Thumbnail
Το σύστημα δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ

Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πότε θα πεθάνουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε ένα νοσοκομείο, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Χάρη στους «αλγορίθμους μάθησης με νευρωνικά δίκτυα» οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιαμπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που αναλύει τεράστιους όγκους ιατρικών δεδομένων από τα νοσοκομεία και προβλέπει την πιθανότητα ενός ασθενούς να πεθάνει, από οποιαδήποτε αιτία, σε διάστημα από τρεις ως δώδεκα μήνες.

Η πρόβλεψη του τραγικού γεγονότος του θανάτου από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι μια επιτυχία για τους επιστήμονες, ωστόσο η «ψυχρή» πρακτική διαχείρισης ενός τόσο δυσάρεστου δεδομένου, ενδεχομένως να μην αρμόζει σε περιπτώσεις όπου η θλίψη, λόγω της ανθρώπινης απώλειας, παραμένει αξιότερη αναφοράς έναντι οποιασδήποτε καινοτομίας. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια πρόβλεψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους συγγενής του ασθενούς (ίσως και τον ίδιο) να προετοιμαστούν καλύτερα απέναντι στον επερχόμενο θάνατο.

Συνήθως, οι γιατροί εμφανίζουν μια πιο «αισιόδοξη εικόνα» για την κατάσταση των ασθενών, και ως εκ τούτου αποφεύγουν τις δύσκολες συζητήσεις που αφορούν τον θάνατο. Αυτό, μεταξύ άλλων, έχει ως συνέπεια αρκετοί ασθενείς να υποβάλλονται σε περιττές, ακριβές και επιθετικές θεραπείες λίγο πριν πεθάνουν. Οι υπεύθυνοι για την επινόηση και λειτουργία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει τις πιθανές ημερομηνίες θανάτου υποστηρίζουν ότι, μια τέτοια πρόβλεψη θα βοηθούσε συγγενείς, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό να αποδεχθούν καλύτερα ένα μη αναστρέψιμο γεγονός και να δώσουν έμφαση στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών για τις τελευταίες ημέρες ενός ανθρώπου, αντί να προσπαθούν (μάταια) να του σώσουν τη ζωή.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (το 80% αυτών) όταν γνωρίζουν ότι θα πεθάνουν, προτιμούν να περάσουν τις τελευταίες ημέρες τους στο σπίτι και όχι σε κάποιο νοσοκομείο. Ωστόσο, από τις ίδιες έρευνες προκύπτει ότι, παρά την επιθυμία τους, οι ετοιμοθάνατοι ασθενείς (σε ποσοστό 60%) αφήνουν τελικά την τελευταία τους πνοή σε κάποιο θάλαμο νοσοκομείου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι ίδιοι οι ερευνητές που δημιούργησαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης παραδέχονται ότι, αδυνατούν να εξηγήσουν ακριβώς τον μηχανισμό μέσω του οποίου αυτό καταλήγει σε συγκεκριμένες «αποφάσεις» (αναφορικά με το αν και πότε ένας ασθενής πρόκειται να πεθάνει). Ερώτημα παραμένει ακόμη και το τι γίνεται σε περίπτωση που το σύστημα κάνει λάθος πρόβλεψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

athlimata
Ποιο είναι το κατάλληλο άθλημα για κάθε ηλικία παιδιού;
Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και τις προσωπικές του κλίσεις. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η επίτευξη αθλητικών διακρίσεων,...
Ποιο είναι το κατάλληλο άθλημα για κάθε ηλικία παιδιού;
νερό πριν τον υπνο.jpg
Τι κερδίζει το σώμα μας όταν πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα
Οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε περίπου δύο λίτρα νερό καθημερινά, καθώς αυτή η ποσότητα εξασφαλίζει την απαραίτητη ενυδάτωση για τη σωστή...
Τι κερδίζει το σώμα μας όταν πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα
φουρνος
Οικολογικές λύσεις για λαμπερή κουζίνα
Για να διατηρείται καθαρός και υγιεινός ο φούρνος, χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα πιο βαθύ και σχολαστικό καθάρισμα. Αντί να καταφύγετε...
Οικολογικές λύσεις για λαμπερή κουζίνα