Ο Carl Behnke, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ, έθεσε το ερώτημα: πόσο καθαρό είναι το μπουκάλι του; Για να το ελέγξει, έβαλε χαρτοπετσέτες μέσα στο μπουκάλι και, όταν τις έβγαλε, διαπίστωσε μια γλιστερή αίσθηση αποτέλεσμα συσσώρευσης βακτηρίων και όχι απλώς υγρασίας ή υπολειμμάτων νερού.
Στη συνέχεια, αποφάσισε να κάνει ένα μικρό πείραμα: ζήτησε από περαστικούς να του παραχωρήσουν τα μπουκάλια τους για μικροβιολογική ανάλυση. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. Περισσότεροι από τους μισούς παραδέχτηκαν πως μοιράζονται το μπουκάλι τους με άλλους, ενώ το 15% δεν το καθαρίζει ποτέ. Και όπως επιβεβαίωσαν οι μετρήσεις, τα μπουκάλια ήταν γεμάτα μικρόβια.
Από πού προέρχονται τα βακτήρια και πώς πολλαπλασιάζονται;
Αν και το νερό της βρύσης θεωρείται ασφαλές, όταν παραμένει μέσα σε μπουκάλι σε θερμοκρασία δωματίου, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Σύμφωνα με τη Δρ. Primrose Freestone, καθηγήτρια κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, μέσα σε μόλις μία ημέρα, ο αριθμός των βακτηρίων σε ένα μπουκάλι μπορεί να αυξηθεί από 75.000 σε πάνω από 1-2 εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό.
Τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το μπουκάλι σας καθαρό;
Ακολουθούν πέντε βασικές κινήσεις που προτείνουν οι ειδικοί:
1. Πλύσιμο σε καθημερινή βάση
Μην ξεχνάτε να πλένετε το μπουκάλι σας κάθε μέρα, όπως ακριβώς θα κάνατε με ένα ποτήρι. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και σαπούνι.
2. Χρησιμοποιήστε βουρτσάκι για το εσωτερικό
Τα μπουκάλια με στενό άνοιγμα είναι δύσκολο να καθαριστούν καλά μόνο με ξέβγαλμα. Ένα ειδικό βουρτσάκι για μπουκάλια είναι απαραίτητο για να φτάσετε στις εσωτερικές επιφάνειες.
3. Αποφύγετε τη θερμοκρασία δωματίου για ώρες
Μην αφήνετε το μπουκάλι γεμάτο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες. Προτιμήστε να το φυλάσσετε στο ψυγείο αν δεν το καταναλώνετε άμεσα.
4. Μην το μοιράζεστε με άλλους
Το να πίνει κι άλλος από το ίδιο μπουκάλι αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων και ιών. Κρατήστε το προσωπικό σας μπουκάλι... προσωπικό!
5. Καθαρίστε και το καπάκι
Το στόμιο και το καπάκι είναι τα σημεία που έρχονται πιο συχνά σε επαφή με το στόμα και τα χέρια – και άρα συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια. Φροντίστε να τα καθαρίζετε καλά και συχνά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ