Τραγική επίπτωση στις διαγνώσεις και τις θεραπείες καρκίνου, έφερε η πανδημία του κορονοϊού, με ένα εκατομμύριο μη διαγνωσμένους ασθενείς να καταγράφει η Ευρώπη.
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου στην ομιλία της στο συνέδριο του «Economist» με θέμα «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στον μετά-covid κόσμο» που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στους ογκολογικούς ασθενείς, με τη διακοπή των διαγνώσεων και θεραπειών του καρκίνου.
Η επίτροπος μίλησε για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της ΕΕ το οποίο παρουσιάστηκε μέσα στην πανδημία. Έδωσε βάρος σε βασικές αρχές της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως η συμπερίληψη, η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, η ολοκληρωμένη προσέγγιση για κάθε στάδιο της ασθένειας, η έρευνα και καινοτομία, η ψηφιοποίηση, η εξατομικευμένη ιατρική, η δράση για μείωση των ανισοτήτων και η αποτελεσματικότητα, με χρονοδιαγράμματα και ορόσημα. Αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλίες στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει η ΕΕ την επόμενη περίοδο και τόνισε ότι στόχος είναι, μέσω και της διακρατικής συνεργασίας, να μειωθούν οι σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα και μεταξύ κοινωνικο-οικονομικών ομάδων όσον αφορά τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.
Η Σ. Κυριακίδου, κατά την έναρξη της ομιλίας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΕΕ για την υποστήριξη και φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε και στην παρακαταθήκη από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την πανδημία της covid-19.
«Ο καρκίνος πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κάθε χώρας»
Στα μεγάλα βήματα που έκανε η επιστήμη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας της η εκπρόσωπος του Economist Impact και επικεφαλής του The Vaccine Ecosystem Initiative, Mary Bussell. Επεσήμανε ότι την τελευταία δεκαετία τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο παρουσίασαν κάποια βελτίωση, ωστόσο, όπως τόνισε, τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώθηκαν διακοπές σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, με συνέπειες όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση και την έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπεία.
Ο καρκίνος πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κάθε χώρας, επεσήμανε. Ανέφερε ότι στην Ευρώπη ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θνησιμότητας και ευθύνεται για το 26% όλων των θανάτων. Η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και η αυστηρότερη καταπολέμηση του καπνίσματος μπορούν να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των προσπαθειών πρόληψης του καρκίνου, τόνισε.
Η εκπρόσωπος του Economist Impact εστίασε στην τεχνολογία mRNA και τον ρόλο των εμβολίων. Αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα θεραπειών για τον καρκίνο και τις σχετικές οικονομικές προκλήσεις, ιδίως μετά την κρίση της πανδημίας. Τέλος, έδωσε έμφαση σε ορισμένες βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του καρκίνου στη μεταπανδημική περίοδο, όπως την αναγνώριση του καρκίνου ως προτεραιότητας για ολόκληρη την Ευρώπη και μέσω των εθνικών σχεδίων ελέγχου, βελτίωση της πρόληψης, εστίαση στην έγκαιρη διάγνωση, εξασφάλιση του ότι οι άνθρωποι με καρκίνο ακούγονται από τους υπευθύνους, δημιουργία και εφαρμογή συστημάτων για βιώσιμη και ισότιμη πρόσβαση στις καινοτομίες και αποστιγματισμός των ασθενών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη