πανας
Η νύμφη Σύριγγα και η κατασκευή της θρυλικής του φλογέρας

Ο μυστήριος και επιβλητικός Πάνας, ήταν ένας από τους θεούς, ο οποίος προκαλεί μέχρι και σήμερα περιέργεια σε αναγνώστες για να μάθουν τα κατορθώματά του.

Το όνομά του συνδέεται με διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με το γλέντι, το κρασί, τις Νύμφες, την ομορφιά της φύσης και φυσικά τον θεό Διόνυσο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Πάνας ήταν ο θεός των αγρών, των βουνών, των κοπαδιών και γεννήθηκε στα βουνά της Αρκαδίας. Πατέρας του ήταν ο Ερμής, ο αγγελιοφόρος μεταξύ των θεών και των ανθρώπων και η μητέρα του μία νύμφη, η Δρυόπη.

Γεννήθηκε μισός άνθρωπος και μισός «τράγος», το σώμα του ήταν γεμάτο χοντρές τρίχες, είχε ουρά, πόδια και κέρατα τράγου, γένι και μυτερά αυτιά. Λένε ότι η μητέρα του τρόμαξε όταν τον είδε και τον εγκατέλειψε.

Ο Ερμής όμως όταν είδε τη σκηνή, έτρεξε στο παιδί του, το πήρε αγκαλιά και το πήγε στον Όλυμπο, όπου οι θεοί το καλοδέχτηκαν.

Οι θεοί όταν τον είδαν χάρηκαν και γέλασαν πολύ με την παράξενη μορφή του και του έδωσαν το όνομα Παν, επειδή οι πάντες ευχαριστήθηκαν όταν τον είδαν. Περισσότερο από όλους τον συμπάθησε ο Διόνυσος, ο ενθουσιώδης θεός του κρασιού και του γλεντιού αλλά και της έμπνευσης.

Ο Πάνας όταν μεγάλωσε δεν θέλησε να μείνει στον Όλυμπο και επέστρεψε στα βουνά της Αρκαδίας.

Επειδή η Αρκαδία είχε πάρα πολλά αιγοπρόβατα λόγω της ορεινότητας του εδάφους για αυτό η κατσίκα ήταν έμβλημα του Πάνα, ο οποίος τριγυρνούσε όλη την ημέρα στα έλατα και όταν ήθελε να ξεκουραστεί και να μπερδέψει καμία Νύμφη κατέβαινε στο Νυμφασία πηγή και ξάπλωνε κάτω από τις βαλανιδιές.

Το Μαίναλο ήταν το κατ εξοχή ιερό βουνό του Πάνα , αλλά λατρευόταν και σε όλα τα Αρκαδικά βουνά  όπως την Κυλλήνη, το Λύκαιο και τον Ερύμανθο.

Ο έρωτάς του με την Σύριγγα

πανας συριγγα

Ο Πάνας ήταν ευρέως γνωστός για την αγάπη του προς τις νύμφες, αλλά και το γλέντι και τον χορό. Μία μέρα, όμως έβαλε στο μάτι τη νύμφη Σύριγγα και την κάλεσε να κοιμηθεί μαζί του, εκείνη το έβαλε στα πόδια και ο Πάνας με την σειρά του την κυνήγησε.

Η όμορφη νύμφη έφτασε στον ποταμό Λάδωνα τον οποίον όμως δεν μπορούσε να περάσει και για να αποφύγει τον θεό, ζήτησε από τις νύμφες του ποταμού, αλλά και τον ίδιο τον Λάδωνα να την σώσει.

Ο Λάδωνας τότε την μεταμόρφωσε σε καλαμιά και ο Πάνας αισθάνθηκε πολύ απογοητευμένος. Τότε άκουσε την ανάσα του που πέρασε από το κούφιο καλάμι και γοητεύτηκε από τον ήχο.

Έτσι ο Πάνας έκοψε καλάμια, τα ένωσε και έκανε το δικό του μουσικό όργανο, την Σύριγγα, που μάγευε με τους ξεχωριστούς ήχους της. Από εκείνη την ημέρα και έπειτα ο Πάνας περνούσε την ώρα του με περιπλανήσεις στην άγρια φύση, παίζοντας μελωδίες με τη φλογέρα του, προσέχοντας τους βοσκούς και τα κοπάδια τους και αναζητώντας ερωτικές απολαύσεις.

Η μουσική του ικανότητα

πανας

Η μουσική του ικανότητα στο παίξιμο του πνευστού ήταν τέτοια που τόλμησε να προκαλέσει τον Απόλλωνα σε αγώνα.

Ο Απόλλωνας κατέφθασε με τη χρυσή του λύρα στο χέρι, αλλά πρώτος ο Πάνας άρχισε να παίζει και στις βουνοπλαγιές αντιλαλούσαν οι γλυκές μελωδίες από τη φλογέρα του.

Μόλις τελείωσε το τραγούδι του, ήρθε η σειρά του Απόλλωνα, οι νότες που έβγαιναν από τη λύρα του, μάγεψαν όσους άκουγαν το τραγούδι. Μόλις τελείωσε όλοι τον δόξασαν.

Ο Πάνας νικήθηκε, λυπημένος καθώς ήταν, χώθηκε ακόμα πιο βαθιά στα λαγκάδια, όπου ηχούσαν οι μελαγχολικές μελωδίες του την αγαπημένη του σύριγγα.

Η λέξη πανικός

Η λέξη πανικός προέρχεται από το όνομα του θεού Πάνα. Ο ξαφνικός, συχνά ανεξήγητος φόβος που ωθεί τα κοπάδια σε φυγή αποδιδόταν στον Πάνα που περιπλανιόταν ανάμεσά τους και έμεινε γνωστός ως «πανικός»

Μάλιστα, λένε ότι στη μάχη του Μαραθώνα βοήθησε τους Αθηναίους εναντίον των Περσών, φωνάζοντας ανάμεσά τους δυνατά παν παν, με σκοπό να αποκτήσουν πανικό οι εχθροί και να νικήσουν οι Αθηναίοι.

Οι Αθηναίοι προς τιμήν του αφιέρωσαν ιερό σπήλαιο στον βράχο της Ακρόπολης, το Σπήλαιο του Πανός.

σπηλαιο πανος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα