Thumbnail
Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής(Περιστέρι)

Ανακοίνωση για τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σχετικά με τα θέματα στις Γενικές Εξετάσεις, εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση όσον αφορά στο βαθμό δυσκολίας πολλών θεμάτων, το πλήθος τους (δυσανάλογα μεγάλο για 3-ωρο διαγώνισμα σε πολλά μαθήματα) αλλά και γενικότερα στο χαρακτήρα των θεμάτων.

Είναι γνωστό ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι η κορυφή μιας εξεταστικοκεντρικής πυραμίδας με κορμό και βάση τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερα τη Λυκειακή βαθμίδα. Όλα θυσιάζονται στο βωμό των εξετάσεων, με αποτέλεσμα την ολοένα πιο ταξική και κοινωνικά άδικη επιλογή και τον αποκλεισμό των "αδύναμων" από τις σπουδές. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η «εξειδικευμένη τεχνική» και αποσπασματική επιφανειακή γνώση που οδηγεί στην απόλυτη «φροντιστηριοποίηση» της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, τα θέματα γίνονται προκλητικά δύσκολα και πολλά, με διαφαινόμενο στόχο να δοθεί μήνυμα στην ελληνική κοινωνία "να μαζέψει τα παιδιά της" γιατί "δεν κάνουν όλοι για ανώτερες και ανώτατες σχολές". Η αλήθεια είναι ότι, συνειδητά ή ασυνείδητα, η κοινωνία αρνείται να εμπεδώσει το μήνυμα... Κι αυτό "κάνει" τα θέματα όλα και πιο δύσκολα, όλο και πιο βάρβαρα για την ψυχολογία των εφήβων που διαγωνίζονται. Γιατί για διαγωνισμό πρόκειται, βεβαίως, και σχεδόν κανένα ρόλο δεν παίζει η τελική βαθμολογία, αφού η κατάταξη θα είναι περίπου ίδια. Αντί για βάση το 18 στην Ιατρική π.χ. μπορεί να είναι το 17 ή το 16,5, αλλά χοντρικά οι ίδιοι θα μπούν στις "καλές" και στις "μέτριες" σχολές.

Αξίζει, επίσης, να σχολιάσουμε ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ερωτηματικά προκαλεί η συγκρότηση και η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής των εξετάσεων. Η συνολική της στάση δείχνει να χλευάζει  το μαχόμενο εκπαιδευτικό κόσμο, ακυρώνει τη λειτουργία του Δημόσιου σχολείου (ειδικά στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου), περιφρονεί τις ανάγκες και τις αγωνίες γονιών και μαθητών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ηττημένοι ήταν οι ανούσια ξεζουμισμένοι μαθητές μας και οι οικονομικά εξαντλημένοι γονείς τους, νικητές το σύστημα του «ταξικού φιλτραρίσματος», η παραπαιδεία και τα ιδιωτικά συμφέροντα που στέκονται απέναντι στο δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Πιστοί στο όραμα της πραγματικά δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, δηλώνουμε ότι είναι επιτακτικότερο από ποτέ να αγωνιστούμε για να γίνει πραγματικότητα το ιστορικό αίτημα για 12χρονο Υποχρεωτικό Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
mathimatika
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ
Ο λόγος για το Photomath, μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επιλύσει μαθηματικά προβλήματα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο...
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ