους σκοπούς και τους στόχους των Προγραμμάτων Σπουδών και τη δομή τους;
  2. Υπάρχει περίπτωση να αποτελέσει ανεξάρτητο μάθημα με κύριο στόχο τη φιλαναγνωσία;  Στην περίπτωση αυτή επισημαίνουμε ότι η φιλαναγνωσία δεν αφορά μόνο λογοτεχνικά κείμενα και δεν συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την απόλαυση, αλλά προϋποθέτει και τη γνώση.
  3. Αν ενταχθεί στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων κειμένων (παιδαγωγικά, αισθητικά, ιδεολογικά κ.λπ.) και τι είδους σχέση έχουν, αν έχουν, με τον ισχύοντα λογοτεχνικό κανόνα; Με άλλα λόγια, λαμβάνοντας υπόψη τον ισχύοντα λογοτεχνικό κανόνα, με ποια κριτήρια επιλογής προτείνονται τα συγκεκριμένα  λογοτεχνικά κείμενα τα οποία ανήκουν στο μεγαλύτερο ποσοστό στην ξένη λογοτεχνία; Χωρίς να είμαστε αντίθετοι, καταρχήν, στη διδασκαλία έργων της ξένης λογοτεχνίας, πιστεύουμε ότι η διδασκαλία τους θα πρέπει να συνδέεται δημιουργικά με τη διδασκαλία των νεοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων.  Π.χ. η συγκριτική ανάγνωση της Φόνισσας του Αλ. Παπαδιαμάντη με το Έγκλημα και Τιμωρία του Φ. Ντοστογιέφσκι.  Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι, παρά την αμφισβήτηση του λογοτεχνικού κανόνα από σημαντικούς θεωρητικούς της λογοτεχνίας, η κατάργησή του, η οποία επίσης έχει αμφισβητηθεί από άλλους εξίσου σημαντικούς θεωρητικούς, σημαίνει αναγκαστικά αλλαγή εκ θεμελίων των Προγραμμάτων Σπουδών.
  4. Αν αποτελέσει ανεξάρτητο μάθημα, ποια θα είναι η τύχη του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, το οποίο, με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, έχει τεθεί στο περιθώριο του Προγράμματος Σπουδών.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, εκπροσωπώντας τους φιλολόγους της χώρας, εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για το μέλλον του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, αλλά και της Λογοτεχνίας γενικότερα, και, αφού επεξεργαστεί τις προτάσεις του Υπουργείου, όταν αυτές κατατεθούν ολοκληρωμένα, θα καταθέσει τις επιστημονικές της απόψεις σχετικά με ένα μείζον ζήτημα το οποίο απασχολεί όλους τους φιλολόγους, τη θέση της Λογοτεχνίας στην εκπαίδευση.

 

Για το Δ.Σ.

    Η Πρόεδρος                                                     Η Γενική Γραμματέας

Μαρία Πεσκετζή                                                    Άννα Λάζου

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kapodistriako_0.jpg
Διεθνές Συνέδριο στο ΕΚΠΑ: Η ακτινογραφία της σύγχρονης πόλης και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα
ΕΚΠΑ: Ανοιχτή πρόσκληση σε διεθνές συνέδριο για τις κοινωνικές ανισότητες και τη στέγαση στη σύγχρονη πόλη
Διεθνές Συνέδριο στο ΕΚΠΑ: Η ακτινογραφία της σύγχρονης πόλης και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα