Τι σημαίνει η λέξη
Ο "ηδύοσμος" είναι η λόγια ονομασία του γνωστού φυτού δυόσμος, που συναντάμε συχνά στη μαγειρική. Η λέξη προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά, συγκεκριμένα από το επίθετο "ἡδύς", που σημαίνει «γλυκός, ευχάριστος», και το ουσιαστικό "ὀσμή", δηλαδή «μυρωδιά». Ο συνδυασμός τους αποδίδει την έννοια της ευχάριστης οσμής, μιας μυρωδιάς που αναδύεται όταν τρίψουμε τα φύλλα του φυτού.
Η μυθολογική καταγωγή του φυτού
Ο ηδύοσμος συνδέεται και με έναν αρχαίο ελληνικό μύθο. Σύμφωνα με την παράδοση, η νύμφη Μίνθη ερωτεύτηκε τον θεό του Άδη και εκείνος ανταπέδωσε τα αισθήματα. Η Περσεφόνη, σύζυγος του Άδη, όταν έμαθε για τη σχέση αυτή, καταδίωξε και ποδοπάτησε τη Μίνθη, προσπαθώντας να την καταστρέψει. Όμως, η νύμφη μεταμορφώθηκε σε φυτό για να σωθεί. Από το κάθε πάτημα της Περσεφόνης, το φυτό άρχισε να αναδίδει ένα μεθυστικό άρωμα.
Έτσι, γεννήθηκε το φυτό μίνθη, από το οποίο προέρχεται και η μέντα (lat. mentha). Μία ποικιλία της, με ιδιαίτερα γλυκό και έντονο άρωμα, είναι ο ηδύοσμος, όπως ονομάστηκε στα αρχαία ελληνικά και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως δυόσμος στη σύγχρονη γλώσσα.
Η χρήση του στην αρχαιότητα
Στην αρχαιότητα, ο ηδύοσμος δεν χρησιμοποιούνταν μόνο ως μυρωδικό, αλλά είχε και συμβολική σημασία. Ήταν σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης και έπαιζε σημαντικό ρόλο σε τελετές θανάτου, καθώς και στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου προσέθεταν τον ηδύοσμο στον "κυκεώνα", ένα τελετουργικό ρόφημα που έπιναν οι μύστες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ