Για δεκαετίες, η συνήθεια πολλών να «σπάνε» τα δάχτυλά τους έχει συνοδευτεί από έναν κοινό – και επίμονο – μύθο: ότι μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται πως αποκαθιστούν την αλήθεια.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ρευματολόγος Kimme Hyrich από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξηγεί πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το χαρακτηριστικό «κρακ» που προκαλείται όταν ασκούμε πίεση στις αρθρώσεις των δαχτύλων, προκαλεί βλάβες.
«Η άρθρωση περιέχει μικρή ποσότητα υγρού. Όταν κάποιος “σπάει” τα δάχτυλά του, δημιουργείται προσωρινά μεγαλύτερος χώρος στην άρθρωση, μειώνεται η πίεση και σχηματίζονται φυσαλίδες αερίου. Το σκάσιμο αυτών των φυσαλίδων είναι ο ήχος που ακούμε», εξηγεί η ίδια.
Οστεοαρθρίτιδα: Πού οφείλεται και τι την πυροδοτεί
Η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα, εμφανίζεται με πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Αν και οι αιτίες δεν είναι πλήρως κατανοητές, φαίνεται ότι οι κληρονομικοί παράγοντες και τραυματισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο. «Ο τραυματισμός στην άρθρωση αυξάνει τον κίνδυνο. Αυτό ίσως εξηγεί και γιατί πολλοί φοβούνται ότι το “κρακ” μπορεί να έχει επιπτώσεις», σημειώνει η Hyrich.
Ωστόσο, οι επιστημονικές μελέτες που εξέτασαν την πρακτική αυτή, δεν διαπίστωσαν αυξημένα ποσοστά αρθρίτιδας σε άτομα που σπάνε συστηματικά τα δάχτυλά τους.
Μια ιστορία-απάντηση στον μύθο
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός Αμερικανού γιατρού, ο οποίος για 60 χρόνια έσπαγε επίτηδες μόνο τα δάχτυλα του ενός χεριού. Στο τέλος της… προσωπικής του μελέτης, τα χέρια του δεν εμφάνιζαν καμία διαφορά μεταξύ τους, ούτε σημάδια αρθρίτιδας.
Ποιοι κινδυνεύουν πραγματικά;
Όπως εξηγεί η Hyrich, οι αθλητικοί τραυματισμοί, όπως κατάγματα κοντά σε αρθρώσεις ή ρήξεις συνδέσμων, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, όσοι πάσχουν ήδη από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις, είναι πιο επιρρεπείς στη φθορά των αρθρώσεων.
Τι να κάνουμε για υγιείς αρθρώσεις;
Η πιο αποτελεσματική πρόληψη, σύμφωνα με τους ειδικούς, βασίζεται σε έναν δραστήριο και ισορροπημένο τρόπο ζωής. «Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος και μείνετε σωματικά δραστήριοι. Είναι οι καλύτερες άμυνες απέναντι στην αρθρίτιδα», συμβουλεύει η καθηγήτρια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ