Ερώτηση στη Βουλή για τα εργασιακά προβλήματα των εκπαιδευτικών στην ΠΕ και ΔΕ
Ερώτηση του ΚΚΕ για το ωράριο των εκπαιδευτικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Εργασιακά προβλήματα εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το ν. 4152/2013 αυξήθηκε κατά 2 ώρες και έφτασε στις 23 ώρες την εβδομάδα, από 21 ώρες. Την ίδια στιγμή το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ξεκινά από 24 ώρες ενώ οι νηπιαγωγοί δεν έχουν κατοχυρωμένο διδακτικό ωράριο και εργάζονται ανελλιπώς όσο διαρκεί η λειτουργία του νηπιαγωγείου.

Είναι πασιφανές ότι ο εκπαιδευτικός δεν εργάζεται στο σχολείο και στην τάξη μόνο κατά την διάρκεια του διδακτικού του ωραρίου. Υπάρχει πληθώρα εξωδιδακτικών εργασιών στο σχολείο (πχ. γραμματειακή υποστήριξη), που πραγματοποιούνται χωρίς καμία υποστήριξη από μόνιμο διοικητικό προσωπικό.  Ταυτόχρονα η εργασία του εκπαιδευτικού συνεχίζεται και μετά το τέλος του εργασιακού του ωραρίου, αφού χρειάζεται να προετοιμάσει τις παιδαγωγικές του παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα, να σχεδιάσει και να προγραμματίσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη διδακτέα ύλη, να οργανώσει το μάθημα του με τέτοιο τρόπο με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών του, να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο επιστημονικό του αντικείμενο.

Όλο αυτό το έργο δυσχεραίνεται τόσο με τα πολυπληθή τμήματα που παραμένουν από 25 ως 28 μαθητές, όσο και με το φόρτο εργασίας που προκύπτει από την αύξηση του ωαρίου, υποβαθμίζοντας έτσι συνολικά τη ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται στη παιδιά όλης της χώρας.

Την ίδια ώρα, αποτελεί πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών και του συνδικαλιστικού κινήματος, η εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αυτό των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών.

Επιπρόσθετα με το νόμο 4186/2013 (άρθρο 36, παρ. 20) και την εγκύκλιο 48380/Δ1/31-03-2014 το Υπουργείο Παιδείας καθόρισε την προθεσμία αιτήσεων παραιτήσεων για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου. Με το προηγούμενο καθεστώς οι αιτήσεις κατατίθεντο το 1ο 10ήμερο του Ιούλη και γίνονταν αποδεκτές με αυτοδίκαιη λύση της υπαλληλικής σχέσης τον Αύγουστο.

Η εγκύκλιος αυτή δημιουργεί πολλαπλές αδικίες στους εκπαιδευτικούς. Χάνουν για 2 μήνες, έναν ολόκληρο συντάξιμο χρόνο, αφού οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν διορισθεί αρχές Σεπτέμβρη κάθε έτους, ενώ ταυτόχρονα χάνουν την άδεια καλοκαιριού αφού δεν προσμετρείται ως χρόνος προϋπηρεσίας αλλά και ως μισθός.

Τέλος, ορισμένα στελέχη της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, συνεχίζουν να επικαλούνται την υπουργική απόφαση 1340/2002, το λεγόμενο “καθηκοντολόγιο”, που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών ως μια αντιδημοκρατική και αυταρχική απόφαση και που με τους αγώνες των εκπαιδευτικών έχει μείνει ανενεργή.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, πέρα των άλλων, αξιοποιείται σε πολλές περιπτώσεις για την καταστρατήγηση του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Ορισμένα στελέχη της Διοίκησης, λειτουργώντας αυταρχικά και βασιζόμενοι στις διατάξεις της, υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, να κάνουν αναπλήρωση διδακτικών κενών, ή να παραμένουν και μετά τις 2 μ.μ. για σύγκλιση συλλόγων διδασκόντων ή άλλων δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων. Όλες αυτές οι αυθαιρεσίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το ν. 1566/85 που καθορίζει με σαφή τρόπο το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών (έως 30 ώρες την εβδομάδα και εκτέλεση εξωδιδακτικών εργασιών όχι πέρα από τις 2 μ.μ.). Την ίδια ώρα, μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, όπως η αναπλήρωση, μπορούν και πρέπει να ρυθμίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε:

  • Να επανέλθει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο προηγούμενο καθεστώς και να εξισωθεί με αυτό το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Να κατοχυρωθεί νομοθετικά το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών στην ίδια κατεύθυνση.
  • Να προσληφθεί μόνιμο διοικητικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες για την υποστήριξη τους.
  • Να καταργηθεί το άρθρο 36 (παρ. 20) του ν. 4186/2013 και να αποσυρθεί η εγκύκλιος 48380/Δ1/31-03-2014 και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να κάνουν αίτηση παραίτησης για συνταξιοδότηση με το προηγούμενο καθεστώς ή όποια άλλη ημερομηνία το επιθυμούν όπως οι υπόλοιποι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
  • Να καταργηθεί η υπουργική απόφαση 1340/2002.

 

 

Οι Βουλευτές

 

Χρήστος Κατσώτης

Σάκης Βαρδαλής

Μανώλης Συντυχάκης

Σταύρος Τάσσος

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ


ΚΚΕ
Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155

e-mail: [email protected], http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2021 στη Γενική: Δείτε όλα τα ονόματα

ΔΙΑΤΑΞΗ - Νέες προσλήψεις ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ στα σχολεία - Ενίσχυση της Σχολικής Ψυχολογίας

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 4 Αυγούστου

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Αναφορές για εγκλωβισμένους μοναχούς
Εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα - Αναφορές για τρεις εγκλωβισμένους μοναχούς στο μοναστήρι - Καίγονται σπίτια
Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Αναφορές για εγκλωβισμένους μοναχούς
Ρόδος: Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη περιοχή Ασγούρου κοντά στη πόλη
H φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στον παλιό σκουπιδότοπο στ' Ασγούρου και στο σημείο έχει σπεύσει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη για τον περιορισμό και την...
Ρόδος: Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη περιοχή Ασγούρου κοντά στη πόλη
Πύργος: Εκκενώνονται άλλες τρεις κοινότητες λόγω της πυρκαγιάς
Εκκενώνονται προληπτικά άλλες τρεις κοινότητες λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Ηράκλεια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
Πύργος: Εκκενώνονται άλλες τρεις κοινότητες λόγω της πυρκαγιάς
elas
ΕΛΑΣ: «Συνδράμαμε σε πάνω από 300 απεγκλωβισμούς στις πυρκαγιές της Βαρυμπόμπης και Εύβοιας»
Πάνω από 300 απεγκλωβισμοί ατόμων από την αστυνομία στην πυρκαγιά της Αττικής και άλλοι 12 στην Εύβοια
ΕΛΑΣ: «Συνδράμαμε σε πάνω από 300 απεγκλωβισμούς στις πυρκαγιές»