Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στα 7 άτομα στον πλανήτη αντιμετωπίζει κάποια μορφή αναπηρίας. Και, δυστυχώς, δεν πρόκειται μόνο για στατιστικά, αλλά για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, των οποίων η καθημερινότητα εξαρτάται άμεσα από τις επιλογές που κάνουμε εμείς: ως πολιτεία, ως κοινωνία, ως άτομα.
Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οφείλουμε να θυμόμαστε κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να ξεχνάμε: Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία και δεν ορίζει την αξία κανενός ανθρώπου. Η αναπηρία είναι μία διαφορετική εκδοχή της καθημερινότητας, η οποία βιώνεται περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τα μέσα που διαθέτει κάποιος και την αποδοχή που στην καθημερινότητά του απολαμβάνει. Και ο ρόλος της εκπαίδευσης στη χώρα μας θέλουμε να συμβάλλει καθοριστικά και σε αυτό: να διαμορφώνει πολίτες με ενσυναίσθηση, σεβασμό στη διαφορετικότητα και συνείδηση κοινωνικής ευθύνης.
Ας «αγκαλιάσουμε», λοιπόν, την αναπηρία όχι με οίκτο ή με βαθύ φιλανθρωπικό αίσθημα, αλλά με εκείνη την ποιότητα της ψυχής που εξασφαλίζει στην καθημερινότητα όλων μας ισότητα, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τι σημαίνει η λέξη «φανφάρα» και από πού προέρχεται
Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους η μισθοδοσία
Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο
Λεωνίδας Βουρλιώτης