Αρχικά, ο Φρίντε ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με καθαρά προσωπικά κίνητρα ήθελε να χτίσει ανοσία ώστε να προστατεύεται κατά την ενασχόλησή του με τα φίδια. Ωστόσο, με τον καιρό η προσπάθειά του πήρε διεθνείς διαστάσεις. «Απλώς έγινε τρόπος ζωής. Το έκανα όχι μόνο για μένα, αλλά για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά», ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC.
Το υπάρχον σύστημα παραγωγής αντιοφικών βασίζεται κυρίως σε ζώα κυρίως άλογα στα οποία χορηγούνται μικρές ποσότητες δηλητηρίου ώστε να παραχθούν τα κατάλληλα αντισώματα. Ωστόσο, αυτά τα σκευάσματα έχουν σοβαρό περιορισμό: είναι εξειδικευμένα για συγκεκριμένα είδη φιδιών, ενώ η ποικιλία των τοξινών είναι τεράστια, ακόμα και μεταξύ φιδιών του ίδιου είδους σε διαφορετικές περιοχές.
Αυτόν τον περιορισμό φιλοδοξεί να ξεπεράσει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Centivax. Όταν ο επικεφαλής της, Δρ Τζέικομπ Γκλάνβιλ, έμαθε για τον Φρίντε, πίστεψε ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα μπορεί να κρύβει κάτι ανεκτίμητο: αντισώματα με εξαιρετικά ευρύ φάσμα δράσης. Πήραν δείγματα από το αίμα του, χωρίς να απαιτηθεί νέα έκθεσή του σε δηλητήριο, και ξεκίνησαν την ανάλυση.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: εντοπίστηκαν δύο αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν δύο διαφορετικές κατηγορίες νευροτοξινών. Συνδυασμένα με ένα τρίτο φάρμακο που καλύπτει επιπλέον είδος τοξινών, το νέο «κοκτέιλ» δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα. Οι δοκιμές έδειξαν πλήρη προστασία απέναντι σε 13 από τα 19 πιο επικίνδυνα φίδια της οικογένειας των ελαπιδών, όπως κόμπρες και μάμπες, και μερική προστασία στα υπόλοιπα.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την πρόοδο αυτή χωρίς προηγούμενο. Παρότι η δημιουργία ενός ασφαλούς φαρμάκου για ανθρώπινη χρήση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι επιστήμονες θεωρούν πως η ερευνητική ομάδα έχει ανοίξει τον δρόμο για μια επαναστατική κατεύθυνση στην αντιμετώπιση των δηλητηριωδών δαγκωμάτων.
Ο καθηγητής Πίτερ Κουόνγκ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εξηγεί: «Ο Τιμ κατάφερε να “εκπαιδεύσει” το ανοσοποιητικό του να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει μια ευρεία γκάμα τοξινών. Είναι κάτι μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα».
Για τον ίδιο τον Φρίντε, το πιο σημαντικό είναι η συνεισφορά του. «Νιώθω καλά», λέει συγκινημένος. «Ξέρω ότι κάνω κάτι που μπορεί να σώσει ζωές. Και αυτό είναι που μετράει περισσότερο. Είμαι περήφανος».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ