νύμφες
Τα μαγικά αυτά πλάσματα είχαν σημαντικό ρόλο για τη φύση

Οι Νύμφες στην αρχαιότητα και την μυθολογία ήταν πολύ σημαντικές και είχαν καθοριστικό ρόλο σε γεγονότα. Αν και δεν αναφέρονται πολλά πράγματα για αυτές, εκείνες υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα και συνυπήρχαν με θεούς και ανθρώπους.

Η λέξη νύμφη σχετίζεται στα ελληνικά με τη λέξη νύψη – αυτή που είναι καλυμμένη με πέπλο, κατά συνέπεια νεαρή κοπέλα σε ηλικία γάμου.

Οι Νύμφες ήταν πανέμορφες νέες γυναίκες με θεϊκή καταγωγή, που ζούσαν στη φύση και συνόδευαν την Άρτεμης στις περιπέτειές της. Επιπλέον χόρευαν και τραγουδούσαν με τον Πάνα, ενώ τραγουδούσαν για τους θεούς στον Όλυμπο και ιδιαίτερα τον πατέρα του Πάνα, τον Ερμή.

Πολλές φορές χόρευαν μαζί τους η Αφροδίτη και ο Απόλλωνας, ενώ οι ίδιες δεν ήταν αποκλειστικά θεοί, αλλά κάτι ενδιάμεσο, γιατί δεν ήταν αθάνατες, αλλά ζούσε πολύ και τρέφονταν με αμβροσία.

Που τις συναντάμε

Οι νύμφες βρισκόντουσαν, όπου υπήρχε φύση και ιδιαίτερα γλυκό νερό, ιδιαίτερα κοντά σε ποτάμια, πηγές και μέσα στα βουνά με τους καταρράκτες. Πάντα συνόδευαν το νερό, τονίζοντας έτσι τη σημασία που είχε για τη ζωή.

Μέσω λοιπόν της μεγάλης δύναμη που είχε το νερό οι Νύμφες εξαπλώθηκαν στα βουνά και στα δάση και συνδέθηκαν με τη βλάστηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται κόρες του Ωκεανού ή άλλων ποταμών.

Κάθε περιοχή στην Ελλάδα, είχε και τα δικά της ποτάμια, οπότε και τις δικές του Νύμφες, πχ ο ποταμός Πηνειός ήταν ο πατέρας των Νυμφών (των πηγών) της Θεσσαλίας. και ο ποταμός Ξάνθος ήταν ο γεννήτορας των Νυμφών αντίστοιχα της Τροίας.

νύμφες

Τα είδη των Νυμφών

Οι Νύμφες, πέρα το γεγονός ότι αποτελούσαν όλες αδερφές μεταξύ τους χωρίζοντας σε κατηγορίες.

Ναϊάδες: Αποτελούσαν τις Νύμφες των ποταμών, των πηγών και των κρηνών, ενώ ήταν οι πιο γνωστές.

Ορεστιάδες: Ήταν οι Νύμφες που κατοικούσαν στα βουνά, εκεί όπου υπήρχαν πηγές.

Δρυάδες ή Αμαδρυάδες: Ήταν οι Νύμφες των μοναχικών δέντρων και των λιβαδιών, που κατοικούσαν μέσα σε σπηλιές, κάτω από την επιφάνεια των ποταμών. Μέσα στις σπηλιές τους απολάμβαναν τις χαρές του έρωτα με τον Ερμή ή τους Σιληνούς.

Πλειάδες: Νύμφες που ανήκαν στην ακολουθία της θεάς Άρτεμης. Ήταν κόρες του Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης.

Νηρηίδες: Νύμφες που λατρεύονταν ως θεές της ήρεμης θάλασσας, φιλικές προς τους ανθρώπους κατά την ελληνική μυθολογία, που προσωποποιούσαν τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά της θάλασσας. Ήταν κόρες του Νηρέα και της  Ωκεανίδας Δωρίδας και εξ αυτής εγγονές του Τιτάνα Ωκεανού.

νύμφες

Η λαϊκή παράδοση

Οι Νύμφες, πέρα από την μυθολογία είχαν επικρατήσει και στη λαϊκή παράδοση μέχρι σήμερα και είναι γνωστές με τον όρο «νεράιδες». Οι νεράιδες ζουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, που υπάρχει όμορφη φύση και γλυκό νερό, για αυτό συναντάμε μέρη που ονομάζονται νεραϊδοσπηλιές και νεραϊδόβρυσες.

Θεωρείται πάντοτε επικίνδυνο να τις συναντήσει κανείς, αφού υπάρχουν ακόμη οι μύθοι για τους «νεραϊδοπαρμένους», όπως ήταν ο Ύλας στην αρχαιότητα. Μόνο οι σαββατογεννημένοι και οι «αλαφροΐσκιωτοι» μπορούν να τις αντιλαμβάνονται και να τις βλέπουν να χορεύουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΡΔΑΜΟ
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση κάποιου, ο οποίος , όταν αναφέρεται στην θεραπεία ενός ασθενούς από μία πάθηση λέει τη φράση «αυτός καρδάμωσε» - Ενα...
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
naksos.jpg
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
«Τα λευκά μάρμαρα, οι αρχαίοι ναοί και οι γιγαντιαίοι Κούροι είναι "μάρτυρες" της πλούσιας μακραίωνης ιστορίας του μυθικού νησιού»
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
33-your-childs-teacher-happy-kids-classroom.jpg
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο
Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο