καταρρακτης
Κρυμμένοι μέσα στα δάση, βρίσκονται τα πιο όμορφα τοπία με καταρράκτες στην Ελλάδα

Συχνά, στη μυθολογία αναφέρονται μαγικά τοπία και εκθαμβωτικοί καταρράκτες, όπου κρυβόντουσαν οι νύμφες και ήταν το σπίτι για πολλά μυθολογικά πλάσματα.

Η Ελλάδα, σήμερα αποτελείται από πολλούς καταρράκτες, που βρίσκονται «κρυμμένοι» σε διάφορα σημεία της χώρας και αποτελούν ξεχωριστούς χώρους αναψυχής, πεζοπορίες ακόμα και κατασκήνωσης.

Πελοπόννησος, Νέδα – Το θηλυκό ποτάμι

Η Νέδα, είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας και βρίσκεται μέσα σε πλούσια βλάστηση και γεφυράκια. Για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να πεζοπορήσει αρκετά καθώς η διάσχιση του φαραγγιού της συνήθως είναι διήμερη, απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και γίνεται με συνοδούς.

Μπορεί όμως κάποιος να απολαύσει ένα τμήμα της, το ωραιότερο, πολύ πιο εύκολα: Κατεβείτε από το χωριό Φιγαλία έως το πετρογέφυρο, περπατήστε δυτικά για 15 λεπτά και σταδιακά θα φτάσετε στους δύο καταρράκτες και στις λίμνες τους, μέσα από ξύλινα γεφυράκια και εύκολο μονοπάτι. Η θέα είναι μαγευτική και τα νερά καλύτερα.

νεδα

Όλυμπος, καταρράκτης Ορλιάς - Το βάπτισμα των θεών

Ο Όλυμπος δεν περιορίζεται στις ψηλές κορυφές και τα αλπικά οροπέδια. Στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, κατάφυτα φαράγγια και τρεχούμενα νερά δημιουργούν εξίσου γοητευτικά σκηνικά, προσβάσιμα σε περισσότερους επισκέπτες.

Το ρέμα του Ορλιά, στην περιοχή του χωριού Βροντού, σχηματίζει απίθανους καταρράκτες και βάθρες για κολύμπι. Έως τον πρώτο καταρράκτη θα χρειαστεί να περπατήσετε μόνο 10 λεπτά από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ αν θέλετε κάτι πιο εντυπωσιακό, συνεχίστε την πορεία σας δίπλα στη ρεματιά για μία ώρα έως τον Κόκκινο Βράχο με τον μεγάλο καταρράκτη.

Εκεί θα βουτήξετε στα παγωμένα νερά στο βουνό των θεών.

ορλιας

Τζουμέρκα, Θεοδώριανα

Στο χωριό Θεοδώριανα στα Τζουμέρκα τα νερά τρέχουν από παντού, ακόμη και από τα τσιμεντένια στηθαία του δρόμου. Αναβλύζουν από τις περισσότερες από 50 πηγές που υπάρχουν στα γύρω βουνά και μπορείτε να πιείτε άφοβα από όπου θέλετε.

Σε αυτά τα νερά, τα οποία εμφιαλώνονται με την επωνυμία Κωστηλάτα, μπορείτε να κολυμπήσετε σε δύο σημεία. Οι περίφημοι καταρράκτες της Σούδας (15 λεπτά περπάτημα από το τέλος του χωριού) κυλούν ορμητικοί από ύψος 25 μέτρων ακόμη και το καλοκαίρι.

Δεν σχηματίζεται μεγάλη βάθρα θα έχετε ωστόσο την ευκαιρία να απολαύσετε ένα ιδιότυπο ντους. Στην αντίθετη κατεύθυνση, λίγο πριν από την είσοδο του χωριού, το μονοπάτι που οδηγεί στο ρέμα του Μάρκου (Mαρκς το λένε οι ντόπιοι) απαιτεί 40λεπτη πεζοπορία καταλήγει σε αλλεπάλληλες λιμνούλες όπου μπορείτε να περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας στη δροσιά κάνοντας απολαυστικές βουτιές.

τζουμερκα

Ζαγόρι, Ηλιοχώρι – «Λίμνη της κραυγής»

Στην περιοχή του Ζαγορίου, στην Ήπειρο, κάτω από το χωριό Ηλιοχώρι ακολουθήστε τις πινακίδες προς τους καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα με τα καταπράσινα νερά.

Η ονομασία είναι σλάβικη και σημαίνει «λίμνη της κραυγής», από την κραυγή που έβγαλε -σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο- μια αυτόχειρας που έπεσε εκεί. Εκεί υπάρχουν τρεις βάθρες, και αντίστοιχα τρεις καταρράκτες, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 20 μέτρα.

Στον χώρο έχει διαμορφωθεί ξύλινη εξέδρα για εύκολη πρόσβαση, θα βρείτε παγκάκια του πικνίκ και σωσίβια. Για να φτάσετε, θα κατηφορίσετε για περίπου 30 λεπτά, ένα πλακόστρωτο μονοπάτι. Η επιστροφή ωστόσο, είναι αρκετά πιο δύσκολη λόγω της απότομης κλίσης.

μπαλντα ντι στριγκα

Πήλιο, Καράβωμα – Το βουνό των Κενταύρων

Το μυθικό βουνό των Κενταύρων το καλοκαίρι είναι πολύ δημοφιλές χάρη στις παραλίες του που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος. Την ίδια στιγμή στα ορεινά, μέσα στα πυκνά δάση, οι γνώστες της περιοχής απολαμβάνουν τη φύση και την ησυχία, μακριά από την πολυκοσμία.

Ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια ξεκινά από το χωριό Χάνια και καταλήγει έπειτα από εννέα χιλιόμετρα στο χωριό Μακρυράχη, περνώντας από τρεις τοποθεσίες με καταρράκτες και βάθρες για κολύμπι – οι ντόπιοι τις λένε «γκιόλες».

Αν όμως δεν θέλετε να περπατήσετε τόσο, μπορείτε να προσεγγίσετε τις βάθρες στην περιοχή Καράβωμα, από τον χωματόδρομο κοντά στη διασταύρωση Ζαγοράς – Μακρυράχης.

Θα χρειαστεί να περπατήσετε μόλις 15 λεπτά μέσα στις μηλιές, για τις οποίες φημίζεται η περιοχή, μέχρι τη μεγάλη λίμνη. Κρεμάστε την αιώρα σας στα δέντρα και απολαύστε το απίθανο σκηνικό.

πηλιο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο