Thumbnail
Οι πιο συνήθεις τύποι πονοκεφάλου είναι τρεις: πονοκέφαλος τάσης, ημικρανία και αθροιστικός πονοκέφαλος.

Σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει ταλαιπωρείται συχνότερα ή πιο σπάνια από πονοκεφάλους. Αλλά δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι το ίδιο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν 150 ξεχωριστές διαγνωστικά περιπτώσεις πονοκεφάλων, όπου στην κάθε περίπτωση ισχύουν και διαφορετικά πράγματα. Προφανώς όλες οι κατηγορίες μοιάζουν σαν να είναι... μία, σε όλους εμάς που δεν είμαστε γιατροί, αλλά η διάγνωση ενός πονοκεφάλου δεν είναι τόσο απλό όσο μας φαίνεται εμάς.
 
Οι πιο συνήθεις τύποι πονοκεφάλου είναι τρεις: πονοκέφαλος τάσης, ημικρανία και αθροιστικός πονοκέφαλος.
 
Πονοκέφαλος τάσης
 
Είναι γνωστός και ως χρόνιος ημερήσιος πονοκέφαλος ή χρόνιος μη-προοδευτικός πονοκέφαλος. Ο πονοκέφαλος τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου στους ενήλικες και τους εφήβους. Προκαλείται από την σύσπαση των μυών, έχει ήπια έως μέτρια ένταση πόνου και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι ο πόνος “έρχεται και φεύγει” σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.
 
Ημικρανία
 
Τα ακριβή αίτια της ημικρανίας είναι άγνωστα. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι διάφορα ερεθίσματα προκαλούν μια ανώμαλη δραστηριότητα στον εγκέφαλο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του. Αυτό ονομάζεται η νευραγγειακή θεωρία. Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης ρόλο στις ημικρανίες και υπάρχουν κάποιες μορφές ημικρανίας που σχετίζονται με κληρονομικές ανωμαλίες σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Ο πόνος από την ημικρανία μπορεί να είναι από μέτριος έως ισχυρός και συχνά περιγράφεται ως “σουβλιές” πόνου. Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις ώρες έως και τρεις ημέρες και συνήθως συμβαίνουν μία έως τέσσερις φορές ανά μήνα. Οι ημικρανίες συνδέονται και με άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, τον ήχο, ή τις οσμές, ναυτία, εμετό, απώλεια της όρεξης και στομαχικές διαταραχές ή κοιλιακό άλγος.
 
Αθροιστικός πονοκέφαλος 
 
Είναι ο λιγότερο συχνός, αλλά ταυτόχρονα και ο πιο ισχυρός τύπος πονοκεφάλου. Ο πόνος της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι πολύ δυνατός και μπορεί να περιγραφεί και με ένα κάψιμο ή τρύπημα που πάλλεται, ή είναι σταθερό. Ο πόνος είναι τόσο σοβαρός, ώστε οι περισσότεροι που υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους (ή πονοκεφάλους συμπλέγματος όπως επίσης ονομάζονται) δεν μπορούν καν να κάτσουν σε ένα μέρος και συχνά βαδίζουν χωρίς σκοπό όσο διαρκεί ο πόνος. Ο πόνος βρίσκεται συνήθως πίσω από το ένα μάτι ή στην γενικότερη περιοχή των ματιών, χωρίς να αλλάζει τις πλευρές. Ο όρος “αθροιστική κεφαλαλγία” αναφέρεται σε πονοκεφάλους που έχουν μια χαρακτηριστική “ομαδική επίθεση”. Συμβαίνουν μία έως τρεις φορές ανά ημέρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξαρσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως τρεις μήνες. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να εξαφανιστούν πλήρως για μήνες ή και χρόνια και στην συνέχεια να επανέλθουν.

iatropedia.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητες επί χουντας
Δικτατορία και Σχολείο: Οι αποκαλύψεις ενός σχολικού αρχείου
Η παρούσα διπλωματική εργασία προσεγγίζει την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) στη χώρα μας αξιοποιώντας το σχολικό αρχείο. Ειδικότερα επιχειρεί να...
Δικτατορία και Σχολείο: Οι αποκαλύψεις ενός σχολικού αρχείου
συνελευση φοιτητεσ
ΑΕΙ: Τι προτείνουν πανεπιστημιακοί για τους φοιτητές - Και «έξυπνη κάρτα» για σίτιση-στέγαση
Ζητούν και προκήρυξη θέσεων μονίμων στελεχών στα Κέντρα Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
ΑΕΙ: Τι προτείνουν πανεπιστημιακοί για τους φοιτητές - Και «έξυπνη κάρτα» για σίτιση-στέγαση