Η επιστήμη κάνει άλματα προς ένα μέλλον όπου η παρέμβαση στην υγεία θα γίνεται προτού εμφανιστούν συμπτώματα. Μία πρωτοποριακή μελέτη από το Stanford University ανοίγει τον δρόμο προς προσωποποιημένη προγνωστική ιατρική, μέσω της ανάλυσης της βιολογικής ηλικίας των οργάνων.
Η χρονολογική ηλικία δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτική της πραγματικής κατάστασης του σώματος. Η νέα μελέτη δείχνει πως τα όργανα του σώματος γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς, και αυτή η ασύμμετρη γήρανση μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την υγεία ενός ατόμου.
Η βιολογική ηλικία κάθε οργάνου μπορεί να λειτουργήσει ως προγνωστικός δείκτης εμφάνισης ασθενειών έως και μία δεκαετία πριν από τα πρώτα συμπτώματα.
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα εργαλείο που βασίζεται στην ανάλυση πρωτεϊνών του αίματος, επιτρέποντας την ακριβή εκτίμηση της ηλικίας 11 ζωτικών οργάνων, μεταξύ αυτών ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες και το ήπαρ.
Μέσω της μέτρησης 3.000 διαφορετικών πρωτεϊνών, ο αλγόριθμος του Stanford προσδιορίζει κατά πόσο ένα όργανο είναι βιολογικά γηραιότερο ή νεότερο από την ηλικία του ατόμου.
Ένας "γερασμένος εγκέφαλος" σημαίνει έως και 12 φορές αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ την επόμενη δεκαετία.
Ανάμεσα στα ευρήματα της μελέτης, ξεχωρίζει η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της βιολογικής ηλικίας του εγκεφάλου και της γενικής θνησιμότητας.
Η ύπαρξη γερασμένου εγκεφάλου συνδέεται με 182% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ενώ αντίθετα, ένας νεανικός εγκέφαλος μειώνει τον κίνδυνο κατά 40%.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 45.000 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως και 17 χρόνια. Οι επιστήμονες ανέλυσαν πρωτεϊνικά προφίλ και δημιούργησαν ένα μοναδικό αλγοριθμικό μοντέλο, το οποίο αποδίδει συγκεκριμένη βιολογική ηλικία σε κάθε όργανο.
Το 25% των συμμετεχόντων είχε πολλαπλά "βιολογικά ηλικιωμένα" όργανα, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Tony Wyss-Coray, τόνισε πως η νέα αυτή προσέγγιση μπορεί να φέρει ριζικές αλλαγές στην προληπτική ιατρική. Οι βιολογικές ηλικίες των οργάνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:
Έγκαιρη παρέμβαση πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Προσαρμογή θεραπειών με βάση τις ανάγκες κάθε ασθενούς
Αξιολόγηση φαρμάκων ως προς την ικανότητά τους να "νεώνουν" όργανα
Η σύγχρονη προσέγγιση της ιατρικής βασίζεται ακόμη σε αντιδραστική φροντίδα, δηλαδή παρέμβαση όταν ο ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα. Η μελέτη του Stanford δείχνει έναν άλλο δρόμο: τη μετάβαση από τη θεραπεία στην πρόληψη. Η παρακολούθηση της βιολογικής ηλικίας μπορεί να γίνει το "νέο θερμόμετρο" της υγείας μας, επιτρέποντας στους γιατρούς να παρεμβαίνουν εγκαίρως.
Αν και το εργαλείο βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, υπάρχουν σχέδια εμπορικής διάθεσης μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Οι επιστήμονες στοχεύουν σε μείωση του κόστους και επικέντρωση στα πιο κρίσιμα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και το ανοσοποιητικό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ